E. Kuktoraitė ragina keisti mokytojų ugdymo standartus dėl LGBTQ+ moksleivių

Šeštadienį Klaipėdoje organizuotojoje LGBTQ+ konferencijoje Lietuvos gėjų lygos (LGL) Komunikacijos atstovė Eglė Kuktoraitė teigė, kad kai Lietuvos moksleiviai priversti slėpti savo seksualinę orientaciją dėl patyčių, todėl kadangi problema paslėpta, yra manoma, kad švietimo įstaigose apskritai nėra problemų dėl homofobijos, nors ji - itin ryški kalbant su mokiniais. Be to, kai kurie mokytojai patys inicijuoja patyčias. E. Kuktoraitė ragina pakeisti pedagogų požiūrį ir mokytojų rengimą žmogaus teisių klausimu.

E. Kuktoraitė skaito pranešimą | Jarmo.net nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaip ugdyti mokytojus?

Portalo jarmo.net paklausta, kaip keisti mokytojų, nuvertinančių homofobiškas patyčias prieš mokinius, požiūrį, E. Kuktoraitė sakė, kad šią vasarą LGL vyko į įvairias švietimo įstaigas ir bendravo su pedagogais. Dialogas - vienas iš būdų, kaip keisti požiūrį. 

Tačiau, pasak jos, pats svarbiausias aspektas yra tas, jog tolerantiškumo ugdymo aspektą reikėtų įtraukti į pedagogų ugdymo sritį. Kitaip tariant, mokytojai turėtų šviestis plačiau žmogaus teisių klausimu - tokią politiką turi nustatyti valstybė. 

Nėra apsaugos

Anot jos, nors Lietuvoje galioja įstatymai prieš diskriminaciją, mokymo įstaigos turi užtikrinti vienodas sąlygas asmenis nepriklausomai nuo jų seksualinės orientacijos ir mokymo medžiaga neturi skatinti diskriminacijos, patyčių dėl priklausymo LGBT+ asmenų grupei, tačiau įstatymais nėra įtvirtinta apsauga dėl lytinės tapatybės.

E. Kuktoraitė | Jarmo.net nuotr.


Be to, E. Kuktoraitė prisiminė, kad taip pat Lietuvoje galioja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymas, kuriame numatyta, kad draudžiama skleisti informaciją apie kitokią nei įstatymuose įtvirtintą šeimos sąvoką, tad tad nėra aišku, kaip viešoje erdvėje pristatyti su LGBTQ+ tema susijusią informaciją.

Be to, rengimo šeimai švietimo programoje nenurodyta, kaip švietimo srityje įtraukti LGBTQ+ klausimus, tad šiuo metu nėra vykdomi jokie mokymai LGBTQ+ tema mokytojams, o Vyriausybė neteikia pagalbos organizacijoms, dirbančioms LGBTQ+ švietimo srityje.

Konferencijos akimirka | Jarmo.net nuotr.


Slepia, susiduria su mokytojų patyčiomis

LGL surinkti duomenys rodo, kad moksleiviai, susiduriantys su patyčiomis dėl seksualinės orientacijos, šią problemą priversti spręsti patys, jaučiasi nesaugiai dėl savo orientacijos ar lytinės tapatybės.

Be to, nesaugumas jaučiamas ir dėl socialinės padėties, kūno sudėjimo, kitų ypatybių.

Paklausus, kaip dažnai susiduriama su homofobiškomis replikomis mokyklose, vos 5 proc. apklaustųjų nurodė, kad niekada nepatyrė neigiamų komentarų savo ar bendraamžių atžvilgiu

„Mus nustebino, kad homofobiškas replikas moksleiviai girdi ir iš mokytojų, kitų moksleivių darbuotojų. <...> Absoliuti dauguma nesulaukia paramos", - sakė E. Kuktoraitė. 

95 proc. apklaustųjų planuoja palikti Lietuvą arba rimtai svarsto apie tokią galimybę.

Mokytojai linkę sumenkinti homofobiškų replikų keliamas problemas, nors daugelis moksleivių teigia, kad tai rimta problema. O tėvai savo ruožtu abejoja, ar mokiniai turi kalbėti apie savo seksualinę orientaciją viešai.

Nepalaikomi nei tėvų, nei mokinių, mokiniai jaučiasi itin prastai, nukenčia psichologiškai.

Naujesnė Senesni