Anksčiau buvau homofobas - galop viskas pasikeitė

Ankščiau buvau homofobas, priklausiau tai visuomenės daliai, kuri mano, kad gali aiškinti, kaip, kas ir su kuo turi gyventi ir miegoti, kas su kuo tuoktis, kurti šeimas, auginti vaikus ir t.t. 

Kauno Pride | P. Ramono nuotr.

Kipras Antanaitis

facebook.com/kipras.antanaitis

Paradai ir vaivorykštė kėlė šleikštulį (net nebuvo racionalaus paaiškinimo, kodėl taip buvo ir manau, kad dauguma homofobų paaiškinimo taip ir neturi). 

Mokykloje, kurioje mokinausi, trūko informacijos apie tokius žmones, kurie turi kitą seksualinę orientaciją, paaiškinimo, kad jie tokiais gimsta, kad jie nėra jokie ligoniai, jog tai nėra iškrypimas (dar 1973 m. JAV pripažino, kad tai nėra jokia liga), kad yra lygiai tokie patys, jog taip pat gali būti talentingi, kūrybingi, protingi kaip ir visi kiti. Tačiau viskas galop stipriai pasikeitė.
 
Gyvenimas Vakarų Europoje pakeitė mąstymą apie tai. 

Čia visi telpa, čia visi gyvena savo gyvenimus, čia niekas nelipa į svetimų žmonių lovas ir stengiasi būti laimingi. Taip pat nepatingėjau apie tai panaršyti interneto platybėse. 

Užteko tik daugiau pasidomėti, daugiau paieškoti informacijos, daugiau skaityti apie tai, pasisemti naujų žinių, pažinti tuos pačius LGBTQ+ žmones ir mąstymas tapo visiškai kitoks. Džiaugiuosi, kad vaivorykštė man vėl suteikia teigiamas emocijas, kad nesu tas, kuris suteiktų sau teisę smerkti žmogų vien už tai, kad jis toks yra. Džiaugiuosi, kad „Pride" paradai nebekelia nepasitenkinimo.

Šiuo metu iš pažįstamu sulaukiu tiek pasišaipymo, tiek nesupratimo, tiek ir palaikymo nuo tada, kai pradėjau palaikyti LGBTQ+ žmones, nuo tada, kai atsikračiau homofobijos, nuo tada, kai pradėjau pasisakyti už jų teises, nuo tada, kai nebeliko manyje neapykantos, nuo tada, kai apie tai drąsiai reiškiu nuomonę ir nuo tada, kai įgavau naujų žinių ir t.t. 

Džiaugiuosi, kad nereikia gyventi su tokia neapykanta. Dėl pašaipų nepergyvenu, tačiau esu tokios pozicijos, kad didžioji dauguma gali suprasti, jog visi yra žmonės ir kad su neapykanta einame tik į dugną, o su supratimu, pagarba, tolerancija vieni kitiems visi žmonės gali gyventi laimingai.
 
Vis daugiau šalių įteisina lygias teises, todėl tikiu, kad ir Lietuvoje jos greitai bus ir žmonės galės jaustis saugiai ir būti dar laimingesni bei laisvesni.

Taigi, mano supratimu, kiekvienas žmogus turi teisę į meilę, šeimą ir laimę.



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni