Propagandinis homofobų tinklalapis ir klaidina, ir remiasi religinėmis dogmomis. Kokia organizacija už to slypi? (Papildytas)

Lietuvos gėjų lyga ketvirtadienį paskelbė poziciją apie internete atsiradusį tinklalapį, pavadinimu stoplgbtpropaganda.lt

Prieš LGBTQ+ bendruomenę sukurptas platformas administruoja ne vienas žmogus | jarmo.net koliažas


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Tokios platformos sukūrimas ne tik trukdo pagarbiai ir konstruktyviai diskusijai, bet ir atspindi itin pavojingas neapykantos kurstymo tendencijas pridengtas pseudomokslinėmis formuluotėmis ir religinėmis alegorijomis. Tuo pačiu tai signalas, kad prieš LGBTIQ+ žmogaus teises nukreiptų grupių pajėgumai auga: jos tampa geriau organizuotomis, tikėtina, jog įgauna ir naujų finansavimo šaltinių, todėl galimai kyla ir didesnis šių grupių radikalizacijos procesų pavojus", - rašoma LGL paskelbtame pranešime ketvirtadienį.

Svetainėje esančios nuorodos nukreipia į „Facebook" sukurtą beveik tokio paties pavadinimo grupę, kurioje užsiregistravę 8,3 tūkst. narių.

Pastarojoje nurodoma, kad galima paremti grupės administratorių veiklą pervedant lėšų organizacijai „Kuriu Lietuvai“, kurios direktoriumi, kaip teigiama portale rekvizitai.lt, yra Simonas Streikus. Pati organizacija registruota adresu Marčiupio g. 3, Smiltynai, Kauno r.


Momentinė ekrano nuotr.

Panašu, kad tinklalapio gerbėjus ir grupės narius vienija religinėmis dogmomis paremti įsitikinimai. „Žmogus nėra Dievas. Žmogus yra kūrinys. Visoje Dievo kūrinijoje, tiek materialioje, tiek dvasinėje yra nustatyta griežta tvarka. Kas jos nepaiso, tas ima nakinti pats save. Žmogus yra unikalus kūrinys, nes jam Dievas davė sąžinę – gebėjimą atskirti, kas gera, o kas bloga. Deja dėl daromų nuodėmių dalis žmonių jau nebegirdi savo sąžinės ir pasiduota įvairiems mokymams, kurie prieštarauja sveikam sąžinės balsui (kalba netaisyta, - jarmo.net past.)", - taip apie tinklalapio tikslą rašo jo kūrėjai, kontaktų polapyje kažkodėl neišdrįsę atskleisti savo telefono numerio.

Momentinė ekrano nuotr.

Nors puslapyje mėginama aiškinti, kas yra neapykantos kalba, tačiau pareikšta tinklalapio kūrėjų nuomonė kertasi su teisine Europos praktika. 

„Aiškių ribų, kurios tiksliai nustatytų, kur prasideda ir baigiasi neapykantos kalba, nėra. Dažnai tos ribos keičiamos subjektyviai, remiantis vienos ar kitos grupės požiūriu, tikėjimu ir pan.", - mano kovotojai „prieš LGBT propagandą".

Vis tik Europos žmogaus teisių teismas ne kartą savo sprendimuose yra pabrėžęs, kad neapykantos kalba apima tiek patyčias, tiek ir kurstymą nusikalsti prieš asmenį dėl to, jog žmogus priklauso vienai ar kitai visuomenės grupei. Taigi, skiriama aiški riba - kritika dar nėra neapykantos kalba, o štai patyčios ir raginimai susidoroti - jau yra. To nesupratusi Lietuvos teisėsauga 2020 metų pradžioje jau pralaimėjo bylą Strasbūro teisme (EŽTT) prieš Pijų Beizarą ir Mangirdą Levicką, kurie, paskelbę socialiniame tinkle savo bučinio nuotrauką, sulaukė grasinimų ir pykčio lavinos, dėl ko kreipėsi į policiją, bet ši tyrimo tąkart taip ir nepradėjo. Šiuo metu prieš Lietuvą nagrinėjamos mažiausiai kelios bylos, susijusios su galimais LGBTQ+ bendruomenės teisių pažeidimais.

Be to, puslapyje stoplgbtpropaganda.lt reiškiama nuomonė mažai ką turi bendro su mokslo žiniomis - nors mėginama teigti priešingai, tačiau homoseksualumas, kaip ir kitos seksualinės orientacijos, nėra sutrikimas ar liga - tą 1992 metais pripažino ir Pasaulio sveikatos organizacija, 1973 metais - Amerikos psichologų asociacija.

Pasaulio sveikatos organizacija - ne autoritetas

Papildyta 2021-10-22 d. 11 val. 40 min. Jarmo.net sulaukė puslapio kūrėjų komentaro: „Dėkojame už jūsų parodytą dėmesį mūsų kuriamam puslapiui www.stoplgbtpropaganda.lt ir pateiktas vertingas pastabas. Norime pateikti savo komentarą ir atsakymą į jūsų straipsnį.

Mūsų komentaras:
1. Kontaktinio telefono nėra ir nežada būti, nes neturime tokių žmogiškųjų resursų, kad turėtume laiko atsiliepti į skambučius. Visiems bendravimo poreikiams puikiai tinka el.paštas.

2. Pasaulio sveikatos organizacija ar kokia kita organizacija mums nėra autoritetas, todėl jų nuomonė mums nevaidina esminės reikšmės. Mokslas yra įrankis. Kieno jis rankose, tam ir tarnauja. 1973 m. Amerikos psichologų asociacijos sprendimas išbraukti homoseksualumą iš ligų sąrašo buvo ne mokslinis, bet politinis sprendimas. Jis neparemtas mokslo žiniom, bet LGBT aktyvistų įvairiapusiu spaudimu. Mūsų autoritetas yra tik Dievas ir Jo žmogui apreikšta Tiesa.

3. Mūsų puslapis dar tik kuriamas, todėl pateiktoje medžiagoje yra netikslumų, mes juos ištaisysime.

4. Mes pasisakome už pagarbą visiems kitaip mąstantiems ir prieš bet kokią prievartą ar neapykantą jų atžvilgiu. Pažįstame daug LGBT žmonių ir jie visi yra nuostabios asmenybės. Tačiau nesame tikri dėl konstruktyvios diskusijos galimybės. Esame tam atviri, tačiau tai lemia abiejų pusių apsisprendimas.
Gražios dienos!".
Naujesnė Senesni