Su Kepeniu įsiamžinęs ir mitingo dalyvius kalbinęs Tadas: „Išvadino mane landsbergių propagandistu ir nuvijo tolyn“

Šeštadienį Vilniuje Katedros aikštėje įvyko Lietuvos šeimų sąjūdžio protestas. Prieš ką pasisakė mitingo dalyviai šįkart? Jų taikinyje – ir Vyriausybė, ir LGBTQ+ bendruomenė, ir Stambulo konvencija. Vadinamieji maršistai tikino ginantys Lietuvos Konstituciją. Tiesa, susirinko ne tik mitingo dalyviai, bet ir kitokią nuomonę turintys žmonės. Juos policija išprašė lauk. O štai vilnietis Tadas Vinokur atvyko pasiruošęs išklausyti protesto dalyvius, bet pasakojo buvęs išvadintas propagandistu, dirbančiu Landsbergiui. Tiesa, vaikinui pavyko įsiamžinti su Seimo nariu Dainiumi Kepeniu.

Tadas Vinokur ir Dainius Kepenis | asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Išprašė jaunuolių grupę

Šeštadienį vykusio mitingo dalyviai rankose laikė plakatus, skambiai perspėjančius: „Kas miega demokratijoje – atsibus diktatūroje“, „Stipri šeima – stipri valstybė“, „Diktatūra Lietuvoje įteisinta“, „Ne Stambulo konvencijai“.

Viename iš plakatų – priekaištai translyčių asmenų grupei. „Lyties keitimo operacijos – tai nusikalstami medicininiai bandymai su žmonėmis“, – rašoma plakate ir teigiama, kad tokių bandymų organizatoriai bus teisiami.

„Man smagu, kad Vilniuje visada yra vietos nuomonėms“, – feisbuke rašė LRT žurnalistė Jurga Tvaskienė ir pasidalijo kadru, kuriame matyti, kaip susirinkusi jaunuolių minia rankose laiko plakatus, kuriuose parašyta: „Mano vardas – auksinis kardas“, „Atsiprašau, kad vėluoju“, „Dydis nesvarbu“ ir t.t.

Kaip pranešė Vilniaus apskrities policija, jaunuolių grupelė, atvykusi su plakatais, kurie esą nebuvo susiję su mitingo tema, buvo paprašyta išeiti tariamai siekiant išvengti konfliktų.


Kaip komentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis, tai nebuvo incidentas. „Tiesiog jaunuoliai savo nuomonę plakate buvo užrašę. Siekiant išvengti tam tikrų eskalacijų papildomų, tiesiog jaunuolių paprašėme geranoriškai pasitraukti, jie suprato, pasitraukė“, – R. Žekonio žodžius cituoja lrt.lt

Prie D. Kepenio – su satyriniu plakatu

Tiesa, policija neišprašė į renginį atvykusio politikos mokslų studento T. Vinokur, kalbinusio susirinkusiuosius mitinge. Jam pavyko pašnekinti ir „valstietį“ D. Kepenį.

T. Vinokur įsiamžino su politiku ir nuotrauką paskelbė feisbuke. „Cukinija – neskanu“, – pašiepiančiai skelbė vaikino laikytas plakatas.

T. Vinokur portalui jarmo.net pasakojo filmavęs antrąją vaizdo įrašo „Tauta kalba“ dalį.

 

Pirmasis jo parengtas siužetas pasirodė po vasario 16-osios minėjimo prie Signatarų namų, kai kalbant Vytautui Landsbergiui dalis žmonių jam švilpė. Minėtame klipe veiksmas persikėlė ir į patriotų eitynes, kuriose viena iš T. Vinokur kalbintų moteriškių pareiškė: „LGBT propaganda mum to nereikia, šeimom jokiu būdu, mes prieš tai“.

T. Vinokur buvo pasiruošęs išklausyti maršistus ir šįkart. „Kalbinau įvairiausius valdžia nepatenkintus žmones, taip pat ir Kepenį. Po ilgo, įdomaus pokalbio paprašiau nusifotografuoti su juo ir jis sutiko. Išsitraukiau plakatą tikėdamasis, kad cukinija yra universaliai nemėgstama. Deja, po Kepenio reakcijos į plakatą supratau, kad jis, matyt, cukinijas mėgsta“, – portalui jarmo.net komentavo jis.

Pašnekovas teigė specialiai nusipirkęs „patriotišką kepurę“, kad bendraudami su juo, pikti ir nepatenkinti žmonės nurimtų. „Juk aš – ne sisteminė žiniasklaida, todėl ir naudoju patriotinę atributiką, o ne kokią sorošistinę“, – ironiškai sakė jis, bet netrukus patikslino: „Bet šiaip tai tikrai su ta kepure buvo paprasčiau infiltruotis, kai kurie nuoširdžiai galvojo, kad esu savas”.

Tiesa, ne visi mitingo dalyvius kalbinusį vaikiną pasitiko svetingai.

„Buvo keletas žmonių, kurie mane pažino iš anksčiau – jie bandė visus bendraujančius su manimi įtikinti, kad esu propagandistas iš Tapino šutvės, tik apsimetantis, jog šneku rimtai, nuoširdžiai su žmonėmis.

Tad, deja, keletas žmonių galiausiai išvadino mane landsbergių propagandistu ir nuvijo tolyn“, – nuotykiais mitinge dalijosi pašnekovas.

Anot T. Vinokur, šeštadienį maršistai protestavo ir prieš tai, ką jie vadina LGBTQ+ propaganda.

„Taip, keletas žmonių man tiesiai šviesiai sakė, jog šiandien Lietuvoje yra naikinama šeima. Vienas iš įrodymų – privilegijos translyčiams žmonėms stojant į Lietuvos universitetus. Suprask, „normalūs” žmonės yra priversti laukti, vargti, o LGBT žmonėms yra atveriami visi keliai į aukštąjį išsilavinimą“, – apie tai, kokie mitai sklando tarp maršistų, prakalbo jis.

T. Vinokur pakalbino ir pasisakančiuosius prieš Stambulo konvenciją.

Naujasis vaizdo įrašas, teigė jis, dienos šviesą išvys jau kitos savaitės pradžioje.

Kalbėjo ir „buvę gėjai“

Visuomenininkas Olegas Šurajevas pasidalijo savo pozicija apie dalį mitinge dalyvavusių asmenų, pasisakiusių prieš LGBTQ+ žmonių teises.

„Šeimos maršo chebra atrado naują žanrą, kuris mane, tiesą pasakius, priverčia pavydėti. Šiandien ant scenos buvo iškviesti „buvę gėjai” arba atsivertę gėjai. Orlauskas absoliučiai rimtu veidu sako: „Buvę gėjai papasakos kaip atsiverčiama į normalius žmones”. Istorija tokia: vaikystėje nusprendė, kad jis yra gėjus, tada perskaitė Bibliją ir atsivertė į nebegėjų. Absoliučiai rimtu veidu čiuvakas sako: „Žmonės kovoja su savo homoseksualumu, nes nori šeimos.”
 
Aišku, visus šitus čiuvakus išgelbėjo Dievas, nors vėl gi, gal yra čiuvakų, kurie perskaitė Bibliją ir tada tapo gėjais. Čiuvakai, kaip suprantu, dabar daro savo atsivertimo turą po Europą ir pasakoja širdingas istorijas. Vienas net sako: „Man sportas nepatikdavo, labiau muzika ir menai, todėl neatradau savęs tarp normalių vyrų ir tapau gėjum”.

Šeimos maršo chebra, tai labai geras žanras ir gera verslo niša - stovyklos, kur galit išsigydyt nuo homoseksualumo. Dar reikia karštą liniją įkurt, jei jaučiat homoseksualumo simptomus – skambinkit.

O žanras „buvęs gėjus atsiverčia“ – tai tolygu mano mėgstamiausiam žanrui rusijos propagandoje „amerikietis/ukrainietis, kuris viską apmąstė, atsivertė ir dabar palaiko rusiją”. O jūs sakot, kad laisvė mums nieko nedavė – va, prašom, auksas“, – feisbuke rašė jis.


Kaltina pažeidus Konstituciją

Dar mitingo išvakarėse Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas naujienų agentūrai BNS kalbėjo, kad mitinge susirinkę žmonės kalbės apie tai, kaip ginti Konstituciją. „Kalbėtojai pasiskirstę Konstitucijos straipsnius, kurie pažeisti, ir viską išgirsite renginio metu“, – sakė jis.

Renginį prižiūrėję pareigūnai skaičiavo, kad mitinge dalyvavo ne daugiau nei 1 tūkst. žmonių, nors Vilniaus miesto savivaldybėje leidimo paprašyta protestui, į kurį, kaip tikėjosi organizatoriai, turėjo susirinkti iki 15 tūkst. protestuotojų minia.

Šeimų maršo proteste dalyvavo ne tik Seimo narys D. Kepenis, bet ir parlamentarai Petras Gražulis, Aidas Gevilas.

Pastatytos užtvaros 

Viena iš mitingo kalbėtojų – aktyvi Lietuvos šeimų sąjūdžio narė Vitolda Račkova, minią audrinusi kalbomis apie tai, kad neva Vyriausybė skatina žmones emigruoti. Mitingo dalyviai iškėlė plakatą, kaltinantį premjerę Ingridą Šimonytę, Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, ministrus Gabrielių Landsbergį, Aušrinę Armonaitę ir Arūną Dulkį bei Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių esą sutrypus Lietuvos Konstituciją.

Pamenant praėjusiais metais prie Seimo įvykusias riaušes, kurias sukėlė šeimų maršo palaikytojai, šiame proteste budėjo gausios policijos pajėgos, prie Seimo ir Vyriausybės pastatytos metalinės tvoros. Šeimų maršo pirmasis renginys suorganizuotas praėjusių metų gegužės 15-ąją, kai nuo 8 iki 10 tūkst. dalyvių Vilniaus Vingio parke protestavo prieš tuo metu garsiai aptarinėtą Partnerystės įstatymą, pagal kurį ir tos pačios lyties poros būtų galėjusios įteisinti savo santykius.
Naujesnė Senesni