Rusijoje sulaikytas populiarus LGBTQ+ „TikTok'eris“ paleistas į laisvę

Iš Kinijos kilęs studentas, suimtas  Rusijoje už tariamą „LGBTQ+ propagandos“ draudimo pažeidimą, buvo paleistas iš areštinės ir vėl susitiko su savo vaikinu, praneša LGBTQ+ naujienų portalas thepinknews.com

Nuotraukos šaltinis: thepinknews.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Haoyangas Xu buvo suimtas balandžio 5 d. ir vėliau Rusijos teismo pripažintas kaltu dėl vadinamosios LGBTQ+ propagandos draudimo pažeidimo, pagal kurį kriminalizuojami bet kokie veiksmai, laikomi queer tapatybės propagavimu. 

Rusijos mieste Kazanėje studijuojantis ir gyvenantis Kinijos pilietis socialiniuose tinkluose nuolat pasakojo apie savo gyvenimą su vaikinu Gela Gogishvili. Pora socialinio tinklo „TikTok“ kanale paskelbė, kad Haoyang buvo paleistas ir vėl susitiko su Gela.

Antradienį (balandžio 25 d.) pora publikavo nuotraukų seriją socialiniuose tinkluose.  Viename iš vaizdų pora matoma stovinti kartu lauke, o antraštė skelbia: „Mes vėl kartu“. 

Kaip praneša thepinknews.com, kol buvo suimtas, Haoyang laiką leido užsieniečių sulaikymo centre ir jam grėsė deportacija iš Rusijos. Kol kas neaišku, ar „TikTok'eris“ nebus išprašytas iš šalies. 

Gela žurnalistams tikino, kad jo vaikinas įkalinimo metu susidūrė su nežmoniškomis sąlygomis: jam buvo duota gerti tik nešvaraus vandens, teko miegoti ant šalto grindinio. Be to, prieš sulaikytąjį buvo taikyta „homofobiška prievarta“, sakė Gela. 

LGBTQ+ teisių organizacijos „Queer Svit“ įkūrėja Anna Maria Tesfaye tikino, kad queer žmonėms, o ypač translyčiams ir LGBTQ+ spalvotiesiems, tokiems kaip Haoyang ir Gela, likti Rusijoje yra „labai pavojinga“. 

„Apskritai labai skaudu ir baisu, kad žmonės, kurie jau yra visų stigmatizuoti ir labai traumuojami, negali gauti jokios paramos iš nieko ir nebus palaikomi, – sakė A. M. Tesfaye. – Jie bus persekiojami už tai, kad yra savimi. <...> Rusijoje LGBTQ+ žmonės yra persekiojami, diskriminuojami ir nuolat tildomi galingos Vyriausybės“.

2013 metais šalyje buvo priimtas vadinamasis LGBTQ+ propagandos įstatymas, uždraudęs bet kokioje žiniasklaidos priemonėje vaizduoti LGBTQ+ žmonės, jei turinį gali matyti nepilnamečiai. Praėjusių metų gruodį draudimas buvo išplėstas visoms amžiaus grupėms – teroristinės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rodo pastangas kovoti prieš vakarietiškas vertybes.
Naujesnė Senesni