Seimo etikos sargai: T. V. Raskevičiaus replikos P. Gražuliui neatitinka politikų elgesio normų

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus replikos Petrui Gražuliui neatitinka valstybės politikų elgesio normų. Todėl komisija rekomendavo „laisviečiui“ reikšti mintis pagarbiau.

Tomas Vytautas Raskevičius | Viktoriios Chornos/lrs.lt nuotr.


Augustė Lyberytė, ELTA

Naujienų agentūra

Pastarąjį sprendimą komisija priėmė išnagrinėjusi grupės Seimo narių kreipimąsi, kuriame nurodoma, kad, vykstant P. Gražulio specialiosios Seimo tyrimo komisijos posėdžiams, T. V. Raskevičius nepagarbiai atsiliepė apie žmogaus įsitikinimus ir viešais pasisakymais užgavo visų Lietuvos tikinčiųjų jausmus.

Posėdyje dalyvavęs T. V. Raskevičius pateikė savo paaiškinimą. Politikas tvirtino, kad jo klausimas, ar P. Gražulis tiki stebuklais, niekaip nebuvo susijęs su pastarojo religiniais įsitikinimais. Pasak jo, religine perspektyva klausimą ėmėsi vertinti pats P. Gražulis. Be to, T. V. Raskevičius nurodė, kad grupės opozicijos narių kreipimesi į komisiją buvo nurodyta tik dalis posėdžio stenogramos.

„Savo atsiliepime pateikiau pilną pokalbio citatą ir manau, kad Etikos ir procedūrų komisijos nariai tą situaciją turėtų vertinti pilno pokalbio kontekste“, – posėdžio metu sakė T. V. Raskevičius.

„Mano klausimas Seimo nariui Petrui Gražuliui – ar jis tiki stebuklais – nebuvo susijęs su jokiomis religinėmis konotacijomis. Aš (...) toliau tikslinau savo klausimą būtent ta apimtimi, ar, peržiūrėjus vaizdo įrašą, Petrui Gražuliui taptų žinoma, kad Linas Jonauskas neatliko balsavimo veiksmų prie savo pulto, o kažkokius veiksmus atliko Gražulis – ar reikštų, kad pasikeistų jo nuomonė vertinant savo paties elgesį“, – dėstė jis ir nurodė, kad P. Gražulis „akivaizdžiai suprato klausimą“.

Komisijos nariai konservatorius Antanas Matulas bei ŽTK pirmininko bendrapartietė Silva Lengvinienė teigė nemanantys, kad T. V. Raskevičius pažeidė politikų elgesio normas. Visgi, atvejo išvadų rengėjai teigė priešingai. TS-LKD frakcijos narys Kazys Starkevičius konstatavo, kad T. V. Raskevičiaus replikos P. Gražuliui galėjo įžeisti tikinčiųjų bendruomenę.

„(Jis – ELTA) neatgailauja, remiasi, kad yra tikinčiųjų, kurie nieko blogo neįžvelgė. (...) Ten yra ir daugiau tikinčiuosius įžeidinėjančių frazių“, – komentuodamas posėdžio stenogramą sakė K. Starkevičius.

Jam antrino ir Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rita Tamašunienė.

„Kad užvedė temą Petras Gražulis – jis pateikė tokį atsakymą į klausimą, ar tikite stebuklais. Niekas neprašė Tomo Vytauto Raskevičiaus replikuoti jo pasakytą atsakymą. O ta replika, mano vertinimu, turi požymių, kad, vis dėlto, pašaipiai įvertina tikinčiųjų jausmus“, – aiškino Seimo narė.

Todėl komisija daugumos balsais nustatė, kad T. V. Raskevičiaus elgesys neatitinka valstybės politiko elgesio kodekse įtvirtintų pagarbos žmogui principų, ir rekomendavo parlamentarui etiškiau reikšti mintis. Tokią išvadą parėmė 5 komisijos nariai, 3 balsavo už alternatyvią išvadą.

ELTA primena, kad dėl ŽTK pirmininko komisija pradėjo tyrimą dar gegužę. Grupės opozicijos narių kreipimesi nurodyta, kad kovo 29 d. vykusio specialiosios komisijos dėl P. Gražulio apkaltos posėdžio metu T. V. Raskevičius reikalavo kolegą atsakyti, ar šis tiki stebuklais. Kreipimesi pridėta ir posėdžio stenogramos ištrauka.

„Dar kartą pakartoju klausimą, jūs tikite stebuklais ar ne?” – P. Gražulio teiravosi T. V. Raskevičius.

„Aš esu krikščionis, tikiu stebuklais. Ir Kristus, gyvendamas Žemėje, padarė labai daug stebuklų”, – Seimo nariui atsakė P. Gražulis.

„Tai Jėzus Kristus tą mygtuką ir spaudė”, – teatsakė „laisvietis“, omenyje turėdamas P. Gražulio balsavimą už kitą Seimo narį.

Skunde prašyta pripažinti Seimo narį pažeidus valstybės politiko etikos normas ir įpareigoti atsiprašyti visų Lietuvos tikinčiųjų.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama.
Naujesnė Senesni