Popiežiaus Pranciškaus deklaracija – žingsnis į priekį LGBTQ+ katalikams

Popiežiaus Pranciškaus deklaracija dėl tos pačios lyties asmenų palaiminimo yra didelis žingsnis į priekį LGBTQ katalikams.

James Martin S J. | Dom.edu nuotr.


James Martin S J.

Amerikos jėzuitų katalikų kunigas

Tikėjimo doktrinos dikasterija, vadovaujama kardinolo Víctor Fernández, paskelbė deklaraciją, kurią L.G.B.T.Q. žmonės ilgai prisimins. Deklaracija, pavadinta „Fiducia Supplicans“ (iš pirmųjų dviejų lotyniškų žodžių, reiškiančių „maldaujantis pasitikėjimas“), pirmą kartą atveria duris Bažnyčios tarnautojams oficialiai palaiminti tos pačios lyties asmenų poras, ko jau seniai troško L.G.B.T.Q. katalikai, jų šeimos nariai ir draugai.

Deklaracijoje taip pat pateikiama platesnė meditacija apie palaiminimus katalikiškoje tradicijoje ir įspėjama, kad tos pačios lyties porų ir kitų asmenų, gyvenančių „nereguliariose“ sąjungose, palaiminimai turėtų būti atliekami taip, kad šie palaiminimai nebūtų painiojami su sakramentine santuoka ar siūloma liturginė apeiga. Tačiau net ir su šiomis nuostatomis tai yra didelis žingsnis į priekį L.G.B.T.Q. katalikams.

„Būtent šiame kontekste galima suprasti galimybę laiminti nereguliariose situacijose esančias poras ir tos pačios lyties poras, oficialiai neįteisinant jų statuso ir niekaip nekeičiant Bažnyčios amžinojo mokymo apie santuoką“, – dokumente, kuriam pritarė popiežius Pranciškus, rašė kardinolas Fernández.

Popiežius Pranciškus | Ashwin Vaswani/unsplash.com nuotr.

Kodėl tai svarbus žingsnis? Pirma, tai pirmas kartas, kai Vatikano dokumente tos pačios lyties asmenų poros traktuojamos su tokiu pastoraciniu dėmesiu. Tai dramatiškas poslinkis nuo prieš dvejus metus paskelbto dikasterijos (tuomet kongregacijos) „responsum“, kuriame buvo teigiama, kad kunigai ir diakonai jokiomis aplinkybėmis negali laiminti tos pačios lyties porų, nes „Dievas negali laiminti nuodėmės ir jos nedraudžia“. Beje, „deklaracija“ yra svaresnė ir todėl autoritetingesnė nei „responsum“, kuriuo paprastai atsakoma į konkretesnį klausimą (vadinamą „dubium“) ir kurio taikymo sritis yra siauresnė (dėl tam tikro konteksto 2000 m. paskelbtas svarbiausias dokumentas apie kitas krikščioniškas konfesijas ir kitas religijas „Dominus Iesus“ taip pat buvo deklaracija).

Kaip pažymima naujosios deklaracijos įžangoje, šis „responsum“ sulaukė plataus atgarsio. Ypač L.G.B.T.Q. žmonės ir jų draugai bei šeimos nariai manė, kad dėmesys tokiems santykiams kaip nuodėmingiems ignoruoja arba atmeta jų patirtį, susijusią su mylinčiais, atsidavusiais ir pasiaukojančiais tos pačios lyties asmenimis. Tuo metu naujienų pranešimai taip pat rodė, kad popiežius Pranciškus pats buvo nepatenkintas šiuo pareiškimu, ir galiausiai už jo paskelbimą atsakingas asmuo buvo pašalintas iš Tikėjimo doktrinos kongregacijos pareigų. Taigi Vatikano pastoracinis požiūris į tos pačios lyties asmenų poras (taip pat kitas poras, nesusituokusias sakramentine santuoka) per pastaruosius dvejus metus akivaizdžiai pasikeitė.

Ši deklaracija taip pat atitinka laišką, kurį popiežius Pranciškus parašė kardinolui Fernándezui, kai šis buvo paskirtas naujuoju Doktrinos doktrinos prefektu, kuriame popiežius ragino jį remti „harmoningą augimą“ teologijoje ir, cituodamas „Evangelii Gaudium“, pažymėjo, kad pati Bažnyčia „auga aiškindama apreikštąjį žodį ir suprasdama tiesą“. Daugelis stebėtojų tai vertino kaip naują būdą suvokti Bažnyčios, kuri pastaraisiais dešimtmečiais labiau rūpinosi reagavimu į klaidas, vaidmenį.

Asociatyvi Tomas Robertson/unsplash.com nuotr.

Antra, iš kai kurių sluoksnių galite išgirsti, kad „niekas nepasikeitė“. Tai man primena mano Bažnyčios istorijos profesoriaus Džono V. O'Mallio (John W. O'Malley, SJ) žodžius, kad kai keičiasi Bažnyčios mokymas, dažniausia įžanga būna „Kaip Bažnyčia visada mokė...“.

Čia tėvo O'Malley įžvalga pasireiškia kiek kitaip. Kai kurie katalikai priešinasi bet kokiems žingsniams, kuriais siekiama labiau įtraukti L.G.B.T.Q. žmones į Bažnyčios gyvenimą. Tai matėme per Sinodą apie sinodiškumą, kuriame buvau balsuojantis narys, kai tam tikri sluoksniai smarkiai priešinosi net termino L.G.B.T.Q. vartojimui. Taigi kai kuriems ši deklaracija (nors joje ir nurodoma, kad palaiminimai jokiu būdu neturi atrodyti kaip santuokos apeigos) kels grėsmę, todėl kils pagunda sakyti: „Niekas nepasikeitė“.

Tačiau iš tiesų pasikeitė labai daug. Iki šio dokumento paskelbimo vyskupams, kunigams ir diakonams nebuvo jokio leidimo bet kokioje aplinkoje laiminti tos pačios lyties asmenų poras. Šiuo dokumentu su tam tikrais apribojimais nustatoma, kad jie gali tai daryti.

Žinoma, kai kas gali sakyti, kad yra daug apribojimų (kaip pažymėta pirmiau), o kiti pastebės, kad kai kur (labiausiai pastebima Vokietijos Bažnyčioje) šie palaiminimai jau buvo plačiai paplitę (vienas Vokietijos vyskupas sinodo metu man sakė, kad jis pats laimina sąjungas už savo katedros ribų). Pokytis yra tas, kad dabar šiuos palaiminimus oficialiai sankcionavo Vatikanas. Šiandien su tam tikrais apribojimais galiu viešai palaiminti tos pačios lyties porą. Vakar negalėjau.

Trečia, tai svarbus žingsnis, nes juo tęsiamas nuolatinis popiežiaus Pranciškaus kreipimasis į L.G.B.T.Q. žmones.

Štai vienas pavyzdys: per spalio mėnesį popiežius Pranciškus tris kartus susitiko su L.G.B.T.Q. atstovais. Likus kelioms dienoms iki sinodo pradžios jis susitiko su manimi privačioje audiencijoje Casa Santa Marta; įpusėjus sinodui jis susitiko su Jeannine Gramick, S.L., kartu su jos New Ways Ministry komanda; galiausiai, mėnesio pabaigoje per bendrąją audienciją jis susitiko su Marianne Duddy-Burke ir kitais atstovais iš Pasaulinio vaivorykštės katalikų tinklo, skėtinės L.G.B.T.Q. katalikų grupių visame pasaulyje grupės (kalbant apie skėčius, paskutinio susitikimo su G.N.R.C. dieną virš Šventojo Petro bazilikos buvo matyti didžiulė vaivorykštė).

Kai kurie L.G.B.T.Q. žmonės gali būti nusivylę, kad ši deklaracija nenueina taip toli, kaip jie galbūt tikėjosi, t. y. neleidžia tos pačios lyties poroms sakramentiniu būdu tuoktis. Kiti, ypač šalyse (ir vyskupijose), kuriose visa ši tema yra uždrausta, manys, kad ji nueina per toli. Tačiau abi grupės gali sutikti, kad tai yra reikšmingas pokytis. Kalbant apie mane, džiaugiuosi šia nauja deklaracija ir laikau ją labai reikalingu pastoraciniu atsaku katalikiškoms tos pačios lyties asmenų poroms, gyvenančioms mylinčiuose, atsidavusiuose ir pasiaukojančiuose santykiuose, kurios trokšta Dievo buvimo ir pagalbos savo gyvenime. Ir kaip kunigas nekantrauju palaiminti tos pačios lyties poras, dalytis su jomis malonėmis, kurių Dievas trokšta visiems – to laukiau daug metų.

Tekstą vertė Lietuvos LGBTQ+ katalikai
Naujesnė Senesni