R. Zabarauskas sureagavo į kilusį skandalą dėl SEB sprendimo: homofobija kelia grėsmę santuokos supratimui

Reaguodamas į kilusį skandalą, kai SEB bankas nesudarė galimybės nesusituokusiai tos pačios lyties moterų porai sudaryti bendros lizingo sutarties, režisierius Romas Zabarauskas pareiškė, kad homofobija Lietuvoje ne tik neigiamai veikia LGBTQ+ bendruomenės teises, bet taip pat kenkia ir santuokos supratimui bei verslo etikai.

Romas Zabarauskas | Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

R. Zabarauskas: įmonės nutraukia privilegijas sutuoktiniams

„Paradoksalu – šlykšti lietuvių homofobija ardo vyro ir moters santuokos prasmę. Puikus pavyzdys – vakar SEB bankas įsipinė į skandalą, neleidęs naudotis automobilio lizingo paslauga nesusituokusiai moterų porai, ir galiausiai įvardijo, kad imsis pokyčių“, – antradienį feisbuke rašė R. Zabarauskas.

Režisierius ne tik sukritikavo banko sprendimą, bet ir išreiškė savo nuomonę, kad homofobija yra viena pagrindinių bėdų, trukdančių Lietuvai judėti lygybės ir tolerancijos link.

„Swedbank jau dabar teikia paslaugą visoms poroms, vedančioms bendrą ūkį. Kitaip tariant, dėl to, kad Lietuva nesugeba priimti net apgailėtinai kompromisinės, žeminančios ir svarbiausių problemų nesprendžiančios civilinės sąjungos, privačios įmonės tiesiog ima nutraukti privilegijas sutuoktiniams, nes neranda kitos išeities kaip nediskriminuoti vienalyčių porų. Nors juk jei turėtume įstatymų užtikrintą lygybę, būtų visiškai normalu santuoką matyti kaip ilgalaikio įsipareigojimo įrodymą“, – teigė jis.

Įžvelgia atotrūkį

R. Zabarauskas akcentavo, kad LGBTQ+ teisių srityje Lietuva atsilieka nuo kitų Baltijos šalių, pavyzdžiui, Estijos ir Latvijos, kuriose jau įgyvendinami progresyvūs sprendimai tiek dėl partnerystės, tiek dėl santuokų lygybės.

„Šiemet Estijoje įsigaliojus bekompromisinei santuokos lygybei, Latvijoje nuo liepos 1 – partnerystei, Lietuva šiuo klausimu tiesiog atsidūrė visiškame, totaliame dugne“, – tikino menininkas.


Teigia patyrusi diskriminaciją

Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad kartu su savo partnere Lygių galimybių kontroliere Birute Sabatauskaite nusprendė įsigyti naują automobilį, bet kai kreipėsi į SEB banką dėl bendros lizingo sutarties, sulaukė neigiamo atsakymo. 

Anot jos, banko atstovai paaiškino, kad negali kaip bendraskolės įtraukti B. Sabatauskaitės, nes moterys nėra susituokusios.

J. Juškaitė teigė dėl tokios situacijos įžvelgianti diskriminaciją.

„Bankas kelia mano šeimai neįvykdomą reikalavimą – būti susituokusiai, nors puikiai žino, kad Lietuvoje neegzistuoja reguliavimas, leidžiantis sudaryti santuoką tos pačios lyties poroms, o LR Konstitucija santuoką apibrėžia kaip išimtinai vyro ir moters. Kitaip tariant, LR Konstitucija net nenumato galimybės, kad mano šeima galėtų įgyvendinti banko keliamus reikalavimus. Tokius reikalavimus tos pačios lyties šeimoms laikau neproporcingais ir diskriminaciniais“, – tikino J. Juškaitė.

 

Dėl šios situacijos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą pasiekė skundas. 
Naujesnė Senesni