Skandalas Europos dailiojo čiuožimo čempionate: sureagavo ir ministras

Viešoje erdvėje plinta Kajos Elenos Brilės pasakojimas apie Europos dailiojo čiuožimo čempionate, surengtame „Žalgirio“ arenoje Kaune, įvykusį konfliktą. Moteris teigia patyrusi priekabiavimą dėl lyties dirbdama Lietuvos čiuožimo federacijai (LČF) nuo šios organizacijos prezidento ir jo galimai neblaivaus draugo. Anot jos, šis galios pozicijoje esančių vyrų elgesys – tik vienas iš daugelio panašių atvejų.

Asociatyvi Natalya Karpeka/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaja Elena feisbuko grupėje „Feminizmas“ paskelbtame įraše papasakojo apie susidūrimą su LČF prezidentu Vytautu Jasučiu ir jo draugu žurnalistu Ervinu Kvitkausku per renginį.

Pasak jos, viskas prasidėjo po to, kai E. Kvitkauskas ėmė elgtis agresyviai, įžeidinėti

„Konkrečiau – dirbau prie ledo gyvo renginio metu su savo paskirta komanda. Draugas Ervinas sukiojosi aplinkui ir trukdė muzikos leidėjui, taip pat paaiškino, kad mes (announcerių ir muzikos komanda) esam „niekas“. Priėjus prie jo ir paprašius gražiai, kad netrukdytų muzikos leidėjui vykdyti mūsų nurodymų, į veidą trenkė alkoholio tvaikas, o atsakymas buvo „p*zdink”, – teigė Kaja Elena ir pridūrė, kad vyriškis priėjęs griebė už akreditacijos juostelės, kurią ji tuo metu buvo užsidėjusi, puolė fotografuoti sakydamas: „parodyk, kas tu čia tokia ir kodėl nx čia sėdi“.

Tuomet, kaip teigė ji, įsikišo LČF prezidentas Vytautas Jasutis.

„Iš pradžių apsauginiai tiesiogine ta žodžio prasme jėga mane išsitempė iš mano darbo vietos. Sakiau, kad šiuo metu dirbu su savo komanda ir paprašiau, kad leistų pašnekėti su savo vadove. Ji sėdėjo už poros kėdžių ir vedė čiuožimo varžybas. Vyrai nesiklausė, neleido su niekuo kalbėtis ir ištempė mane į koridorių. Ten apstojo ratu, pasirodė ir LČF prezidentas, kuriam, kaip supratau, pasiskundė Ervinas (girtas vyras). Apstoję mane ratu jie pradėjo reikalauti atiduoti akreditaciją ir grasinti, kad patys pasiims, jei nepaklusiu. Aš pasakiau, kad neatiduosiu, nes apsauga neturi jokios teisės ją pasiimti. Tuomet LČF prezidentas pasakė, jog aš vilkiu jų striukę ir turiu čia pat ją nusirengti ir atiduoti“, – įraše pasakojo Kaja Elena.

Moteris dėstė, kad jai netgi buvo grasinama uždėti antrankius.

„Aš pasakiau, kad nebenoriu su jais daugiau bendrauti ir noriu eiti namo. Tada jie atsakė, jog mane „sulaiko“. O jeigu priešinsiuosi, „uždės antrankius“. LČF prezidentas buvo šalia ir viską stebėjo. Vėl prieš mano valią jie nusitempė mane į apsaugos kambarėlį. Aš tuomet pati paskambinau į policiją ir pasakiau, jog prie manęs kabinėjasi girtas vyras ir mane sulaikė apsauga be jokios priežasties. Išgirdę, jog atvažiuoja policija, vyrai (apsauga ir Jasutis) ėmė skubiai tartis, ką daryti, ką sakyti policijai“, – tikino ji.

Kaja Elena prisiminė, kad atvykę pareigūnai išklausė abi pusės, o LČF prezidentas V. Jasutis pasakė pareigūnams, jog „žodžiu“ čia ir dabar nutraukia sutartį ir reikalauja, kad ji atiduotų akreditaciją. „Nesvarbu, kad jo draugas Europos čempionato gyvos transliacijos metu vaikšto su alkoholio kvapeliu. Nesvarbu, kad jis visus, ką netingi, siuntė n****. Nesvarbu, kad jis trukdė dirbti visai ISU (tarptautinės čiuožimo sąjungos) paskirtai komandai. Aš atidaviau akreditaciją ir jie išmetė mane į lauką su Jasučio žodžiais, jog apie mane parašys policijai pareiškimą. Tuo tarpu jo girtas (galimai, mano asmeninis įspūdis, nors tai man patvirtino ir savanorių vadovė) draugelis Ervinas toliau liko prie ledo ir „dirbo“, – piktinosi ji.

Be to, Kaja Elena tikino, kad LČF „prižadėjo pasirašyti sutartį ir sumokėti“, bet „sutarties nėra ir greičiausiai nebus“.

Viešojoje erdvėje kilus pasipiktinimo bangai ir žinomiems žmonėms pradėjus dalintis Kajos Elenos įrašu, sureagavo ir Valstybinė darbo inspekcija. 

„Valstybinė darbo inspekcija, gavus informaciją apie galimai nelegalų darbą ir priekabiavimą darbe Europos dailiojo čiuožimo čempionate, pradeda tyrimą“, – teigiama įstaigos išplatintame pranešime. 

Palaikymą Kajai Elenai išreiškė gerai žinomas žurnalistas Andrius Tapinas. 

„Istorija šlykšti iki negalėjimo, bet žinant Lietuvos sporto „bachūriukus” ir jų paniatkes, visiškai nestebina, nes ten dar sustojęs laikas ir požiūris.

Labai norėsis išgirsti LČF prezidento ir kito „herojaus” Ervinas Kvitkauskas pasiteisinimus, nes akivaizdu, kad aiškintis reikės ir ne tik žiniasklaidai.

Bijoti jų įtakos nereikia, reikia kreiptis į teisininkus, atitinkamas institucijas ir tokiems „rebiatoms” narsa labai greitai išgaruos“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis. 


Visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė rašė: „Dabar šitą moterį stumdys visi, kas netingės. Užgaulios ir žemins, kaltins, gėdins. Pati gi kalta, kaip visada. Užteks tylėti. Tu ne viena, Kaja Elena“. 


LČF vadovas V. Jasutis kaltinimus neigė ir juos pavadino provokacija.

„Tai visiška provokacija. Ji atsidūrė ant teisėjų platformos, kurioje negalėjo būti jokių pašalinių žmonių. E. Kvitkauskas paprašė palikti platformą ir paprašė parodyti akreditaciją. Ji nenorėjo parodyti jos, tad automatiškai buvo išprašyta iš arenos. Teisėsauga įvertins situaciją, buvo atvykusi policija, pradėtas ikiteisminis tyrimas, juk padarytas viešosios tvarkos pažeidimas. Viskas vyko atviroje erdvėje, matė tūkstančiai žiūrovų, yra arenos kameros, kurios fiksavo tą situaciją. Reikėjo būti drąsiai, kad darytum tokį pareiškimą tikintis, kad niekas nieko neišsiaiškins. Mano pozicija buvo paprasta – nutraukti jos akreditaciją, kuri iš esmės ir negaliojo arenoje, nebuvo laiko kažką aiškintis“, – naujienų portalui delfi.lt kalbėjo V. Jasutis.

Į šią situaciją sureagavo ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. 

„Sunku ramiai skaityti Europos dailiojo čiuožimo čempionate dirbusios moters liudijimą apie galimą smurto ir priekabiavimo atvejį tarptautinio renginio metu. Situaciją reikia skubiai ištirti, o jei aplinkybės bus patvirtintos – turi būti nedelsiant priimti griežti sprendimai smurtautojų atžvilgiu. Reakcija į bet kokias smurto apraiškas turi būti greita, giežta ir principinga. Tokia yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija.

Kaip visuomenė jau esame stipriai pažengusi pirmyn, nes tokios istorijos nebenutylimos, o drąsiai keliamos viešumon. Drąsinu visas galimo smurto aukas netylėti, kreiptis į institucijas ir įsitikinti, kokios didelės pagalbos sulauksite ir iš žmonių, ir iš atsakingų organizacijų“, – rašė jis feisbuke. 

Naujesnė Senesni