Rokas Keršys. Apie norą būti tokiu, kaip kiti

Nemėgstu dalintis „Lietuva ir vėl nuvilia“ žanro statistika apie mūsų diskriminacinį požiūrį į tautines ar seksualines mažumas. 

Asociatyvi Sophie Popplewell/unsplash.com nuotr.


Rokas Keršys

facebook.com/rokas.kersys

Yra toks gerai žinomas psichologinis Bandwagon efektas (mados... traukinys?), kai žmonės daro dalykus, nes jiems atrodo, kad taip daro visi kiti. Tai padeda sumažinti mąstymo apkrovą (nereikia mąstyti, kokį telefoną pirkti, jei visi perka iPhonus), dažnai kartojami dalykai taip pat sudaro tiesos įspūdį (visi sako, kad „Žalgiris“ yra geriausia komanda – remsiu „Žalgirį“), ir užtikriną saugią socialinę poziciją – visi bijo priklausyti mažumai, nes žino, kokių sankcijų gali susilaukti. 

Statistika

Tą parodo ir rūkančių paauglių tyrimai – pasirodo, rūkoriai įsivaizduoja, kad rūko žymiai daugiau žmonių nei iš tiesų, ir vien tikrosios statistikos parodymas, kad rūkoriai vis dėlto yra mažumoje, gali drastiškai sumažinti rūkymo mastus.
 
Todėl dalinantis skaičiais, kiek mes esam homofobai, galima netyčia sukelti nelauktą efektą – vietoje to, kad skaičius pamatęs žmogus susimastytų apie visuomenines problemas, plačiai paplitusią diskriminaciją, susiskaldžiusias grupes ir politinį marginalizuotų grupių išnaudojimą, skaitytojas gali užsitvirtinti savo žalingas pažiūras. 

Kol dauguma toliau nepalaiko tos pačios lyties porų santykių, tol visi esame savotiškoje Kalinio Dilemoje, nes iš patirties esame skaudžiai išmokę – eiti prieš minią yra skaudu, vieniša ir baugu. Tokį savisaugos per savęs pozicionavimą saugiausiose socialinėse grupėse dar mėgstu vadinti „Nausėdos metodu“.

Būtent dėl tos priežasties taip pat labai mėgstu lyginamąją statistiką. Perkeliant atskaitos tašką iš nacionalinio į tarptautinį lygmenį galima perbraižyti daugumų ir mažumų ribas. 

Štai „Eurobarometro“ 2023 m. duomenys rodo, kad dar vis esame homofobiški, vienalytes santuokas palaiko tik 39 proc. piliečių. Homofobai džiūgauja, vis dar turi daugumos aureolę, o Nausėdai nereik permastyt savo pozicijų.
 
Tačiau esame bene labiausiai homofobiški Europoje ir gerokai atsiliekame net nuo lenkų (50 proc.), kurių literalus karalius yra Jėzus Kristus?! 

Vau, va čia tai gėda, kokie dar new nordicsai, kokie dar Vakarai, čia absoliuti gėda, mes uber mažumoje, kultūriškai žymiai arčiau rusams nei išsvajotai Amerikai.
 
Lyginamoji statistika padeda susiprasti kas ir kaip, padeda išvengti lokalių išankstinių nusistatymų, į pasaulį pažvelgti kiek plačiau ir drąsiau teigti: „Jūs žiauriai klystat šiaip“.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni