Įtariamasis teroro išpuoliu, nukreiptu prieš LGBTQ+ bendruomenę Osle, stojo prieš teismą

Įtariamasis, apkaltintas dviejų žmonių nužudymu ir dar 29 sužalojimu per 2022 m. „Pride“ mėnesį, antradienį teisme nepripažino savo kaltės dėl jam pareikštų kaltinimų, prasidėjus teisminiam procesui dėl dviejų žmonių nužudymo dviejuose baruose Norvegijos sostinėje Osle, skelbia advocate.com.

Zanier Matapour | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

44 metų Zanier Matapour yra kaltinamas žmogžudyste, pasikėsinimu nužudyti ir terorizmu. Vyras įtariamas surengęs šaudynes, įvykusias 2022 m. birželio 25 d., naktį prieš Osle vykti turėjusias „Pride“ eitynes.

Prokurorai teigia, kad per šaudynes Z. Matapouras iš dviejų ginklų iššovė 19 šovinių. Teisėsaugininkai tvirtina, kad jis taikėsi į LGBTQ + žmones ir per išpuolį nužudė 60 ir 54 metų vyrus.

Įvykio vietoje įtariamą teroristą sutramdė pašaliniai asmenys, kol galiausiai jį sulaikė pareigūnai.

Prasidėjus teismo procesui buvo peržiūrėtas trijų minučių policijos turimas vaizdo įrašas, kuriame vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuotos akimirkos, kaip vyksta išpuolis.

Z. Matapouras atsisakė bendradarbiauti su valdžios institucijomis, kai buvo suimtas, ir antradienį teisme buvo laikomas keliančių grėsmę kitiems asmenims, buvusiems salėje. Pasak žiniasklaidos pranešimų, jam buvo atsisakyta skirti rašiklį teismo proceso metu, nes jis gali būti panaudotas kaip ginklas, todėl įtariamasis gali pasinaudoti tik mažiau pavojingu rašalu pripildytu įdėklu.

Paprašius pateikti savo poziciją, Z. Matapour teisme pareikalavo atsakyti, kodėl teismas vykdo posėdį per islamo šventąjį Ramadano mėnesį.

Teisėjas atmetė Z. Matapour pareikštą priekaištą ir tęsė procesą.

Prisiekusieji išklausė parodymus, kad Z. Matapour, turintis Norvegijos pilietybę, vaikystėje emigravo iš Irano, turi narkotikų vartojimo ir kitų sveikatos problemų. Kaltinimus pateikę teisėsaugos atstovai pareiškė, kad 2015 m. jis pateko į valdžios institucijų dėmesio centrą dėl radikalėjimo.

Z. Matapourą policija apklausė likus mėnesiui iki šaudynių, tačiau tąkart buvo konstatuota, kad jis grėsmės visuomenei esą nekelia.

Teismo procesą planuojama tęsti gegužės mėnesį.

Z. Matapour gresia laisvės atėmimas iki 30 metų.

Šaudynės 2022 m. sukrėtė Norvegiją. Baiminantis tolesnių teroristinių išpuolių, nukreiptų prieš LGBTQ+ bendruomenę, kitą dieną po išpuolio suplanuotas „Pride“ paradas buvo atšauktas.

Oslo „Pride“ organizatoriai gavo policijos rekomendaciją, kad paradas ir bet koks kitas renginys, susijęs su Oslo „Pride“, turėtų būti atšauktas. Norvegijos seksualinės ir lyčių įvairovės organizacija tuo metu bendrame pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė: „Laikysimės policijos rekomendacijų ir pasirūpinsime vieni kitais“.
Naujesnė Senesni