Jungtinės Tautos priėmė „novatorišką“ rezoliuciją, pripažįstančią interseksualių asmenų diskriminaciją

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių taryba priėmė svarbią rezoliuciją, skirtą kovoti su interseksualių asmenų diskriminacija, skelbia thepinknews.com

Asociatyvi Bernd Dittrich/unsplash nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ketvirtadienį buvo pasiektas susitarimas dėl pirmosios tokio pobūdžio rezoliucijos, kurioje pripažįstama, kad „asmenys, turintys įgimtų lyčių savybių skirtumų“ patiria diskriminaciją „visose gyvenimo srityse“. 

Rezoliucija buvo priimta ketvirtadienį, nė viena valstybė narė jai neprieštaravo.

Rezoliuciją, kurią iš vasarį pateikė Australijos, Čilės, Suomijos ir Pietų Afrikos vyriausybės, skatina šalis kovoti su „smurtu ir žalinga praktika“, su kuria susiduria interseksualūs asmenys visame pasaulyje.

24 šalys, įskaitant Belgiją, Prancūziją, Vokietiją, Japoniją, Indiją, Lietuvą, Nyderlandus ir JAV, balsavo už rezoliucijos priėmimą. O štai 23, tarp jų Bangladešas, Kinija, Gruzija, Indonezija, Kazachstanas, Kuveitas, Maldyvai, Sudanas ir Jungtiniai Arabų Emyratai, susilaikė.

Rezoliucijoje cituojami ekspertai teigia, kad vidutiniškai mažiausiai 1,7 procento kūdikių visame pasaulyje gimsta interseksualūs, o tai reiškia, kad jie turi lytinių savybių, kurios neatitinka vyriškos ar moteriškos lyties.

Įgyvendindamas rezoliucijoje iškeltus tikslus, JJT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras parengs ataskaitą, kurioje apžvelgs diskriminacijos, su kuria susiduria interseksualūs asmenys, mastą, ir numatys priemones, kaip sušventinti situaciją užtikrinant „teisinę apsaugą“.

Ne pelno siekianti LGBTQ+ teisių organizacija „ILGA-Europe“ apibūdino rezoliuciją kaip „novatoriška“, ir pareiškė, kad tai „svarbus atskaitos taškas Europos institucijoms“.

Rezoliucija yra „tarptautinės bendruomenės įsipareigojimo spręsti ir įveikti iššūkius, su kuriais susiduria interseksualūs asmenys, liudijimas“, prieš balsavimą „The Hill“ sakė JAV ambasadorė JT Michèle Taylor .

„Pabrėžiu kad reikia laikytis žmogaus teises gerbiančio požiūrio, vengiant patologizuojančios ir stigmatizuojančios kalbos, o vietoj to pasisakyti už autonomiją, orumą ir lygybę, kurios nusipelno visi asmenys, nepaisant jų lyties“, – pridūrė ji.
Naujesnė Senesni