„Džiaugiuosi likęs gyvas". Įvykiai Sakartvele sukrėtė pasaulio LGBTQ+ bendruomenę

Pirmadienį Sakartvelo sostinėje Tbilisyje turėjusios įvykti „Pride" eitynės buvo atšauktos - šimtai protestuotojų puolė LGBTQ+ biurą, žalojo žmones, daužė pro-LGBTQ+ žurnalistų ir reporterių įrangą.

Į smurtinį išpuolį peraugęs mitingas prie LGBTQ+ biuro Tbilisyje | Twitter/Giorgi_Gogia nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sakartvele prasidėjusi smurto ir neapykantos prieš LGBTQ+ bendruomenę kampanija sukrėtė viso pasaulio žmogaus teisių aktyvistus. Toks smurto protrūkis - netikėtas ir pasaulio lyderiams: daugybė šalių, tarp jų ir Lietuva, pasmerkė įvykius Sakartvele.

LGBTQ+ aktyvistai praėjusį ketvirtadienį pradėjo 5 dienas trukusias LGBTQ+ pasididžiavimo šventes, o pirmadienį jas turėjo vainikuoti eitynės, tačiau pastarosios buvo itin kritikuojamas stačiatikių bažnyčios, konservatorių. Homofobiškai nusiteikę veikėjai aiškino, kad LGBTQ+ eitynėms Sakartvele vietos nėra.


Matyti užpuolikai, nuplėšiantys vaivorykštės vėliavą | Stop kadras


„Tbilisio Pride" biuras buvo užpultas dar neprasidėjus eitynėms.  

Sakartvelo vidaus reikalų ministerija savo pranešime teigė, kad prieš eitynes LGBTQ+ aktyvistai buvo įspėti, jog gali įvykti smurtinių išpuolių, todėl paragino mitingo nerengti.

Ministerija taip pat pareiškė smerkianti smurto motyvais pasireiškusius veiksmus, įskaitant ir išpuolius prieš žiniasklaidos atstovus. „Kviečiame sostinės gatvėse susirinkusius piliečius laikytis įstatymų, vykdyti teisėtus policijos reikalavimus ir protestuoti bet kokiu klausimu tik įstatymų rėmuose", - teigiama pranešime.


Tuo metu Sakartvelo teisėsauga pradėjo tyrimą dėl turto LGBTQ+ biure Tbilisyje sunaikinimo. Taip pat pradėtas atskirtas tyrimas dėl smurto prieš reporterius ir „neteisėto kišimosi į jų profesinę veiklą".

„Tbilisio Pride" vadovas Giorgi Tabagari CNN pasakojo, kad jo komanda dėl grasinimų smurtu pirmadienį bet 6 kartus turėjo evakuotis į skirtingas vietas. Vyras neslėpė keletą kartų bijojęs dėl savo gyvybės.


„Susidūriau su įvykiais, kuriuose galėjau mirti. Patirtis - beprotiška. Džiaugiuosi likęs gyvas", - sakė G. Tabagari.


Vaizdo įrašuose, kuriuos paskelbė LGBTQ+ aktyvistai, užfiksuotas didelio mąsto išpuolis prieš pastatą, kuriame įsikūręs LGBTQ+ biuras. Agresoriai stengiasi pasiekti balkoną, kuriame pakabinta vaivorykštės vėliava. Ją nuplėšus, dalis žmonių stebimi įžengiantys į biurą.


 

Kituose kadruose matyti kraujuojantys žurnalistai. Matyti, kad vyrui smūgiuota į galvos sritį. Skelbiama, kad žurnalistai buvo užpulti lazdomis ir akmenimis.

Vienas iš užpultų žurnalistų | Twitter.com/globalfreemedia nuotr.


BNS pirmadienį pranešė, kad Tbilisio centre buvo sužalotas užsienio turistas. Paaiškėjo, kad jis yra lenkų tautybės. Žiniasklaida skelbia, kad vyras sulaukė dūrio dėl to, nes ausyje segėjo auskarą. Taip pat pranešama apie minios agresijos sulaukusius 2 vaikinus, kurie taip pat segėjo auskarus.

Simonas Bartulis, žmogaus teisių apžvalgininkas:

„Užpulti žmonės, kai kurie dvasininkai teisino smurtą. Buvo padurtas vienas turistas iš Lenkijos, užpulti žurnalistai. Kiek mačiau iš savo draugų, yra sudarinėjami „pro-LGBTQ žurnalistų" sąrašai.

Sakartvelo Ministras pirmininkas apkaltino pačius LGBTQ aktyvistus, sakydamas, kad jie iš tikrųjų dirba Saakašviliui (buvusiam Sakartvelo prezidentui).
 
ES šalys, įskaitant ir Lietuvą, pasirašė šių įvykių pasmerkimą. Labai džiaugiuosi Lietuvos reakcija. Tačiau to nepadarė Lenkija, nors jų pilietis buvo sužeistas. Štai lenda bjauri homofobija: nepasmerksime net visiškai šlykštaus smurto prieš savo pilietį, nes nenorine netyčia pasirodyti pro-LGBTQ.

Tai, kas vyksta, yra baisus nesiskaitymas su demokratija. Smurtu ir bauginimais atšaukti žmonių protestus reiškia, kad bent daliai piliečių demokratijos ten dabar nėra.

Prieš maždaug 7 metus vasarą dirbau Tbilisyje vietiniame NVO (nevyriausybinėje organizacijoje, - jarmo.net). Pirmas mano darbas: aprašyti to laiko „Pride" eitynes. Tuo metu jos buvo organizuotos slapta: niekas nežinojo nei laiko, nei datos, ji buvo paskelbta valandą prieš, nes buvo bijoma organizuoto smurto.
 
Mano pažįstamų Tbilisyje rate daug buvo LGBTQ žmonių, kurie pasakojo kankinimo, sumušimo istorijas. Labai gaila, kad situacija beveik nepakito".


Parengta pagal CNN, BNS, Reuters ir jarmo.net informaciją

Naujesnė Senesni