Arnoldas Rutkauskas. LGBTQ+ bendruomenė yra nesugriaunamas meilės bastionas

Neseniai eilinį kartą susidūriau su neapykantos demonstravimu prieš mane. Situacija ordinarinė: socialiniame tinkle pakomentavau vieno garsaus dienraščio portalo straipsnį ir prasidėjo... Pasipylė komentarai, koks aš esu toks ir anoks, kokiu tariamu būdu bendrauju ir santykiauju su kitais, kur mano vieta ir t. t. Tipinė homofobų atakos išraiška. O viskas dėl to, jog savo profilio nuotrauką esu pasipuošęs nuostabiu LGBTQ+ bendruomenę palaikančiu rėmeliu.
 
Arnoldas Rutkauskas | Asmeninio archyvo nuotr.


Arnoldas Rutkauskas

redakcija@jarmo.net

Tokių patyčių ir purvo pylimo esu sulaukęs ne vieną kartą. Pasisakius vienu ar kitu klausimu, esi išvadinamas visokiais daugiaaukščiais epitetais. Aišku, ne iš pažįstamųjų rato, o iš tų, su kuriais niekad nebendravai ir niekad nebendrausi bei su jais reikalų neturėsi. Nežinau, ar iš to galima daryti išvadas, tačiau kiek pastebėjau, labiausiai pyktį lieja vidutinio ir vyresnio amžiaus (nors pasitaiko ir jaunesnės publikos) vyrai, rečiau moterys, tikriausiai, žemesnio išsilavinimo lygio, savaime suprantama, su stipria sovietine nostalgija. Įsimaišo ir antivakserių, iš kosmoso nuleistų „tradicinių vertybių" gynėjų, šeimistų ir kitų visokio plauko individų.


„Kaunas Pride" akimirka | Arūno Griciaus nuotr.


Vis dažniau susimąstau, jog toks nepakantuno demonstravimas yra inspiruotas ir šiuo metu visuomenėje vykstančių įvykių bei neatsakingų poelgių, pasisakymų bei įkaitinto rėkiančio, tačiau negebančio įsiklausyti pseudodiskurso. Inspiruotas nidųvasiliauskaičių ir gitanųnausėdų. Taip, jų, nes visi tie liapsusai ir kiti šiaip jau gerai apmąstyti sakomi niekalai yra skirti sutelkti savo elektoratui, kad būtų kaupiamas socialinis kreditas, kurį suneša, savaime suprantama, jau anskčiau minėtos grupės. Kai vienąkart žadi įsisegti į atlapą vėliavėlę, o kitą - jau neigi problemą ir apsimeti, kad nieko čia blogo nevyksta ir jokio susiskaldymo nėra, elgiesi mažų mažiausiai veidmainiškai.

„Kaunas Pride" akimirka | Arūno Griciaus nuotr.


Nors aš su mano adresu siuntinėjamais nemalonybiniais žodeliais bei frazėmis jau esu beveik apsipratęs, tačiau suvokiu, kiek jaunų žmonių dėl savo seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės ar tiesiog išreikšto palaikymo LGBTQ+ bendruomenei patiria įžeidinėjimų, grasinimų, neapykantos kalbos, dėl ko puola į depresiją ar, dar blogiau, nusižudo, atima sau gyvybę. Ir tai yra nedovanotina. Niekas neturi kentėti dėl meilės raiškos. Niekas. Jokiais laikais, ypač XXI a. Vis dėlto, kai kuriems sunku suprasti tos meilės svarbą ir jie vis dar lieja tūžmastį kaip kokie čiabuviai aborigenai, nepažinę socializacijos duoto tolerancijos ir pakantumo vaisiaus.

Bet tų pykčio kupinų žmonių yra ribotas skaičius ir jie nėra dauguma, kaip ja dažnai skelbiasi. Ir jie neatstovauja tautos nuomonės. Tauta turi skleisti pagarbą, toleranciją, empatiją ir atjautą. Ir mylėti visus. Ir aš esu 100 procentų tikras, kad LGBTQ+ bendruomenės nariai meilę skleidžia labiausiai, nes jie nežvengia, nesityčioja, nekvatoja, negėdina. LGBTQ+ bendruomenėje nėra "jie" ir "mes". Esame tik mes - tie, kurie kalbame, platiname, skleidžiame, draugaujame, susitinkame, reiškiame palaikymą. Mūsų yra daugiau ir mes esame neįveikiami jokiais tamsybių taranais.

„Kaunas Pride" akimirka | Arūno Griciaus nuotr.

Aš pats asmeniškai tikiu, kad ateis diena, kai Lietuvoje būti LGBTQ+ bendruomenės nariu ar reikšti jai palaikymą nebus nesaugu, smerkiama, stigmatizuojama, badoma pirštais. Vaivorykštė yra džiaugsmo ir nesavanaudiškos meilės simbolis. Ir niekas jos iš mūsų neatims. Kaip sakė JohnLennon, visiškai nesvarbu, ką tu myli, kur tu myli, kodėl tu myli, kada tu myli ir kaip tu myli; svarbu tik tai, kad myli. Tai gal įsiklausykim į šiuos žodžius. Visi.




Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni