Su prezidentu susitikusi LGBTQ+ vaiko mama jam uždavė provokuojantį klausimą

Pirmadienį minint Konstitucijos dieną, LGBTQ+ vaiko mama Rasa Račienė 15 val. pradėjo susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda. Ji siekia aptarti žmogaus teisių padėtį ir neheteroseksualių asmenų patiriamus sunkumus. Žmogaus teisių gynėjai pernelyg daug iš šio susitikimo nesitiki - vargu, ar prezidentas linkęs keisti nuomonę. Tačiau, kaip teigė R. Račienė, viliamasi parodyti, kad LGBTQ+ bendruomenė yra ir į jos lūkesčius atkreipti dėmesį reikia. Be to, ji siekia, kad prezidentas prisiimtų ir asmeninę atsakomybę, kai kalbama apie Partnerystės įstatymą, kuris užtikrintų oresnį tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimą.

Rasa Račienė | lrp.lt nuotr. 


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Susitikti su tos pačios lyties poromis nemato „reikalo"

Po susitikimo prezidento patarėjas Povilas Mačiulis teigė, kad šalies vadovo įsitikinimu, šiuo metu visuomenėje trūksta pagarbos vienas kitam, kitaminčiams. Pasak jo, pokalbis sukosi apie vaikus ir iššūkius, su kuriais jie susiduria. 

„Problemos nėra sprendžiamos tik įstatymais", - sakė P. Mačiulis.

Rasa Račienė ir Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

Prezidento patarėjas teigė, kad Lietuva - per maža tauta, kad galėtų būti skirstoma, svarbu sugyventi vieni su kitais.

P. Mačiulis užsiminė, kad buvo kalbama ir apie Partnerystės įstatymo projektą. Pasak jo, prezidentas laikosi pozicijos, kad bendras tos pačios lyties asmenų porų gyvenimas turi būti sureguliuotas. Esą G. Nausėda žino LGBTQ+ žmonių patiriamas problemas, tad atskiro susitikimo su jais „nereikia".

„Prezidentas tikrai bendrauja ir žino tas problemas, ir tas bendravimas vyksta nuolatos", - sakė P. Mačiulis.

Uždavė provokuojantį klausimą

Po susitikimo R. Račienė sakė išgirdusi iš prezidento pažadą, kad jis bus vienijantis, o ne skaldantis šalies vadovas. Ji nori tikėtis, kad prezidentas laikysis savo žodžio. 

Tiesa, kiek vėliau ji išgirdo frazę, kad gal dar ne laikas priimti tokį įstatymą, tačiau tokios pozicijos esą G. Nausėda „neužaštrino". Pasak R. Račienės, šalies vadovas įdėmiai klausėsi, kai ji pareiškė, kad tos pačios lyties poros, priėmus šį įstatymą, vis tiek išliks šeima.

„Prezidentas kaip žmogus... Na, aš mačiau tą supratimą", - teigė mama.

Anot jos, sutarta, kad daug ką turi nuveikti Seimas, nes prezidentas tik pasirašys šį įstatymą. R. Račienė kalbėjo uždavusi prezidentui klausimą, ar šiandien visi Lietuvoje žmonės turi lygias teises. „Iš jo atsakymo aš galėjau suprasti, kad ne", - tikino LGBTQ+ vaiko mama. 

Rasa Račienė | Asmeninio archyvo nuotr.


R. Račienė sakė, kad pokalbio metu buvo paliestas klausimas, kaip Partnerystės įstatymo projektas būtų „priimtinas" visiems žmonėms. 

Be to, LGBTQ+ vaiko mama, išgirdusi, kad prezidentas turi pažįstamų žmonių, kurie priklauso LGBTQ+ bendruomenei, juokais paklausė, ar jis „neužsikrėtė homoseksualumu". 

„Atsakė, kad lyg ir ne", - juokdamasi kalbėjo R. Račienė.

Parašė laišką

Praėjusią savaitę laišką prezidentui parašiusi gydytoja-odontolgė R. Račienė kvietė jį palaikyti LGBTQ+ žmones bei prabilo apie tai, kokių komentarų, kupinų neapykantos, sulaukia jos vaikas. Dėl to prezidentas viešai jos paklausė, o ką ji mano apie kitų visuomenės grupių persekiojimą. Tokia šalies vadovo reakcija sulaukė žmogaus teisių gynėjų kritikos - G. Nausėda kritikuojamas nenoru matyti LGBTQ+ asmenų bėdas. 

Rasa Račienė kartu su Lietuvos žmogaus teisių centro direktore Jūrate Juškaite | LGL/A. Didžgalvio nuotr.

Partnerystės įstatymas - per 2 mėnesius

Daug dėmesio sulaukia Partnerystės įstatymo projektas, kurį netrukus žada pateikti Seimo narys Tomas V. Raskevičius. Pirmadienį kalbintas 15min.lt žurnalistų, parlamentaras atkreipė dėmesį, kad opozicijos siūlomos jungtinės veiklos sutartys nėra tinkama alternatyva, nes tuomet žmonės, ją sudarę, teisės akyse vis tiek nėra matoma kaip pora. Anot jo, jungtinės veiklos sutartys labiau siejamos su pelno siekimu, o jas galėtų sudaryti ir neribotas žmonių skaičius. 

Anot T. V. Raskevičiaus, tuomet ir mafija galėtų sukurti savo partnerystę. Šį pavyzdį pateikęs, politikas atkreipė dėmesį, kad iš esmės opozicija siekia įteisinti sutartį, kuria gali būti pažeidžiama vieša tvarka. Anot jo, „tai yra dūmų uždanga, kuria siekiama diskredituoti Partnerystės įstatymą". 

Kalbėdamas apie Partnerystės įstatymą, jis teigė, kad pirminiu variantu buvo siekiama partnerystę numatyti kaip šeimą, bet ne kaip santuoką. Taigi, prezidento G. Nausėdos kritika, kad esą santuoka prilyginama partnerystei, nepagrįsta. Partnerystė netrukus Seimą pasieksiančiame įstatymo projekte bus numatyta kaip „bendras gyvenimas kartu nesusituokus". 

T. V. Raskevičius sakė, kad įstatymo projektas bus teikiamas rudens sesijoje per likusius 2 mėnesius, bet nepatikslino, kada konkrečiai. 
Naujesnė Senesni