Lietuvos policijos ciniškumui nėra ribų: sako, kad užpultai homoseksualiai porai šoko nebuvo, o jos girtumas nustatytas „iš akies"


Šiuo metu toliau vyksta ikiteisminis tyrimas dėl rugpjūčio pradžioje Vilniaus autobusų stotyje įvykusios homoseksualios vaikinų poros - Lietuvoje garsaus atlikėjo Gražvydo Sidiniausko ir jo mylimojo airio Darren Crozier - užpuolimo. Vis tik, kaip išsiaiškino jarmo.net, policijos tyrimo kokybė gali kelti rimtų abejonių.

G. Sidiniauskas | Jarmo.mnet koliažas (Asmeninio archyvo ir Lietuvos policijos nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

G. Sidiniauskas ir D. Crozier rugpjūtį Vilniuje išlipo iš autobuso stotyje, kai prie jų priėjęs vaikinas ėmė juos abu talžyti, jie buvo sužaloti. G. Sidiniauskas sakė, kad užpuolimo metu įtariamasis šaukė homoseksualius asmenis niekinančius žodžius. Portalui atsiųstuose nuotraukose matyti nukentėjusiųjų kraujosruvos. 

Policija komentaruose žiniasklaidai rugpjūtį teigė, kad vaikinai buvo neblaivūs. Tiesa, kaip išsaiškino jarmo.net, girtumas alkotesteriu nustatytas nebuvo. Be to, policija teigė, jog vaikinai, patyrę kraupų ir šokiruojantį išpuolį nenuosekliai aiškino įvykio aplinkybes. Nukentėjusieji sakė, kad pareigūnai juokėsi iš jų. 

Jarmo.net koliažas


G. Sidiniauskas dėstė, kad juos abu įvykio metu ištiko šokas. Be to, pareiškimą dėl užpuolimo atvykę pareigūnai esą liepė rašyti kitą dieną, o neva užpuoliko aplinkinėse teritorijose ieškoma kartu su nukentėjusiaisiais nebuvo, nors tai ir galėjo padėti sučiupti smurtautoją.

Policijos atstovai žiniasklaidai taip pat teigė, kad medikų pagalbos nukentėjusiesiems neprireikė, nors jarmo.net turimose ekrano nuotraukose aiškiai matyti sužalojimai, be to, policija patvirtino, kad medikai atvyko.

Policija viešai paskelbė informaciją, kad nukentėjusieji įvykio metu buvo girti. Tuo metu pašnekovai jarmo.net tokias aplinkybės neigė. 

Darren Crozier ir G. Sidiniauskas | Asmeninio archyvo nuotr.


„Pranešėjų neblaivumas įvertintas vizualiai pagal neblaivumą atitinkančius požymius, alkotesteriu girtumas nematuotas", - ketvirtadienį portalui jarmo.net teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja, į portalo užduotus klausimus raštu atsakiusi bemaž po 2 mėnesių pakartotinai ir ne kartą raginant pateikti poziciją.

Ar girtumo nustatymas „iš akies" teismo būtų pripažintas svariu įrodymu, kyla klausimas. Toks pareigūnų darbas gali kelti abejonių ir dėl tyrimo kokybės.

Reagavę į įvykį pareigūnai BODY kameras naudojo, nukentėję asmenys ne visiškai nuosekliai aiškino įvykio aplinkybes, negalima pasakyti, kad nukentėjusiesiems buvo šokas", - rėžė J. Samorokovskaja.

Vis tik vaizdo įrašas paskelbtas nebuvo.

G. Sidiniauskas teigė, kad jo mylimasis buvo ištiktas milžiniško šoko, dėl to pastarasis išties negalėjo paaiškinti nuosekliai, kas nutiko, tačiau atlikėjas teigė pareigūnams išdėstęs įvykio esmines aplinkybes.

Anot J. Samorokovskajos, pareigūnai bendravo profesionaliai, nesijuokė dėl nusikaltimo seksualinės orientacijos pagrindu. 

„Pareigūnų veiksmuose netinkamo elgesio ar kitų teisės pažeidimų požymių nenustatyta, tačiau jei asmenys mano, kad pareigūnai atliko savo pareigas netinkamai, visuomet galima kreiptis su atskiru skundu į įstaigos vadovą arba Imuniteto padalinį", - teigė policijos atstovė. 

Šiuo metu nukentėjusieji laiką leidžia Airijoje ir patvirtino, kad jau dalyvavo vienoje iš apklausų, prieš tai surengtų Lietuvoje. Apie įtariamąjį informacijos nėra. Jarmo.net žiniomis, kol kas įtariamasis nenustatytas.
Naujesnė Senesni