JAV dailiojo čiuožimo čempionas taps pirmuoju „non-binary" sportininku olimpinėse žaidynėse

31-erių metų Timothy LeDucas taps pirmuoju nebinarinės (angl. non-binary) lyties sportininku, startuosiantis šių metų Pekino žiemos olimpadoje. Sportas.lt praneša, kad tai paaiškėjo jam kartu su partnere Ashley Cain-Gribble laimėjus JAV dailiojo čiuožimo čempionatą. Pora tapo čempionais tiek šiais, tiek 2019 metais. 

Timothy LeDucas ir Ashley Cain-Gribble | Instagram nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

T. LeDucas dar 2019 metais tapo pirmuoju čiuožėju, laimėjusiu JAV čempionato porų varžybas ir pripažinusių, jog yra homoseksualus. Be to, sportininkas teigia savęs neprisikiriantis nei vyriškai, nei moteriškai lytims.

CNN rašo, jog T. LeDucas tikisi, kad jo pavyzdys įkvėps kitas „Queer" asmenybes siekti savo tikslų ir neslėpti savo tapatybės. „Mes visada buvome čia, visada buvome sporto dalimi. Tiesiog ne visada galėjome būti atviri", – teigė JAV dailiojo čiuožimo komandos čiuožėjas.

Prieš pasirodydamas Penkino olimpiadoje T.LeDucas teigė, kad Kinijoje stebima žmogaus teisių padėtis – kelianti nerimą. 

„Mes žinome, kas vyksta Kinijoje ir kaip ten elgiamasi su uigūrais. Kažkur skaičiau, kad tokių didelių priverstinio darbo stovyklų nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Tai yra siaubingi žmogaus teisių pažeidimai. Kai apie perskaitėme, pasijautėme bejėgiai. Pradedame galvoti, o ką mes galime padaryti, kad tai pasikeistų? Turbūt visi sutiks, kad žmogaus teisės turi būti gerbiamos visose šalyse, o problemų matau ir savo gimtinėje. Matau, kaip translyčiai kovoja dėl savo teisių, kaip žmonės kovoja dėl teisių į sveikatos apsaugą, dėl teisių į abortą. Negalime to ignoruoti“, – čiuožėją cituoja portalas sportas.lt

JAV yra viena iš kelių valstybių, nusprendusių diplomatiniu lygiu boikotuoti žaidynes dėl Kinijoje vykdomų žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant ir dėl uigūrių padėties

„Kartais jaučiuosi bejėgis matydamas padėtį Kinijoje. Bet aš galiu čia (Jungtinėse Valstijose, - jarmo.net) pasinaudoti savo balsu, kad apginčiau žmogaus teises", – tikino sportininkas.
Naujesnė Senesni