V. Mitalas įspėja konservatorius dėl galimo keršto: galės šliaužti ieškodami paramos savo balsavimams

Konservatorius Andrius Vyšniauskas pareiškė – Laisvės partijos pasiūlymų bent artimiausiuose Seimo plenariniuose posėdžiuose neišvysime. Ar gali būti, kad konservatoriai taip ėmė kerštauti „laisviečiams“ už tai, kad pastarieji dėl PVM lengvatos balsavo kitaip nei pageidavo Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė?

V. Mitalas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sprendimai dar nepriimti

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas pasipiktino A. Vyšniausko pareiškimu. „Ne A. Vyšniauskas sudaro posėdžių darbotvarkes. Jam reikia tai priminti. Ir koalicijos sutartyje yra parašyta, kad koalicijos partneriai sutaria dėti maksimalias pastangas tam, jog Civilinės sąjungos, dekriminalizavimo įstatymai būtų priimti ir išnagrinėti per įmanomai trumpiausią laiką“, – sakė V. Mitalas, rašo lrytas.lt

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma teigė, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas jau pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, todėl nėra kliūčių jį svarstyti Seimo salėje.

„Nesame nieko konkrečiai nusprendę koalicijoje, kada galėtų būti svarstomi tie projektai“, – teigė J. Razma ir pabrėžė, kad iš dalies politikų lūpų pasigirdo pasiūlymų, jog galbūt įstatymo svarstymo procedūrą reikėtų numatyti Seimo pavasario sesijos pradžioje.

„Bet sprendimų priimta nėra“, – sakė J. Razma, rašo lrt.lt

Tiesa, pasak jo, vis dar egzistuoja teorinė tikimybė, kad Civilinės sąjungos įstatymas gali būti svarstomas dar šią rudens sesiją.

Žiniasklaida skelbia, kad valdantieji abejoja, ar Civilinės sąjungos įstatymo projektas sulauks pakankamai balsų. Esą įstatymą svarstymui teikti norima tik tada, kai bus garantuota palaikančiųjų dauguma. Anksčiau šio įstatymo viena rengėjų konservatorė Jurgita Sejonienė prasitarė, kad prieš savivaldos rinkimus susvyravo dalies Seimo narių, palaikiusių civilinę sąjungą, pozicija.

Tarp konservatorių ir „laisviečių“ – žiežirbos

Po Laisvės partijos narių balsavimo, kai šie palaikė Vyriausybės nuomonei prieštaraujančią PVM lengvatą maitinimo įstaigoms, kilo abejonės, ar konservatoriai už tai nekerštaus mažiesiems koalicijos partneriams specialiai nepalaikydami „laisviečių“ iniciatyvų, pavyzdžiui, civilinės sąjungos.

TS-LKD prezidiumas praėjusį trečiadienį nusprendė, kad Laisvės partija, palaikydama lengvatą, pažeidė koalicijos sutartį. „Jeigu jūs norite atstatyti pasitikėjimą, tai turėsite šliaužti ant kelių ir sakyti, kad mes geri būsim“, – taip apie „laisviečius“ pasisakė neįvardytas konservatorius, kurį cituoja portalas tv3.lt

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ atkirto: „Jeigu jie nedės maksimalių pastangų, mes taip pat, deja, konstatuosime koalicijos sutarties pažeidimą ir tada jie patys galės šliaužti, nesakysiu kur, ieškodami paramos savo balsavimams“.

Tačiau konservatorius J. Razma ramina tarp koalicijos partnerių įsiplieskusias aistras – esą niekas kerštauti nesiruošia.

„Nežinau, iš kur atsirado tokie teiginiai. Sunkiai įsivaizduoju, kad mūsų frakcijos nariai taip mąstytų. Tie projektai turi tokius pakankamai ryškius ideologinius pagrindus ir Seimo nariai apsisprendžia tikrai ne pagal kažkokį tariamą kerštą, o pagal savo vertybines nuostatas“, – lrt.lt cituoja J. Razmą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragina koaliciją apie Civilinės sąjungos įstatymą kalbėtis „ne per spaudą“, o sėdus prie bendro stalo. 

„Dabar yra taip užkaitinta viešoji erdvė, kad tikrai nesinorėtų jos dar labiau kažkaip kaitinti. Mano vertinimu, koalicija turi kalbėtis pirmiausia prie vieno stalo, ne per spaudą. Aš tik taip tą ir pakomentuosiu“, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Armonaitė, skelbia „Elta“.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad paaštrėję Laisvės partijos ir konservatorių santykiai gali būti viena priežasčių, kodėl nėra skubama su Civilinės sąjungos įstatymo projektu. 

Pasak V. Dumbliausko, taip pat gali būti, kad konservatoriai vertina tai, jog civilinės sąjungos klausimas visuomenėje vertinamas nevienareikšmiškai, tad į darbotvarkę šį projektą įtraukti vengiama.

Pasak politologo, „Laisvės partija sukandusi dantis kenčia“, nes esant konservatorių nepritarimui, nelieka galimybių įgyvendinti savus siekius. Pasak V. Dumbliausko, jeigu „laisviečiai“ nuspręstų pasitraukti iš koalicijos, tai „būtų visiška politinė savižudybė“.
Naujesnė Senesni