Lenkijos valdžiai – nepalankus ETT sprendimas: dėl seksualinės orientacijos atleistas vyras pasiekė pergalę

Darbdaviai negali nutraukti sutarčių su laisvai samdomais asmenimis dėl jų seksualinės orientacijos, praėjusios savaitės sprendime nurodė Europos Teisingumo Teismas (ETT), išanalizavęs Lenkijos teismo nutartį.

Asociatyvi Guillaume Perigois/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

ETT praėjusį ketvirtadienį priėmė sprendimą uždrausti savarankiškai dirbančių asmenų diskriminaciją, pasireiškusią Lenkijoje, dėl seksualinės orientacijos

Byla ETT pasiekė tuomet, kai Lenkijos televizija „Telewizja Polska“ nutraukė sutartį su laisvai samdomu darbuotoju po to, kai jis socialiniame tinkle „YouTube“ paskelbė kalėdinę dainą, skatinančią toleranciją tos pačios lyties poroms.

Lenkijos visuomeninis transliuotojas, kuriame laisvai samdomas darbuotojas dirbo 2010-2017 m., atsisakė pratęsti sutartį dėl montažo paslaugų teikimo ir tai įvyko dėl to asmens seksualinės orientacijos, nustatė ETT.

Vyriškis dėl televizijos elgesio iš pradžių kreipėsi į Lenkijos teismą reikalaudamas žalos atlyginimo, tačiau bylą pralaimėjo. Teismas rėmėsi nacionaliniu lygmeniu Lenkijoje galiojančiu įstatymu, kuris nurodo, kad renkantis sutarties partnerį galima atsižvelgti ir į seksualinę orientaciją. Tokia nuostata tapo pagrindu bylinėjimuisi ETT.

ETT pažymėjo, kad ES teisė saugo asmenis nuo diskriminacijos seksualinės orientacijos pagrindu.

Nuo 2015 metų Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) įstatymuose siekia įdiegti konservatyvesnes, „tradicines šeimos vertybes“ propaguojančias nuostatas ir ne kartą sulaukė priekaištų dėl homofobijos kurstymo.

Parengta pagal dw.com informaciją
Naujesnė Senesni