ES nutraukė teisinius veiksmus prieš Lenkiją dėl „laisvų nuo LGBT“ zonų

Europos Komisija (EK) nutraukė teisminį procesą prieš Lenkiją dėl vietos valdžios institucijų priimtų nutarimų prieš šalies LGBTQ+ bendruomenę. Lenkijos žmogaus teisių organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl šio sprendimo ir pažymėjo, kad dauguma rezoliucijų, skelbiančių, jog dalis Lenkijos sričių yra laisvos nuo „LGBT ideologijos“, ir toliau lieka galioti.

Asociatyvi Alicja Widz/„IstockPhoto“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sprendimą imtis teisinių veiksmų prieš Lenkiją EK priėmė 2021-ųjų liepą. Toks žingsnis žengtas po to, kai 2019-2020 m. daugiau nei 100 vietos valdžios institucijų – nuo ​​mažų kaimų iki ištisų provincijų – priėmė rezoliucijas, nukreiptas prieš LGBTQ+ bendruomenę. Šiomis rezoliucijomis paskelbta, kad tam tikros teritorijos yra „laisvos nuo LGBT“ tariamos ideologijos. 

„Lygybė, pagarba orumui ir žmogaus teisėms yra pagrindinės ES vertybės, įtvirtintos Europos Sąjungos sutarties 2 straipsnyje“, – tuomet buvo sakoma EK pareiškime, kuriame taip pat pažymėta, jog EK pasitelks „visas turimas priemones šioms vertybėms ginti“.

Tačiau šį mėnesį paaiškėjo, kad dar sausį EK bylą tyliai nutraukė.

Asociatyvi „IstockPhoto“ nuotr.

Naujienų svetainė OKO.press pacitavo ES komisarą Nicolasą Schmitą, kuris neseniai lankydamasis Varšuvoje pareiškė, kad byla buvo „sustabdyta, bet nenutraukta“.

OKO.press pakartotinai užklausus EK, ši vasario 14-ąją informavo, kad teisminiai veiksmai ne tik sustabdyti, bet ir oficialiai nutraukti dar sausio 26-ąją. Į klausimus, kokie yra šio sprendimo motyvai, EK atstovai neatsakė.

LGBTQ+ teisių aktyvistė Justyna Nakielska dienraščiui „Rzeczpsopolita“ sakė, kad žmogaus teisių ekspertus „nustebino“ toks sprendimas.

„Lenkijos vyriausybė netinkamai reagavo į Europos Komisijos laiškus pagal pažeidimo procedūrą, o anti-LGBT zonos, nors ir palaipsniui panaikinamos, vis dar egzistuoja“, – pažymėjo ji.

„Norime, kad EK naudotųsi turimomis priemonėmis veiksmingai reikalaudama, kad visos diskriminacinės rezoliucijos būtų panaikintos, ypač atsižvelgiant į naują ES finansinę perspektyvą Lenkijai“, – pridūrė J. Nakielska.

Internetinio žemėlapio „Neapykantos atlasas“, stebinčio Lenkijos anti-LGBT zonas, kūrėjas, LGBTQ+ teisių aktyvistas Jakubas Gawronas OKO.press sakė, kad yra „nusivylęs“ EK sprendimu.

„Tai reiškia, kad komisija atsisako daryti spaudimą Lenkijos vyriausybei anti-LGBT zonų klausimu“, – sakė jis.

Remiantis „Neapykantos atlasu“, maždaug trečdalis 2019-2020 m. priimtų rezoliucijų prieš LGBTQ+ bendruomenę paskelbiant „laisvas nuo LGBT“ zonas galiausiai buvo atšauktos, dažnai – dėl grėsmės prarasti Europos Sąjungos finansavimą. Dalį rezoliucijų panaikino nacionaliniai teismai. Tačiau Lenkijoje vis dar galioja 67 rezoliucijos, kurios arba aiškiai smerkia „LGBT ideologiją“, arba įtvirtina vadinamąją „šeimos chartiją“ – įsipareigojimą „apsaugoti vaikus nuo moralinės“ grėsmės.

Parengta pagal notesfrompoland.com informaciją
Naujesnė Senesni