Rusijoje dėl kaltinimų pažeidus „gėjų propagandos“ draudimą suimti populiarūs „YouTube'eriai“

Rusijos pareigūnai sulaikė tos pačios lyties porą, kuri tariamai pažeidė šalyje priimtą homofobišką „gėjų propagandos“ draudimą.

Haoyang Xu ir Gela Gogishvili | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vaizdo tinklaraštininkai Haoyang Xu ir Gela Gogishvili buvo areštuoti trečiadienį (balandžio 5 d.) dėl platformoje „YouTube“ paskelbto vaizdo įrašo.

Pora reguliariai dalijasi savo kaip tos pačios lyties poros gyvenimu Rusijoje. Video įrašai taip pat yra bendrinami tokiose platformose kaip „TikTok“ ir „Telegram“.

Pranešama, kad H. Xu buvo sulaikytas atliekant įprastą asmens tapatybės patikrinimą. Paso tuo metu jis neturėjo.

Vėliau pora buvo uždaryta policijos areštinėje, jai pareikšti kaltinimai dėl „gėjų propagandos“ draudimo nesilaikymo.

Interviu „Newsweek“ pora teigė, kad jiems buvo trukdoma kalbėtis su teisininkais, pareigūnai spaudė pasirašyti daugybę dokumentų.

Susiekus su advokatu, G. Gogishvili buvo paleistas, tačiau H. Xu tebėra suimtas.

Poros advokatas Adelis Khaydarshinas po suėmimo paskelbė „Telegram“ žinutę teigdamas, kad porai gresia bauda iki 50 000 rublių (apie 560 eurų) arba įkalinimas.

H. Xu ir G. Gogishvili gyvena kartu Kazanėje nuo 2021 metais. Jų „TikTok“ paskyrą seka 377 tūkst. sekėjų, o „YouTube“ kanale yra 65 tūkst. prenumeratorių.

Paskutiniame poros vaizdo įraše, paskelbtame balandžio 1 d., aptariamas „gėjų propagandos“ įstatymas ir tai, kaip jis gali kelti grėsmę LGBTQ+ žmonėms visoje šalyje.

„Dėl nuolatinių bauginimų ir grasinimų mirtimi turime jau kurį laiką slapstytis, – rašoma vaizdo įrašo aprašyme. – Labai bijome dėl savo gyvybės, ilgą laiką bijojome ką nors rašyti internete ir aktyviai konsultavomės su pagrindinių žmogaus teisių organizacijų teisininkais“

Maskvoje įsikūrusios DELO LGBTQ+ organizacijos vyresnysis partneris Vladimiras Komovas „Newsweek“ tikino, kad Kazanės policija tyrimą poros atžvilgiu pradėjo dar kovo mėnesį.

Rusijoje „gėjų propagandos“ įstatymo pataisas 2022 m. lapkritį pasirašė Vladimiras Putinas. 

Įstatymu draudžiama platinti medžiagą, kuri, valdžios atstovų manymu, „skatina netradicines vertybes, LGBT, feminizmą ir iškreiptą tradicinių seksualinių vertybių vaizdavimą“. 
Naujesnė Senesni