Atmintinė žiniasklaidos atstovams: kaip mažinti neapykantą?

Kovo – balandžio mėnesiais Žmogaus teisių stebėjimo institutas kvietė žiniasklaidos atstovus ir atstoves į mokymus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, skirtus neapykantos prieš LGBTQ+ bendruomenę mažinimo ir pagarbios komunikacijos temoms.

Asociatyvi „Freepik“/rawpixel.com nuotr.


Ajus Jurgaitis ir Ieva Laugalytė, hrmi.lt

hrmi@hrmi.lt

Mokymų metu sukurta atmintinė žiniasklaidos atstovams, kurioje Žmogaus teisių stebėjimo instituto komanda pateikia kelis patarimus apie tai, ką svarbu žinoti, norint pagarbiai rašyti apie LGBTQ+ bendruomenę ir kitas neapykantos nusikaltimų pažeidžiamas bendruomenes, ir prisidėti prie neapykantos visuomenėje mažinimo. Su atmintine galite susipažinti čia.

Mokymų metu žmogaus teisių ekspertai ir ekspertės, komunikacijos ir žmogaus teisių temomis besidomintys žmonės, LGBTQ+ bendruomenės nariai ir narės, žiniasklaidos atstovės ir atstovai diskutavo apie visuomenės ir pagarbios komunikacijos vaidmenį mažinant neapykantą bei tai, kaip pagarbiai rašyti ir kalbėti apie LGBTQ+ žmones ir kitas visuomenės grupes, patiriančias itin daug neapykantos.

„Freepik“ nuotr.

Pasak mokymų organizatorių, didžioji dalis LGBTQ+ žmonių Lietuvoje bijo atskleisti savo tapatybę, tad didelei daliai žmonių žiniasklaida tampa vieninteliu informacijos apie LGBTQ+ žmones šaltiniu

„Europos Sąjungos Pagrindinių teisių agentūros 2020 m. atlikta apklausa atskleidė, kad LGBTQ+ asmenys Lietuvoje atsiskleidžia rečiausiai Europos Sąjungoje. LGBTQ+ žmonės Lietuvoje susiduria su itin daug neapykantos, tad dauguma žmonių nesijaučia pakankamai saugūs mūsų visuomenėje atskleisti savo tapatybę“ – teigia Žmogaus teisių stebėjimo instituto projektų vadovas Ajus Jurgaitis.

„Tokiame kontekste itin svarbu, kad žiniasklaidos atstovės ir atstovai gebėtų pagarbiai kalbėti apie LGBTQ+ žmones, jų istorijas ir bet kokius kitus susijusius klausimus, taip prisidėdami prie neapykantos mažinimo visuomenėje“ – mokymų svarbą paaiškina translyčių žmonių teisių ir savitarpio pagalbos asociacijos „Trans Autonomija“ narys ir LGBTQ+ teisių aktyvistas Ieva Laugalytė.

Mokymai buvo organizuojami vykdant Aktyvių piliečių fondo remiamą projektą „Tvari parama žmogaus teisėms per advokaciją ir švietimą“.
Naujesnė Senesni