Atnaujintas translyčių žmonių teisių žemėlapis: Lietuva – prasčiausių penketuke ES

Tarptautinė organizacija TGEU atnaujino kasmet išleidžiamą translyčių žmonių teisių indeksą ir žemėlapį. Lietuva šiemet surinko 4 balus iš 30. Blogiau už Lietuvą įvertintos tik trys Europos Sąjungos šalys: Latvija, Rumunija ir Bulgarija. Tiesa, šiemet Lietuva įvertinta vienu balu aukščiau nei pernai.

Asociatyvi pexels.com nuotr.

lygybe.lt

lygybe@lygybe.lt

Indeksu matuojama teisinė translyčių asmenų padėtis pripažįstant asmens lytinę tapatybę ir egzistuojančios apsaugos priemonės nuo diskriminacijos, neapykantos kalbos ir neapykantos nusikaltimų, priemonės prieglobsčio ieškantiems translyčiams žmonėms, situacija sveikatos ir šeimos srityse. Lietuva užtikrina tik 4 iš 30 rodiklių: egzistuoja administracinis kelias asmenvardžių keitimui ir teisminis kelias lyties žymos keitimui dokumentuose, prieš keičiant dokumentus nėra privaloma chirurginė intervencija; iš asmenų, norinčių pasikeisti lyties žymenį dokumentuose, nėra reikalaujama privalomos sterilizacijos.

Translyčių asmenų teisių žemėlapis | TGEU nuotr.

Reali kasdienė situacija – dar sudėtingesnė. Translyčiai asmenys Lietuvoje susiduria su daugybe sudėtingų iššūkių įvairiose gyvenimo srityse, įskaitant diskriminaciją, neigiamas nuostatas, priėmimo ir pripažinimo visuomenėje trūkumą. Reaguodama į tai, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pradeda projektą „Centre – translyčių žmonių balsai“. Tai – dvišalė iniciatyva, įgyvendinama bendradarbiaujant su Norvegijos Karalystės lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaiga.

Projekto veiklomis bus siekiama suprasti socialinį ir teisinį situacijos kontekstą atliekant translyčių asmenų padėties tyrimus, teisinę analizę, translyčių asmenų reprezentavimo žiniasklaidoje analizę ir vykdant plačiajai visuomenei skirtas sąmoningumo didinimo veiklas. Surinkta ir susisteminta medžiaga veiks kaip strateginis dokumentas, atskleidžiantis teisės ir paslaugų spragas bei translyčių asmenų patiriamas kliūtis, o institucijoms, politikos formuotojams (-oms) ir paslaugų teikėjams (-oms) bus pateiktos rekomendacijos, pagrįstos translyčių asmenų patirtimi. Vykdant projekto komunikacijos ir sąmoningumo didinimo veiklas, šia iniciatyva taip pat bus siekiama spręsti trūkstamos translyčių asmenų įtraukties ir priėmimo visuomenėje problemą bei plėsti visuomenės žinias apie translyčių asmenų kasdienybę, poreikius, patiriamus iššūkius.

Projektą iš dalies finansuoja Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų dvišalio bendradarbiavimo fondas.
Naujesnė Senesni