Jordanas Petersonas spalį lankysis Lietuvoje: psichologo kontraversiški pasisakymai jau dabar kursto aktyvias diskusijas

Kanados klinikinės psichologijos profesorius, Toronto universiteto mokslininkas Jordanas Petersonas išpopuliarėjo po to, kai socialiniuose tinkluose paskelbė atsisakantis vartoti translyčių studentų pageidaujamus įvardžius. Priešiškumas LGBTQ+ bendruomenei, kritika Vakarų pasauliui J. Petersoną pavertė vienu populiariausių veikėjų kraštutinių dešiniųjų tarpe. Neseniai buvo pranešta, kad profesorius ketina apsilankyti ir Lietuvoje. Ši žinia viešojoje erdvėje sukėlė įvairių reakcijų.

Jordanas Petersonas | Gage Skidmore


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Atvyksta pristatyti knygos

Kaip skelbia žiniasklaida, jau kurį laiką J. Petersonas keliauja po pasaulį pristatydamas savo naujausią knygą – „Kitapus tvarkos“. Tai į beveik 50 pasaulio kalbų išverstos knygos „12 gyvenimo taisyklių“ tęsinys, pasirodęs prieš keletą metų.

Kaip praneša portalas madeinvilnius.lt, J. Petersonas Vilniuje pasirodys spalio 26-ąją. „Debatininkas dr. J. Petersonas per labai trumpą laiką padarė įtaką milijonams žmonių ir sulaukė gerbėjų iš viso pasaulio, o jo sudėtingos teorijos ir mintys nepalieka abejingų“, – skelbia portalas. 

Ir išties – abejingų J. Petersono atvykimui į Lietuvą neliko. 

Sutinkamas neišskiestomis rankomis

Tiesa, atsiliepimai apie psichologą – kritiški. Profesorius vertinamas itin dviprasmiškai.

Štai žinomas Lietuvos tinklaraštininkas Ričardas Savukynas J. Petersoną palygino su Lietuvoje žinomais abejotinos reputacijos veikėjais, kurių retorika neretai pasižymi homofobija.

„Lietuvoje jau yra visokių panašių celfoanų, trantų, furmų, sasyckų ir t.t., kurie dėl dėmesio padarytų bet ką – ir ta garbėtroška ir yra jų kliedesinio aktyvumo priežastis. Kai smegenys nėra per daug didelės, bet puikybė neribota, tai tokie žmonės pradeda eiti „prieš srovę“, kad išsiskirtų iš kitų per konfliktą šnekėdami visiškas nesąmones. Nes tai tampa būdu gauti dar daugiau dėmesio“, – rašė R. Savukynas savo feisbuko paskyroje. 


Rašytojas Domas Raibys apžvelgė J. Petersono nuostatas ir įsitikinimus apie įvairias pažeidžiamas asmenų grupes, įskaitant ir LGBTQ+ bendruomenę: „Petersonas man yra psichologas, etiketes pažeidžiamoms grupėms klijuojantis greičiau ir geriau nei liaudiški anekdotai, kur visi suvalkiečiai skūpi, čigonai vagys, o blondinės durnos. <...> jis paima kokį pavienį durnių ar durnę ir pasako – va, visi tokie. Kaip ir ok būtų, nes durnumas neturi nei rasės, nei kastų. Durnumas geriau už rentgeno spindulius visur patenka.

Tik bėda tame, kad durnius jis dažniausiai rodo tik juodaodžius, moteris ir LGBTQ+ žmones. Kas irgi nebūtų problema, jei to potekstė būtų – jie tokie patys žmonės kaip ir mes – balti vyrai“.


Visuomenininkas Jurgis Valiukevičius savo feisbuko įraše akcentuoja, kad J. Petersonas propaguoja „vyriškumo“, „natūralios galios“ idėjas. 

„<...> jis atstovauja ir propaguoja tokią link šiuolaikinio autoritarizmo krypstančią „vyriškumo“ ir „natūralios galios“ idėją, kuri teigia, kad vat mes čia dėl visokių gėjų teisių ir lygybės supuvome, kad Vakarų visuomenė prarado savo tikrąsias vertybes, o kažkada buvo laikai, kai viskas buvo natūralu ir aišku“, – rašė J. Valiukevičius savo feisbuko paskyroje.



Išsilavinimas

Kas gi išties yra J. Petersonas? 

1979 m. J. Petersonas  baigė „Fairview“ vidurinę mokyklą ir įstojo į „Grande Prairie“ regioninį koledžą studijuoti politikos mokslų ir anglų literatūros. 

Vėliau jis persikėlė į Albertos universitetą, kuriame 1982 m. įgijo politikos mokslų bakalauro laipsnį. 

Po metų pertraukos, kurios metu aplankė Europą, J. Petersonas pradėjo studijuoti psichologiją ir 1984 m. grįžo į Albertos universitetą, kad įgytų psichologijos bakalauro laipsnį. 

Kitais metais jis persikėlė į Monrealį studijuoti „McGill“ universitete ir įgijo klinikinės psichologijos daktaro laipsnį, rašo celebritynetworth.com

J. Petersonas – Toronto universiteto profesorius, anksčiau dėstęs „McGill“ bei Harvardo universitetuose. 

Pasaulyje žinomas psichologas parašė tris knygas: 1999 m. – „Prasmės žemėlapiai: tikėjimo architektūra“, 2018 m. – „12 gyvenimo taisyklių: priešnuodis chaosui“, 2021 m. – „Kitapus tvarkos“. 

Lytį priskiria net Dievui

2016 m. J. Petersonas susilaukė gausybės dėmesio dėl platformoje  „YouTube“ paskelbtų vaizdo įrašų, kuriuose jis kritikavo politinį korektiškumą ir piktinosi tuo, jog jam keliamas reikalavimas kreiptis į studentus jų pageidaujamais įvardžiais. 

Profesorius kone dogmatiškai tiki dvejetaine lyčių sistema. Lytį jis priskiria net krikščioniškajai dievybei, skelbia ungerreview.com

„Arba Dievas yra vyras, arba moteris. Nėra kito kelio į tai pažvelgti“, – kalbėjo J. Petersonas.

Psichologas yra pareiškęs, kad niekada nepasiduos „Visatos Kūrėjo sprendimui likti lyties atžvilgiu neutraliam“ ir visą likusį gyvenimą bandys priskirti Dievui lytį.

„Kiekvienas turi tilpti į mano mažą dėžutę ir Dievas nėra išimtis“, – apie tai, kaip įsivaizduoja pasaulio tvarką, prakalbo jis.

Buvo suspenduotas „Twitter'yje“

Kaip rašo „Human Rights Campaign“, savo „Twitter“ paskyroje J. Petersonas yra pasisakęs, kad esą judėjimas už translyčių asmenų lygybę bei tos pačios lyties tėvų palaikymas yra „kultūros žlugimo“ ženklas, o esą „mokslas dar neįrodė, kad translyčiai“ iš esmės egzistuoja. 

2022-aisiais dėl transfobiško įrašo apie translytį aktorių Elliotą Page'ą buvo suspenduota J. Petersono „Twitter“ paskyra. Kaip tąkart skelbta, įrašas pripažintas pažeidęs „Twitter“ politiką, nukreiptą „prieš neapykantą skatinantį elgesį“. 

Įrašas skambėjo taip: „Prisimenate, kai puikybė buvo laikoma nuodėme? O nusikaltėlis gydytojas Ellen'ai Page ką tik pašalino krūtis“ (angl. Remember when pride was a sin? And Ellen Page just had her breasts removed by a criminal physician).

Momentinė ekrano kopija

Verta paminėti, kad 2020 m. E. Page'as atsiskleidė kaip translytis ir pranešė, kad jo vardas nuo šiol yra Eliotas, tad po J. Pettersono įrašo daugelis LGBTQ+ teisių aktyvistų kritikavo psichologą už tai, kad šis pavartojo translyčio asmens „deadname“ (nebevartotiną vardą). 

J. Petersonui socialinis tinklas iškėlė sąlygą – ištrinti taisykles pažeidžiantį įrašą, kad šis vėl galėtų naudotis savąja paskyra. „Verčiau mirsiu nei tai padarysiu“, – tuomet pareiškė profesorius. 

Socialinį tinklą perėmus milijardieriui Elonui Muskui, apribojimai J. Petersonui buvo panaikinti. 

Kurstys aktyvias diskusijas

Nepaisant kritiško požiūrio, J. Petersono planuojamas atvykimas į Lietuvą sukėlė didelį susidomėjimą ir diskusijas visuomenėje. 

Jo kontraversiška nuomonė ir įžvalgos nepalieka abejingų nei gerbėjų, nei oponentų. 

Neabejotinai profesoriaus apsilankymas mūsų šalyje ir toliau kels aktyvias diskusijas, susijusias su skirtingomis pažiūromis ir vertybėmis.

Jarmo.net paremti galite čia: contribee.com/jarmo
Naujesnė Senesni