B. Sabatauskaitė dėl jos vardu sukurtos netikros feisbuko paskyros ketina kreiptis į policiją: įžvelgia neapykantos kurstymą

„Facebook“ daugėja puslapių, kurių kūrėjai mėgina apsimesti esantys oficialių institucijų atstovais. Vienas tokių pavyzdžių – sukurtas Lygių galimybių kontrolieriaus „Facebook“ puslapis, kuriame skleidžiami teiginiai, jog institucija neva siekia įtvirtinti kairiąją ideologiją. Portalo jarmo.net pakalbintas šio puslapio kūrėjas sako, kad nori tiesiog pajuokauti bei pakritikuoti valdžios institucijas. Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) atstovams juoko ši situacija nekelia. Dėl vienos iš feisbuko paskyrų, kurioje apsimetama Lygių galimybių kontroliere Birute Sabatauskaite, ketinama kreiptis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą bei policiją dėl galimo neapykantos kurstymo.

Birutė Sabatauskaitė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Facebook“ platformoje puslapis „Lygių galimybių kontrolierius“ vėliausiai buvo sukurtas praėjusiais metais. Profilio nuotraukoje – Lietuvos herbas: Vytis. Puslapio informacinėje skiltyje pažymėta, kad tai yra vyriausybinė įstaiga. „Diskriminacijos, seksizmo, rasizmo užkardymas. Kairiosios ideologijos įtvirtinimas“, – taip savo tikslus pristato puslapio kūrėjas ar kūrėjai, mėginantys apsimesti LGKT atstovais.

Šio puslapio adresas – facebook.com/lygiosgalimybesLT

Tikrasis LGKT puslapio adresas kitoks, bet panašus – facebook.com/lygiosgalimybes

LGKT atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė portalui jarmo.net teigė, kad netikrą „Lygių galimybių kontrolieriaus“ paskyrą tarnyba ne tik matė, bet ne kartą dėl jos kreipėsi ir į „Facebook“ administraciją prašydama puslapį pašalinti. „<...> informavome visuomenę, kad ši paskyra nėra susijusi su mūsų veikla. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba savo vardu turi vieną oficialią paskyrą: facebook.com/lygiosgalimybes“, – teigė LGKT atstovė.

Šio puslapio tikrieji Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovai nevaldo | Momentinė ekrano kopija

„Toliau stebime minėtą paskyrą vertindami (-os) rizikas, kurias gali sukelti neteisingos ar klaidinančios informacijos paskelbimas“, – pridūrė I. Švaraitė.

Portalas jarmo.net „Facebook“ platformoje žinute susisiekė su „Lygių galimybių kontrolierius“ puslapio atstovu, kuris sutiko atsakyti į kelis klausimus.

–Ar galite papasakoti, kaip kilo mintis sukurti „Lygių galimybių kontrolieriaus“ puslapį? Ko tuo siekėte? – pasiteiravome puslapio kūrėjo, nepanorusio atskleisti savo vardo.

– Mūsų tikslas pajuokauti, pakritikuoti institucijas.

– Puslapio informaciniame laukelyje rašote: „Diskriminacijos, seksizmo, rasizmo užkardymas. Kairiosios ideologijos įtvirtinimas“. Ar manote, kad būtent tokie yra LGKT tikslai? Gal galite papasakoti plačiau apie „kairiosios ideologijos įtvirtinimą – kuo jis pasireiškia?

– Taip, manome, kad realiai ši institucija būtent tokiu tikslu ir siekia. LGBT, feminizmas, meilė mažumoms ir pan. yra išskirtinai kairiosios politinės minties produktas.

– Ar nemanote, kad savo puslapiu ir iš jo rašomais komentarais diskredituojate Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą?

– Diskredituoti valdžią galima tik Rusijoje ir Š. Korėjoje. Demokratiškos šalys leidžia diskredituoti valdžia, ją kritikuoti, iš jos juoktis ir pašiepti kiek tik nori. Kaip minėjome, mūsų tikslas ją pašiepti ir kritikuoti.

– Kaip apskritai vertinate lygių galimybių padėtį Lietuvoje? Ar įžvelgiate kokių nors negerovių, susijusių su kitos rasės, lyties, neheteroseksualios seksualinės orientacijos, kt. asmenų teisėmis? O galbūt manote, kad problemų, susijusių su žmogaus teisėmis, neliko, jos buvo išspręstos?

– Lygios galimybės Lietuvoje puikios būklės. Neveltui Lietuva antroji Europoje ir trečioji pasaulyje suteikė balsavimo teisė moterims, kai Šveicarija atsiliko 60 metų. Vien faktas, kad Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigoje moterys gauna vidutiniškai didesnę algą nei vyrai.

– Ar puslapyje sulaukiate vartotojų žinučių ar atsiliepimų, galbūt prašymų pakonsultuoti kokiais nors klausimais, susijusiais su lygiomis galimybėmis?

– Kartais žmonės parašo, paklausia. Bet dažniau mes patys pasisakome, – teigė puslapio kūrėjas.

Neseniai buvo sukurtas dar vienas puslapis „Birutė Sabakauskaitė“, tikėtina, mėginant sudaryti įspūdį, kad tai – Lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės „Facebook“ paskyra.

Momentinė ekrano kopija

„Apsimetėliškos Birutės Sabatauskaitės (panašu, kad paskyroje tyčia pavardė parašyta kiek kitaip, t. y. įrašant vieną kitokią raidę) paskyros nebuvome matę, dėkojame, kad apie ją pranešėte. Kontrolierė informavo „Facebook“ apie apsimetimą kitu asmeniu, ji taip pat kreipsis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba ir policiją dėl galimo neapykantos kurstymo pasinaudojus netikra paskyra“, –komentavo Izabelė Švaraitė.

LGKT atstovė pabrėžė, kad netikros paskyros gali klaidinti asmenis, jomis galima skleisti dezinformaciją, neapykantos kalbą, todėl riziką tarnyba vertina rimtai.

Anot jos, netikrų puslapių kūrimas gali klaidinti ir LGBTI+ bendruomenę, ypač, jei skleidžiama tikrovės neatitinkanti informacija. „Tuo pačiu, atskiruose puslapiuose gali būti skelbiama neapykantą kurstanti informacija tiek LGBTI+ bendruomenės atžvilgiu, tiek dezinformacija. Kilus abejonei dėl netinkamų komentarų ar įrašų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vardu, visada kviečiame kreiptis į mus. Žmonės gali tiesiog pasikonsultuoti per „Facebook“, el. paštu, telefonu ir kt., įtarę neapykantos kurstymą – informuoti Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą arba policiją“, – aiškino I. Švaraitė.

Gyventojus ji ragino būti kritiškais ir priminė, kad oficiali tarnybos paskyra vadinama „Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba“, svetainė yra www.lygybe.lt (joje pateikiama prieiga prie visų tarnybos paskyrų socialiniuose tinkluose). 

„Nei tarnyba, nei lygių galimybių kontrolierė niekada nesidalija menkinančiu, žmonių garbę ir orumą dėl jų tapatybės žeminančiu turiniu – tai dar vienas skiriamasis bruožas, iš kurio galima atpažinti tikrąją paskyrą“, – akcentavo Izabelė Švaraitė.

Jarmo.net paremti galite čia: contribee.com/jarmo
Naujesnė Senesni