Katedros aikštėje Vilniuje vyksta A. Kandroto-Celofano mitingas prieš Ukrainos vėliavų demonstravimą

Šeštadienį, prieš LGBTQ+ eitynes, Vilniaus Katedros aikštėje prasidėjo nedidelis prieštaringai vertinamo visuomenės veikėjo Antano Kandroto-Celofano protestas.

Nuotraukos šaltinis: facebook.com/laurynas.sedvydis


Lukas Juozapaitis (ELTA)

Naujienų agentūra

Jo suorganizuojamame susibūrime „Keliu trispalvę už Lietuvą“ protestuojama prieš Vilniuje ir kituose miestuose keliamas Ukrainos vėliavas.

„(Susirinkome – ELTA) pabrėžti, kad Lietuvoje yra Lietuvos trispalvė, kad tai yra svarbiausia vėliava. Ir kad neaiškintų mums kažkokie ateiviai iš užsienio, kurią vėliavą turime turėti“, – žurnalistams šeštadienį sakė A. Kandrotas, omenyje turėdamas švedų kilmės visuomenininką, Ukrainos rėmėją ir paramos fondo „Blue/Yellow“ vadovą Joną Ohmaną.

Jo teigimu, ši organizuojama akcija nėra susijusi su LGBTQ+ bendruomenės eitynėmis.

„Jie yra mažuma, mums jie neįdomūs“, – teigė A. Kandrotas.

Į veikėjo suburtą akciją susirinko apie 20 asmenų, nešinų Lietuvos ir Vyčio vėliavomis, skandavo šūkį „Lietuva“.

A. Kandrotas su protesto dalyviais vėliau pasiekė Švedijos ambasadą Didžiojoje gatvėje, kur juos pasitiko policijos pareigūnai, kurie nuo ambasados pastato protestuotojams liepė laikytis 25 metrų atstumo.

Po maždaug 20 minučių protestuotojai ambasados pastatą paliko ir nuėjo link Pylimo gatvėje esančios LGBTQ+ vėliavos spalvomis visai neseniai perdažytos pėsčiųjų perėjos, kur jų darkart laukė policijos ir viešosios tvarkos pareigūnai. Protesto dalyviai vėl kalbėjosi su pareigūnais, pokalbį filmavo.

A. Kandroto akcijos Katedros aikštėje metu greta iškėlę plakatus „Aš turiu nuomonę“, „Pirma pienas, tada dribsniai“ stovėjo A. Kandrotui prieštaravę Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos nariai.

„Atėjome tiesiog parodyti, kokios kvailos jų nuomonės. Jos ne tik kvailos, bet ir žeidžiančios, nes jie diskriminuoja savo kalbomis visas įmanomas mažumas“, – Eltai sakė jaunoji socialdemokratė Justina.

Policija penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ įspėjo gyventojus nesirinkti į A. Kandroto renginį. Anot pareigūnų, šis susibūrimas nebuvo suderintas su policija, todėl yra neteisėtas ir už dalyvavimą gresia atsakomybė.

„Dalyvavimas šiose eitynėse yra tiesiog teisės aktų pažeidimas. Tokios eitynės turi būti suderintos, gautas joms leidimas ir, kai to nėra, yra pažeidžiami teisės aktai. Už tai gresia atsakomybė“, – penktadienį pranešė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja.
„Jei man po šitos akcijos bus su policija problemos, reiškia mes visa tauta esame pavojuje, grįžtame į gūdžius 70-ųjų, 80-ųjų laikus“, – paklaustas apie policijos įspėjimus teigė A. Kandrotas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas penktadienį Eltai sakė, kad savivaldybė informuota apie dviejų fizinių asmenų centrinėje sostinės aikštėje organizuojamus susibūrimus iki 15 asmenų, jiems leidimas nebūtinas.

Antanas Kandrotas | Momentinė ekrano kopija

A. Kandroto akcija prasidėjo likus kelioms valandoms iki LGBTQ+ bendruomenės protesto akcijos „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“, kuri prasideda eitynėmis Gedimino prospektu nuo Seimo iki Katedros aikštės.

Savo ruožtu A. Kandrotas yra ne kartą viešai pasisakęs prieš šios bendruomenės teises, yra vienas kaltinamųjų byloje dėl riaušių prie Seimo 2021 m. rugpjūtį.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama.
Naujesnė Senesni