Šeštadienį sostinėje – „Vilnius Pride 2023“ eitynės: tikimasi 3 tūkst. dalyvių, savivaldybė informuota apie 2 kontraprotestus

Šeštadienį Vilniuje – LGBTQ+ bendruomenės eitynės „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“.

Asociatyvi V. Tamelytės nuotr. 


Viktorija Smirnovaitė (ELTA)

Naujienų agentūra

Renginį organizuoja Lietuvos trans žmonių teisių ir savitarpio paramos asociacija „Trans Autonomija“ ir pilietinės visuomenės iniciatyvos „Demonstruokimės“.

Anot protesto organizatorių, renginyje bus keliami teisinės ir medicininės tranzicijos prieinamumo, teisės į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą klausimai. Taip pat bus kalbama apie cenzūruojančių nepilnamečių apsaugos įstatymo nuostatų panaikinimą bei visavertę apsaugą nuo diskriminacijos.

Renginyje kalbas sakys visuomenei žinomi veidai

Pasak vienos iš eitynių organizatorių Ievos Laugalytės, LGBTQ+ bendruomenei rūpimomis temomis renginio metu Katedros aikštėje kalbės visuomenei pažįstami veidai. Tačiau kokie tai žmonės, I. Laugalytė neatskleidžia.

„Bus žinomų veidų. Bus diplomatų, taip pat žinomų veidų ir iš žmogaus teisių lauko. Tai bus tie žmonės, kurių veidus ir taip dažnai matome, kalbant apie LGBTQ+ žmonių teisių problematiką Lietuvoje“, – Eltai sakė I. Laugalytė ir pridėjo, kad po užsiregistravusių žmonių kalbų renginyje pasisakyti galės ir žmonės, bendruomenės nariai iš minios.

„Tai bus galimybė bendruomenės nariams patiems kalbėti apie save ir savo gyvenimus. Tokią galimybę mūsų bendruomenės nariai nedažnai turi – apie mus dažniausiai kalba politikai ir visi kiti žmonės, tik ne mes patys. Tai čia labiausiai apie tai, kad ta platforma bus patiems LGBTQ+ žmonėms apie savo gyvenimus ir problemas kalbėti“, – paaiškino renginio organizatorė.

LGBTQ+ bendruomenės eitynių organizatorė neslepia, kad ruošiantis renginiui, dalyvių saugumas yra vienas iš pagrindinių prioritetų. Jam užtikrinti jau paprašyta policijos pagalbos.

„Lietuvoje tokia situacija yra labai toli, tikriausiai, iki to laiko, kai apie tai (galimas nepalankias reakcijas – ELTA) nebereikės galvoti. (…) Tikrai galvojame apie saugumą, bet pirmiausia iš visuomenės tikimės palaikymo, o ne priešiškumo“, – sako I. Laugalytė.

Ji pažymi, kad renginyje bus ir savanorių, kurie stebės eitynes ir padės užkardyti kelią bet kokiems konfliktams, kurie gali kilti.

Ruošiamasi ir kontraprotestams

Anot organizatorės, eitynes rengiančiai komandai žinoma, kad Katedros aikštėje planuojami ir keli kontraprotestai.

„Viešojoje erdvėje matome, kad yra planuojami tokie ir kontraprotestai – prie Katedros aikštės yra išsiimta keletas leidimų susibūrimams. Pagal įstatymą, berods, gali iki 15 asmenų gali kontraprotestuoti. Tai, bet kokiu atveju, tai neturėtų būti didelė masė“, – teigia I. Laugalytė.

„Tai yra pagal kitokį principą parašytas dokumentas, net negalima sakyti, kad leidimas. Jei tai yra susibūrimas iki 15 asmenų, apie tai reikia savivaldybę informuoti ir savivaldybė tai turi žinioje, ir viskas. Tai, taip sakant, yra 2 „leidimai“, jie išduoti fiziniams asmenims“, – Eltai patikslino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Pasak G. Grubinsko, vieno renginio metu toje pačioje vietoje gali burtis ne daugiau kaip 2 protestui prieštaraujantys susibūrimai.

„Šiuo atveju, tas kiekis jau yra išnaudotas. Jei dar kas nors sugalvotų taip burtis, to leisti mes nebegalėtume“, – pabrėžė savivaldybės atstovas.

Kaip anksčiau Eltai pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, leidimas „Vilnius Pride2023“ renginiui išduotas nuo 12 iki 16 valandos, iki 5 tūkst. dalyvių. Renginio metu mieste bus taikomi eismo ribojimai.
Anot policijos atstovų, eitynių dalyvių saugumu rūpinsis Vilniaus miesto policijos pareigūnai.

Šeštadienį Katedros aikštėje į savo organizuojamą renginį, nukreiptą prieš Ukrainos vėliavas Vilniuje, sekėjus socialiniame tinkle kvietė ir prieštaringai vertinamas veikėjas Antanas Kandrotas-Celofanas.

Penktadienį „Facebook“ policija išplatino žinutę, kurioje perspėja gyventojus nesirinkti į teisėsaugai gerai žinomo Celofano organizuojamą renginį, nes jis, anot pareigūnų, nebuvo suderintas su policija – taigi, yra neteisėtas. O už dalyvavimą tokiame renginyje gresia atitinkama atsakomybė, perspėja policijos atstovai.
Naujesnė Senesni