Po kritikos dėl bučinio Celofanui Raskevičius reikalauja atsiprašyti: žada imtis teisinių priemonių

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių dėl jo elgesio per LGBTQ+ bendruomenės eitynes sukritikavęs Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius politiko reikalavimą paneigti teiginius, jog Seimo narys priekabiavo prie žinomo maršisto Antano Kandroto, vertina kaip spaudimą ir bandymą jį nutildyti.

Tomas Vytautas Raskevičius | Viktorijos Chornos/lrs.lt nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Liepos 1-ąją vykusiose Vilniaus „Pride“ eitynėse T. V. Raskevičius, prie Katedros sutikęs homofobišku požiūriu garsėjantį Antaną Kandrotą, kitaip žinomą Celofano pravarde, jį pabučiavo. Iškart po bučinio prieštaringai vertinamas veikėjas puolė valytis žandą. Kiek vėliau policiją pasiekė skundas dėl galimo seksualinio priekabiavimo.

Nors Vilniaus apskrities policija pranešė, kad tyrimas dėl galimo seksualinio priekabiavimo nebus pradėtas, kadangi nėra nusikaltimo sudėties, ši situacija iki šiol kelia diskusijas.

Dalis LGBTQ+ bendruomenės narių socialiniuose tinkluose pareiškė manantys, kad T. V. Raskevičius priekabiavo.

Tokios pačios nuomonės buvo ir Vytautas Valentinavičius, liepos 2-ąją savo feisbuko paskyroje rašęs: „Ar tikrai seksualinis priekabiavimas yra pokštas. <...> buvęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojas seksualiai viešai priekabiavo prie kito asmens. Taip, tai sustiprina stereotipus, kad homoseksualūs asmenys (arba tiksliau vyrai) linkę priekabiauti prie heteroseksualių asmenų (vyrų)“.


Šią savaitę tiek Seimo kontrolierių įstaigą, tiek patį V. Valentinavičių pasiekė T. V. Raskevičiaus laiškas, kuriame politikas žmogaus teisių eksperto reikalauja atsiprašyti. 

Vytautas Valentinavičius | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Laiške esą minima, kad jeigu to nebus padaryta, T. V. Raskevičius imsis teisinių priemonių. Kaip rašo portalas delfi.lt, Seimo narys Žmogaus teisių biuro vadovo elgesį įvertino kaip sąmoningą siekį paskleisti tikrovės neatitinkančią informaciją, žeminančią garbę ir orumą.

„Pažymėtina, kad įraše Jūsų teiginiai yra formuluojami kaip faktai, o ne kaip subjektyvi Jūsų nuomonė ar subjektyvus situacijos vertinimas“, – delfi.lt cituoja laiško V. Valentinavičiui, kurį pasirašė T. V. Raskevičius, turinį.

V. Valentinavičius savo žodžių išsižadėti neketina.

Pirmadienį feisbuke V. Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad įrašą, kuriame kritikuojamas T. V. Raskevičius, jis parašė ne darbo metu ir tiesiog išreiškė asmeninę nuomonę, o esą „Seimo narys ėmėsi persekioti“.


Antradienį pasirodžiusiame TV3 žinių reportaže Žmogaus teisių biuro vadovas dar kartą pakartojo – politikas priekabiavo, o Seimo kontrolierių tarnybai išsiųsdamas laišką mėgina nutildyti kritiką.

„Traktuoju, kad Seimo narys daro tam tikrą spaudimą, (siekia) galbūt užtildyti sau nepatinkančią kritiką. Tai yra tam tikra jau tendencija Lietuvoje, kai mėginama vienu ar kitu būdu kritiką užgniaužti“, – TV3 žinioms kalbėjo V. Valentinavičius.

Žurnalistams su T. V. Raskevičiumi susisiekti nepavyko. Politikas anksčiau yra viešai pareiškęs, kad dėl tariamų etikos standartų nesilaikymo susilaikytų nuo komentarų ir portalui jarmo.net
Naujesnė Senesni