Po V. Baumilos įrašo apie translytės moters pergalę grožio konkurse – kritikos banga: apkaltino skleidžiant transfobiją

Dažnai LGBTQ+ bendruomenės palaikytoju įvardijamas Lietuvos atlikėjas Vaidotas Baumila, paskelbęs įrašą apie translytės moters pergalę konkurse „Miss Nyderlandai“, buvo apkaltintas skleidžiantis transfobiškus įsitikinimus. Pats atlikėjas kaltinimus neigia ir sako, kad jokios neapykantos translyčiams asmenims savo įraše neįžvelgia.

Jarmo.net koliažas (Asociatyvi Thiago Rocha/unsplash.com ir momentinė ekrano kopija)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net jau skelbė, kad 22-erių Rikkie Valerie Kolle (22m.) laimėjo „Mis Nyderlandai 2023“ konkursą tapdama pirmąja translyte moterimi, pelniusia šį titulą.

Tokia naujiena su savo plačia auditorija nusprendė pasidalinti ir V. Baumila.

Iš pradžių atlikėjo feisbuko paskyroje sekmadienį pasirodė trumpas įrašas: „Mis Olandija tapo vyras. Tiek žinių 2023 iųjų Liepą“. Po kurio laiko pasisakymas buvo pakoreguotas: „Mis Olandija tapo vyras. Tiek žinių 2023 iųjų Liepą. Moterys rūko kamputyje, mes – vyrai – perimam viską“. Įrašas netrukus buvo pakoreguotas dar kartą priduriant, kad „Miss Olandija tapo trans moteris (vyras pakeitęs lytį)“.

Momentinė ekrano kopija

Šis atlikėjo įrašas sukėlė LGBTQ+ aktyvistų, palaikytojų ir gynėjų kritikos bangą.

V. Baumilo įrašo komentarų sekcijoje kai kurie feisbuko vartotojai pabrėžė, kad toks pasisakymas gali skatinti neigiamą nuomonę apie translyčius žmones.

„Nesitikėjau iš Vaido transfobijos, ir dar viešai. Sad“, – po paskelbtu įrašu trumpai pakomentavo Zofija Krocaitė, Londone plaukų stiliste dirbanti translytė.

Panašių reakcijų – ne viena.

„Trans moterys yra moterys. O Vaido transfobija šiaip žiauriai stebina, nes visada galvojau, kad jis palaiko LGBT bendruomenę. Guess not. Neasocijuok savęs kaip LGBT palaikytoju, jei nepalaikai ir trans žmonių“, – parašė vienas komentatorių.

Atlikėjas V. Baumila suskubo atsakyti, kad translytės moterys išties nėra moterys.

„Trans moterys yra trans moterys, ne moterys. Aš fobijos jokios neturiu. <...> Aš palaikau LGBT ir laisvę rinktis. Nediktuoju suaugusiam žmogui kaip jam gyvent, su kuo gyvent su kuo mylėtis ir ką mylėt. Taip pat nenorėčiau, kad man diktuotų kas yra simple biologija.

Ir dar nenoriu, kad man diktuotų, ką aš turiu PAPILDOMAI palaikyt ar nepalaikyt. Aš palaikau visus trans žmones, iš kur ištraukei visišką nesąmonę, kad nepalaikau – tavo vaizduotės reikalas“, – komentarų sekcijoje atsakydamas į kritiką rašė dainininkas.

Aktorė Elžbieta Latėnaitė kreipėsi į V. Baumilą teigdama: „Siutas ima, kad turėdamas tokią auditoriją ir populiarumą, naudoji šią galią pažeidžiamiausiai (ir daugiausiai smurto, savižudybių, nužudymų patiriančiai) LGBTIQ+ grupei heitint. Nu biškį apsišviesk, žmogau, nebegėdink savęs ir nekenk pažeidžiamiesiems“.

Situacija nepraslydo pro akis ir žmogaus teisių ekspertui Vytautui Valentinavičiui. 

O dar neseniai pop kultūros veikėjai buvo iškėlę standartus festivaliui „Naisių vasara” dėl esą organizatorių priešiškumo LGBT bendruomenei, jų teisėms, kuriame, be kita ko, atsisakė dalyvauti ir Vaidotas Baumila <...>. Regis toks atlikėjo elgesys tik patvirtina Ramūno Karbauskio spėjimą, kad atlikėjų nedalyvavimas „Naisių vasara” renginyje buvo labiau organizuota parodomoji akcija nei atlikėjų įsitikinimais ir vertybėmis grįstas jų sprendimas. O taip norėjosi tikėti, kad Vaidotas Baumila tarp pagarbos LGBTQ teisėms puoselėtojų“. 

Naujesnė Senesni