Ukrainos politikė: Partnerystės įstatymas suteiktų kariaujantiems LGBTQ+ ukrainiečiams įstatyminę apsaugą

Kodėl kariaujantiems ukrainiečiams svarbus Partnerystės įstatymas? 

Inna Sovsun | Sumų draugijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Partijos „Balsas“ deputatė Ukrainos Aukščiausioje Radoje Inna Sovsun šių metų kovą pateikė Partnerystės įstatymo projektą, kuris numato galimybę tiek skirtingų lyčių, tiek tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius. Pasak politikės, jeigu būtų priimtas, įstatymas padėtų spręsti nuosavybės, paveldėjimo, socialinio draudimo klausimus. Rugpjūčio 21 d. į Sumų regioną atvykusi parlamentarė aptarė LGBTQ+ žmonių, tarnaujančių kariuomenėje, problemas, praneša suspilne.media.

„Partnerystės įstatymo projektas suteiktų galimybę registruoti santykius tiek skirtingų lyčių, tiek tos pačios lyties poroms kitokiu formatu nei santuoka. Šiandien tai labai svarbu, ypač LGBTQ+ kariškiams, kurie kasdien rizikuoja savo gyvybe, bet, deja, jeigu jie turi mylimą žmogų, tai mylimasis neįgyja statuso prieš įstatymą, prieš valstybę. Šie žmonės yra labiausiai pažeidžiami, ypač tuo laiku, kai mus saugo“, – sakė I. Sovsun.

Aukščiausiosios Rados narė įsitikinusi, kad šalyje vykstant karui Partnerystės įstatymą priimti ypač svarbu, kadangi jis suteiktų daugiau įstatyminės apsaugos LGBTQ+ kariams. 

Politikė teigė žinanti istoriją apie tos pačios lyties porą, kurioje vienas iš partnerių žuvo. „O jo mylimasis neturėjo statuso. Jau nekalbu apie išmokas, nes jei miršta mylimas žmogus, tai išmokėjimai yra paskutinis dalykas, dėl kurio nerimaujama. Bet čia yra banalus patekimas į ligoninę, galbūt medicininių sprendimų priėmimas dėl mylimojo ir panašiai“, – kalbėjo I. Sovsun.

Pasak jos, tikslios statistikos apie tai, kiek kariuomenėje tarnauja LGBTQ+ karių, nėra, nes žmonės bijo atsiskleisti. „Kodėl? Nes atsakas, su kuriuo jie susiduria, ne visada yra adekvatus. Kalbėjausi su daugeliu LGBTQ+ kariškių, kai kurie iš jų neturi problemų su savo daliniais, yra priimti. <...> Tačiau yra tokių, kurie pasakoja, jog saugumas atėjo su jais pasikalbėti po to, kai jie pasakė, jog yra gėjai ar biseksualūs žmonės. Nes pasirodo, kad mylėti tos pačios lyties asmenį yra grėsmė nacionaliniam saugumui pagal kai kurių žmonių suvokimą. Taigi, žmonės, žinodami šias istorijas, bijo atsiskleisti ir tai iškreipia statistiką“, – tikino I. Sovsun.

Ji skaičiavo, kad LGBTQ+ bendruomenės organizacijai „Ukrainian LGBT military“ priklauso apie 800-900 žmonių. „Tai veteranai – tie, kurie šiuo metu netarnauja dėl traumų. Arba tie, kurie tarnavo 2014–2015 metais. Tai yra apytikslis skaičius, į kurį galime sutelkti dėmesį. Bet reikia suprasti, kad tarp jų yra ir tokių, kurie nebetarnauja, ir yra tokių, kurie priklauso LGBTQ+ bendruomenei, tačiau savo statuso neskelbia, nes bijo dalinių reakcijos“, – kalbėjo I. Sovsun.

Parlamentarė dėstė suprantanti, kad kelias iki priimant įstatymo projektą nebus lengvas, vis tik „malonu matyti milžinišką palaikymą“. Anot jos, prieš 6 mėnesius partnerystę palaikė 56 proc. ukrainiečių. „Manome, kad dabar skaičiai yra šiek tiek didesni, bet žinome, kad yra ir priešiškai pasisakančių žmonių“, – tikino I. Sovsun.
Naujesnė Senesni