Jonas Valaitis. Izraelis, Palestina, „Hamas“ ir LGBTQ+ bendruomenė

Kadangi pats esu LGBTQ+ žmogus, tai dėl pozicijos „Hamas“ – Izraelio karo kontekste įžvelgiu susipriešinimą pirmiausia šios bendruomenės viduje, nors – net neabejoju – toks susiskaldymas tvyro ir likusioje visuomenės dalyje.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vis tik susikoncentruosiu ties LGBTQ+ bendruomene, kadangi man pačiam nuotaikos jos viduje išlieka aktualiausios.

Visa tai, ką išdėstysiu, yra mano nuomonė. Ne visos LGBTQ+ bendruomenės, kaip kartais kai kurie mėgsta įsivaizduoti.

Kad nekiltų jokių interpretacijų, stengsiuosi pasisakyti kaip įmanoma aiškiau ir trumpiau, kokia yra mano nuomonė šio karinio konflikto įkarštyje.

Aną dieną teko stebėti diskusiją, jeigu ją galima taip pavadinti. Vienas LGBTQ+ žmogus įkėlė savo feisbuke nuotrauką, kurioje matyti jis, apsigobęs vaivorykštės spalvomis ir rankose laikantis Izraelio vėliavą. Po šia nuotrauka atsirado komentaras: „Man gėda, kad nešiesi mano bendruomenės vėliavą ir drįsti su ja pasisakyti už mirtį <...>“. Jis atsakė: „<...> nenorėjau, kad LGBTQ+ asocijuotųsi tik su teroristais“.

Šis pavyzdys puikiai iliustruoja, kad bent LGBTQ+ bendruomenėje iš esmės egzistuoja dvi kategoriškos pusės: vienoje stovi žmonės, smerkiantys Izraelio kariuomenės atakas Gazoje ir pasisakantys už Palestinos laisvę, kitoje – palaikantys Izraelį.

Nekvestionuoju tautos teisės įkurti savo valstybę arba kovoti už jos nepriklausomybę. Tačiau tokiu atveju derėtų daryti viską, kad už menamą laisvę arba nepriklausomybę nepradėtų kovoti ir tavęs atstovauti teroristai. Palaikantieji Palestinos išsivadavimą neretai užsimerkia prieš faktą, kad Izraelį atakavo būtent ne kas kita, o „Hamas“, kuri save pozicionuoja kaip Palestinos išsivadavimo organizaciją, nors akivaizdu viena – jokie jie išvaduotojai, o verčiau teroristai. Tad aš nesu tikras, kaip Palestina gali būti laisva, jeigu nors dalį jos teritorijų šiuo metu kontroliuoja (arba mėgina tai daryti) teroristai.

Jeigu jūs palaikote „Hamas“ siekį kontroliuoti „išvaduojant“ Palestiną, man nesuvokiama, kaip jūs įsivaizduojate, kas tokiu atveju iš esmės yra laisva šalis.

Vienas pavyzdys. Remiantis 2020 m. „Amnesty International“ ataskaitos duomenimis, Gazos Ruože Baudžiamojo kodekso 152 str. numato atsakomybę už tos pačios lyties asmenų santykius – baudžiama iki 10 metų kalėjimo. Ir štai čia – retorinis klausimas: net jeigu „Hamas“ tariamai išvaduotų Palestiną, ar tikrai visi jos žmonės būtų laisvi?

Man akivaizdu, kad Palestina gali būti laisva tuomet, kai neliks „Hamas“ ir su ja susijusių teroristų, surengusių tikras skerdynes muzikos festivalyje, o tuomet besiėmusių grobimų, prievartavimų ir žudymų pačiu brutaliausiu būdu.

O ką galiu pasakyti apie Izraelį?

Nepaisant to, kokia žiauri „Hamas“, tai nesuteikia Izraeliui teisės nesilaikyti tarptautinių teisės normų. Nesu tikras, kaip jų laikomasi, kai mėtomos bombos ant pilno civilių Gazos ruožo, dėl ko žūsta ir sužeidžiami civiliai, tarp jų – vaikai, sudarantys beveik pusę visos šio regiono populiacijos.

Kaip ir minėjau, tai, ką išdėsčiau šiame tekste, yra mano asmeninė nuomonė, niekaip neatspindinti LGBTQ+ bendruomenės pozicijos, o ypač dėl to, kadangi dalies šių žmonių kategoriškas ir siauras požiūris mane šiek tiek nuvylė.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni