Lietuvos psichologų sąjunga ragina naikinti nuostatą, pagal kurią tos pačios lyties šeimos laikoma žalinga informacija nepilnamečiams

Lietuvos psichologų sąjunga išplatino kreipimąsi į Seimo narius, kuriuo ragina naikinti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo punktą, pagal kurį tos pačios lyties šeimos prilyginamos nepilnamečiams kenksmingai informacija. Anot psichologus vienijančios organizacijos, iki šiol galiojanti įstatymo redakcija yra ne tik žalinga, bet ir sudaro prielaidas rastis iniciatyvoms, kurios diskriminuoja LGBTQ asmenis bei jų šeimas.

Asociatyvi Raphael Renter/unsplash.com nuotr.


manoteises.lt

info@manoteises.lt

„Psichologo profesija įpareigoja ne tik padėti konkrečiam klientui, bet taip pat matyti struktūrines stigmas, veikiančias klientų savijautą, bei į jas reaguoti, siekiant pozityvaus socialinio pokyčio“, – savo laiške Seimo nariams rašo Lietuvos psichologų sąjunga (LPS). Seimo nariams išplatintame laiške taip pat rašoma, kad pataisa – nedidelis žingsnis link įtraukesnės ir saugesnės visuomenės LGBTQIA+ vaikams ir paaugliams

„Mane stebina, kad įstatymo nuostata apskritai vis dar egzistuoja. Vaikus ir paauglius reikia saugoti ne nuo mokslu pagrįstos informacijos apie seksualinę orientaciją ir lytinę tapatybę, bet nuo smurto, patyčių ir diskriminacijos, kurioms pagrindą kuria dabartinis įstatymas“, – sako Lietuvos psichologų sąjungos valdybos narė, psichologė psichoterapeutė dr. Juliana Lozovska.

Juliana Lozovska | Asmeninio archyvo nuotr.

Laiške psichologus vienijanti organizacija politikams priminė, kad LGBTQ bendruomenės atskyrimu paremta politika neigiamai veikia LGBT bendruomenės psichologinę sveikatą, yra susijusi su didesne rizika patirti nuotaikos sutrikimus, piktnaudžiavimą alkoholiu ir generalizuotą nerimo sutrikimą.

„Vaikai ir paaugliai, gavę tinkamos informacijos apie LGBTQ žmones, turėtų galimybę atsisakyti paplitusių neigiamų įsitikinimų, kurios neretai pasireiškia patyčiomis prieš LGBTQ mokinius. LGBTQ jaunuoliams tai sudarytų sąlygas normalizuoti savo išgyvenimus dėl seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, formuoti teigiamą savigarbą ir jaustis saugiau. Užsienyje atlikti tyrimai rodo, kad valstybėse, kuriose vyrauja pozityvūs įstatymai LGBTQ žmonių atžvilgiu, gyventojų psichikos sveikata daug geresnė, pavyzdžiui, fiksuojami mažesni savižudybių rodikliai, mažiau depresijos atvejų“, – sako psichologas, kandidatas į psichoterapeutus, Vilniaus universiteto doktorantas ir dėstytojas, Lietuvos psichologų sąjungos valdybos narys Jokūbas Gužas.

Jokūbas Gužas | Asmeninio archyvo nuotr.

Antradienį Seimas pateikimo stadijoje svarstys Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisą, pagal kurią siūloma atsisakyti nuostatos, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama viešoji informacija, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Pataisą parengė Teisingumo ministeriją, siekdama užtikrinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos sprendimo įvykdymą, pagal kurį Lietuva pripažinta varžiusi rašytojos Neringos Macatės žodžio laisvę, kai 2014 m. iš prekybos išimta pasakų knyga „Gintarinė širdis“.

Su visu laiško tekstu galite susipažinti ČIA.

Naujesnė Senesni