LGBTQ+ teisių apžvalgininkas apie apkaltą Gražuliui: kokia gėda buvo apskritai turėti tokį žmogų Seime

LGBTQ+ bendruomenės nariai švenčia pergalę. Homofobiškais išpuoliais išgarsėjęs Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį neteko mandato – jis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką sąmoningai balsuodamas už kitą Seimo narį. 

Petras Gražulis | Viktorijos Chornos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis savo feisbuko paskyroje pirmadienį pareiškė, kad ilgalaikei homofobijos sklaidai iš parlamentaro lūpų įtakos turėjo ne tik politinis, bet ir visuomeninis laukas.

S. Bartulis pastebi, kad P. Gražulis ne tik išsiskyrė homofobiška retorika, bet ir tuo, kaip ją išreiškė: pasitelkė ne politinės kovos priemones, bet ir siekė įžeisti, pažeminti ir skatinti neapykantą.

Anot S. Bartulio, deja, P. Gražulis ilgą laiką išliko Seime nepaisant ne tik homofobijos, bet ir kitų skandalų. Ryšiai su Rusija, sukčiavimas, korupcija– tai tik kelios iš P. Gražulio nuodėmės, nušviestos tiek žiniasklaidoje, tiek nagrinėtos teismuose. „<...> nuo visko jis sugebėdavo išsisukti. Ir dažnai todėl, kad vis kažkokia politinė jėga tiesiogiai ar netiesiogiai jį protegavo“, – rašo S. Bartulis.

„Po kelių metų suprasime, kokia gėda buvo apskritai turėti tokį žmogų Seime, ir kiek beveik visų lietuvių bei politikų abejingumas prie šios gėdos privedė. Bet kol kas – bent dešimtmečiui – galima pasidžiaugti“, – įsitikinęs žmogaus teisių apžvalgininkas.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, gali užimti Konstitucijoje nurodytas su priesaikos davimu susijusias pareigas, kai nuo Seimo sprendimo dėl pašalinimo ar mandato panaikinimo yra praėję ne mažiau kaip 10 metų.


Naujesnė Senesni