„Meta“ neapsaugo LGBTQ+ vartotojų nuo persekiojimo: nevyriausybininkai ragina veikti

Žmogaus teises visame pasaulyje stebinti organizacija „Human Rights Watch“ skelbia apie naują kampaniją, raginančią socialinės žiniasklaidos milžinę „Meta“ labiau apsaugoti LGBTQ+ vartotojus nuo užgauliojimų ir neapykantos nusikaltimų jos valdomose platformose, o taip pat ir persekiojimo už interneto ribų, skelbia thepinknews.com

Asociatyvi Souvik Banerjee/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kampanijos #SecureOurSocials aktyvistai reikalauja, kad „Meta“, veikdama kaip pasaulinė socialinių tinklų lyderė, padarytų „viską, ką gali“, kad užtikrintų LGBTQ+ bendruomenės narių vartotojų saugumą.

„Kai LGBT žmonės, kurie jau susiduria su nesaugumu kasdieniame gyvenime, naudojasi „Facebook“ ir „Instagram“ ryšiams palaikyti, jie nusipelno garantijos, kad „Meta“ daro viską, ką gali, kad užtikrintų jų saugumą“, – kalbėjo „Human Rights Watch“ LGBTQ+ teisių direktoriaus pavaduotoja Rasha Younes.

Praėjusiais metais Amerikos nevyriausybinės žiniasklaidos stebėjimo organizacijos „GLAAD“ atliktas tyrimas parodė, kad praktiškai visos pagrindinės socialinės žiniasklaidos platformos neįgyvendina priemonių, kuriomis būtų apsaugoti LGBTQ+ vartotojai.

„Jie (socialiniai tinklai, – jarmo.net) aktyviai ir sąmoningai nusprendžia tūkstančius kartų per dieną patvirtinti tokią (neapykantą skatinančią arba raginančią) medžiagą kaip leistiną“, – rašoma GLAAD tyrime.

„Human Rights Watch“ ragina didžiausią pasaulyje socialinės žiniasklaidos kompaniją pradėti veikti ir pademonstruoti atsakomybę.

Remiantis daugelio žmogaus teisių organizacijų tyrimais, taip pat „Human Rights Watch“ šiais metais paskelbtos ataskaitos duomenimis, dalis totalitarinių šalių režimų persekioja „Meta“ vartotojus ir už socialinių tinklų ribų.

Organizacija nustatė, kad saugumo pajėgos Egipte, Irake, Jordanijoje, Libane ir Tunise naudojo tokias socialines platformas kaip „Facebook“ ir „Instagram“, kad rinktų įkalčius, leidžiančius patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis už tai, kad jie priklauso LGBTQ+ bendruomenei.

Kai kurie vartotojai nevyriausybininkus informavo, kad dėl patirto persekiojimo prarado darbo vietas, patyrė smurtą šeimoje, turėjo pakeisti gyvenamąją vietą arba net pabėgti iš šalies, taip pat patyrė psichikos sveikatos problemų.

„Human Rights Watch“ skatina „Meta“ būti labiau atsakinga renkant duomenis apie vartotojus, taip pat reikalaujama skaidrumo informuojant, kaip šie duomenys saugomi.

Be kita ko, nors pagal „Meta“ deklaruoją politiką ir naudojimo sąlygas, socialiniuose tinkluose draudžiama skleisti ar skatinti neapykantą prieš asmenų grupę dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės, „Human Rights Watch“ atstovai teigia, kad socialinių tinklų milžinė dažnai pati to nepaiso.

Organizacija pažymi, kad „Facebook“ ir „Instagram“ platformose neretai nėra pašalinamas turinys, kuriuo tiesiogiai raginama susidoroti su LGBTQ+ žmonėmis, nors žaibiškai trinami įrašai ir ištisos ir paskyros, kuriose dokumentuojami žmogaus teisių pažeidimai arba išreiškiamas palaikymas Palestinai.
Naujesnė Senesni