Plaukikė metė iššūkį taisyklėms, draudžiančioms translytėms dalyvauti aukščiausios svarbos varžybose

Amerikiečių plaukikė Lia Thomas pateikė skundą prieš organizaciją „World Aquatics“, ribojančią translyčių plaukikių teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, praneša thepinknews.com

Lia Thomas | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/liakthomas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip sausio 26 d. pranešė „The Telegraph“, L. Thomas pernai rugsėjį pateikė skundą Tarptautiniam sporto arbitražo teismui Šveicarijoje. Teisinis procesas tarp plaukikės ir organizacijos nebuvo iš karto paviešintas, nes Tarptautinio sporto arbitražo teismo procesai dažniausiai vyksta konfidencialiai.

Teisinis ginčas susijęs su neseniai pradėta įgyvendinti „World Aquatics“ politika, pagal kurią dauguma translyčių moterų ir interseksualių sportininkų yra diskvalifikuojamos iš tarptautinių moterų plaukimo renginių, tokių kaip olimpinės žaidynės ar pasaulio plaukimo pasaulio taurė.

Pagal šią politiką, reikalaujama, kad jos varžytųsi naujoje „atvirojoje“ kategorijoje. Praėjusių metų spalio mėnesį pasaulio plaukimo taurėje ši kategorija buvo uždaryta, nes joje niekas neužsiregistravo.

Anksčiau translytės moterys galėjo varžytis su kitomis moterimis, jei jų testosterono lygis atitiko nustatytus reikalavimus. Tačiau prieš dvejus metus sporto organizacijos priėmė sprendimą, kad translytės moterys negali varžytis su kitomis moterimis, jei jos jau išgyveno brendimo laikotarpį.

Plaukikę L. Thomas atstovaujantis teisininkas Carlosas Sayao žiniasklaidai komentavo, kad ši politika yra diskriminacinė.

„Translytės moterys yra ypač pažeidžiamos visuomenėje ir kenčia nuo didesnio smurto, prievartos ir priekabiavimo nei cis moterys“, – kalbėjo C. Sayao ir pridūrė, kad „World Aquatics“ politika daro „didžiulę žalą translytėms moterims“.

Tuo metu „World Aquatics“ vykdomasis direktorius Brentas Nowickis sakė: „Mūsų lyčių įtraukimo politika, kurią „World Aquatics“ patvirtino 2022 metų birželio mėnesį, sudaryta remiantis profesionalių medikų ir teisininkų patarimais, specialistams atidžiai konsultuojantis su sportininkais“.

„Mes įsitikinęs, kad ši lyčių įtraukimo politika yra teisingas požiūris, ir (organizacija) yra visiškai pasiryžusi apsaugoti moterų sportą“, – pridūrė jis.
Naujesnė Senesni