Lenkijos nacionalinio transliuotojo vedėjas atsiprašė LGBTQ+ bendruomenės

Lenkijos nacionalinio transliuotojo vedėjas atsiprašė už ne vienerius metus televizijoje skleistus prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptus pasisakymus, kurie buvo transliuojami televizijoje šalį valdant homofobiškos partijos „Teisė ir teisingumas“ („PiS“) atstovams.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anksčiau televizija „TVP Info“ nuolat skleidė kraštutinei dešiniajai partijai „Teisė ir teisingumas“ palankias žinias ir 2015–2023 m. buvo vadinama valdančiųjų ruporu. 

Gruodį į valdžią atėjęs naujasis Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ėmėsi Lenkijos nacionalinio transliuotojo depolitizavimo. 

Ėmus valdyti D. Tusko vedamai partijai „Pilietinė platforma“, kultūros ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius atleido aukščiausius TVP, Lenkijos radijo ir nacionalinės naujienų agentūros PAP vadovus. 

Sekmadienį, vasario 11 d., TVP laidų vedėjas Wojciechas Szelag į eterį pakvietė LGBTQ+ aktyvistus Bartą Staszewskį ir Maja Heban ir laidoje tiesiogiai atsiprašė už LGBTQ+ bendruomenei padarytą nacionalinio transliuotojo žalą. 

„Daugybę metų Lenkijoje į žmonės buvo gėdinami už apsisprendimą, kas jie yra ir ką myli“, – sakė jis. 

„LGBTQ+ žmonės yra ne ideologija, o žmonės: tai konkretūs vardai, veidai, giminės ir draugai. Visi šie žmonės turėtų išgirsti žodį „atsiprašau“. Štai čia aš ir atsiprašau“, – pridūrė vedėjas.

LGBTQ+ aktyvistai sako, kad laidų vedėjo W. Szelag atsiprašymas – svarbus žingsnis į priekį laisvėjančioje Lenkijos žiniasklaidoje, kuri ilgą laiką buvo kritikuojama dėl partinės įtakos ir netinkamo LGBTQ+ bendruomenės reprezentavimo. Žmogaus teisių gynėjai tikisi, kad ir toliau Lenkijos Vyriausybė sieks kurti sąlygas atvirai ir tolerantiškai visuomenei, kurioje įvairios žmonių grupės jausis gerbiamos ir priimamos.

Parengta pagal thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni