Vyrų poros vestuvėse Vilniuje dalyvavusi žurnalistė Miliūtė: „Baisu dėl jų, kad negaliu apsaugot“

Penktadienį surengtoje humanistinėje Vitaliaus (70 m.) ir Albino (85 m.) santuokos ceremonijoje dalyvavusi žinoma šalies žurnalistė Rita Miliūtė sako, kad šis įvykis – ne tik simbolinis, bet ir liudija gilią žmogišką meilę.

Vitaliaus ir Albino vestuvių ceremonija | Erikos Gabalytės/manoteises.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Penkiasdešimt dveji metai kartu. Beveik tiek pat, kiek mano gyvenimas“, – „Facebook“ rašė R. Miliūtė.

Žurnalistė aptarė sunkumus, su kuriais susidūrė Vitalius ir Albinas, vienas kitą pamilę dar sovietmečiu, kuomet homoseksualūs santykiai buvo kriminalizuoti.

„Reikėjo slėptis, nes grėsė ne tiktai panieka ir žeminimas. Jų meilė buvo kriminalinis nusikaltimas. Tą Lietuva panaikino, ačiū Europos Sąjungai, bet niekas dar nepanaikino tamsos visų Lietuvos žmonių galvose. Kai tikintis Dievu mano senas draugas ima šnekėti apie kunigą, apreiškusį, kad „tokių kapinėse nelaidotų, tik už tvoros“, jis verkia, ir aš tikrai norėčiau, kad už kapinių tvoros paliktų tokius kunigus“, – dėstė ji.

Vitaliaus ir Albino vestuvių ceremonija | Erikos Gabalytės/manoteises.lt nuotr.

Pasak R. Miliūtės, šie vyrai pasirinko būti savimi ir mylėti vienas kitą, nepaisant to, kad dalis kitų neheteroseksualių asmenų elgėsi kitaip. 

„Jiedu nekūrė fiktyvių ar apsimestinių santuokų, kaip tuomet kiti darė. Buvo kartu, ir atsidavę vienas kitam, nesvarbu kas. Yra ir šiandien, kai A. nori apleisti jėgos“, – jautriai rašė ji.

Tiesa, žurnalistė atkreipė dėmesį, kad Vitalius ir Albinas dėl iki šiol visuomenėje vyraujančių neigiamų nuostatų tos pačios lyties poroms nusprendė nepublikuoti savo atvaizdų žiniasklaidoje, nes „ir toliau nėra tikri, kad viešai paskelbus abiejų nuotraukas, netektų kęsti pašaipų ar smurto“. 

R. Miliūtė apgailestavo: „Ir man baisu dėl to. Baisu dėl jų, kad negaliu apsaugot. Kartu sunku, gėda ir pikta. Kad mes tokie, kad pati padariau per mažai, kad būtume kitokie“. 

Žurnalistė išreiškė viltį, kad vyrų šeimos santuoka „būtų ne tiktai pareiškimas, bet ir du savo piliečius gerbiančios LR dokumentas“. 

„Šiandien mačiau gražiausią porą, kuriai ne priešas – savos valstybės žmonės – neleido laime džiaugtis taip, kaip džiaugtis visi žmonės turi teisę.
 
Bet šiandien su savo meile buvot tarp draugų. Ne bunkeryje, kaip tuos penkiasdešimt du metus“, – rašė ji.


Kaip rašo portalas manoteises.lt, tos pačios lyties santuokos yra įteisintos 16-oje, partnerystės įstatymus yra patvirtinusios dar 6, iš viso – 21 iš 27 ES valstybių. Vienintelės to nepadariusios ES narės yra Lietuva, Bulgarija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

Šiuo metu Seime Civilinės sąjungos įstatymas praėjo pateikimą. Dabar laukia priėmimo stadija. Jeigu ji bus sėkminga, įstatymas keliaus ant prezidento stalo pasirašymui arba vetavimui. 
Naujesnė Senesni