Kandidatai į prezidentus kaip reikiant susiginčijo dėl partnerystės: „Santuokoje yra dvi lytys, ne jūsų socialinės!“

Kandidatai į prezidentus šeštadienio vakarą dalyvavo LRT transliuotose politikos stebėsenos tinklo „Žinau ką renku“ debatuose. Vienas iš jiems iškeltų klausimų – ar, jų akimis, du tos pačios lyties asmenys, gyvenantys kartu kaip pora, turintys bendrą ūkį, yra šeima. Prezidento posto siekiantiems kandidatams atsakant į šį klausimą kilo arši diskusija. 

Dainius Žalimas, Ingrida Šimonytė, Remigijus Žemaitaitis, Gitanas Nausėda, Giedrimas Jeglinskas | Jarmo.net koliažas (Taylor/unsplash.com, lrs.lt, JAV kariuomenės, Roberto Dačkaus/lrp.lt nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tai, kad vienalytę porą laiko šeima, pasisakė premjerė Ingrida Šimonytė, taip pat Laisvės partijos remiamas kandidatas Dainius Žalimas, o štai Gitanas Nausėda, Andrius Mazuronis, Giedrimas Jeglinskas, Remigijus Žemaitaitis, Ignas Vėgėlė ir Eduardas Vaitkus atsakė, kad tokių asmenų šeima nelaiko.

„Konstitucija ką sako, mes viską žinome. Aš manau, kad žmonės visi, kurie gyvena, nesvarbu, ar mama su sūnum, tėvas su vaikais, ar močiutė su kažkuo, tai laikaisi... esi šeima. Laikai save šeima – laikyk šeima. Bet Konstitucija šiuo metu to neleidžia. Šitą dalyką turi išspręsti Seimas“, – kalbėjo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas G. Jeglinskas.

 

Į šią repliką netruko sureaguoti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas Dainius Žalimas. 

„Labai aiškiai pagal Konstitucijos 38 straipsnį turi būti saugomos ir ginamos visos šeimos, įskaitant tos pačios lyties asmenų poras“, – dėstė jis ir akcentavo, kad Konstituciją aiškina tik KT. 

„Bet dar ir Europos Žmogaus Teisių Teismas yra labai aiškiai įpareigojęs teisiškai pripažinti nežeminant žmonių, nerūšiuojant juos į antrarūšius, nededant į jokius ūkinius santykius“, – pridūrė kandidatas. 

R. Žemaitaitis turėjo kitokią nuomonę. Anot jo, Konstitucijos 38 str. 3 d. numato, kad santuoka sudaroma tik laisvu vyro ir moters sutarimu. 

„Jeigu mes kalbame apie šeimą, tai reiškia šeimą plačiąja prasme, ką Konstitucinis Teismas pasakė. Tai pirma dalis, dabar aiškinkim. Kitas dalykas yra, ar šeima turi turėti santuokos institutą ir santuokos elementus? Ne, neturi. Dabar gerbiamas Žalimas (tegul) atsako, kodėl Laisvės partija piktybiškai tyčia Seime išėmė partnerystės institutą iš Civilinio kodekso. Kodėl išėmė? Vat ir atsakykit, ir tada žinosit tikruosius atsakymus, kas įvyko Seime ir kaip Laisvės partija išdūrė – ūkiškai, – išdūrė visas šitas šeimas“, – dėstė R. Žemaitaitis. 

O štai tuomet D. Žalimas atsakė, kad jo oponentas prastai išmano Konstituciją. 

„Ponas Žemaitaitis, matosi, konstitucinę teisę studijavo blogai. Iš tiesų Konstituciją reikia skaityti visumoje. 

Kas pasakyta apie santuoką, tai seniai, dar 2011 metais Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasakė, kad šeima gali būti kuriama ne vien santuokos pagrindu ir valstybė turi suteikti pripažinimą santuokoje negyvenantiems, o 2019 metais apie tai, kad santuokoje negyvenantys gali būti ir tos pačios lyties asmenys. Taip kad čia ginčytis su oficialiu Konstitucijos aiškinimu...“ – kalbėjo D. Žalimas. 

Tuomet R. Žemaitaitis iškėlė savo atsineštą Konstituciją ir liepė atsakyti D. Žalimui, ką sako Konstitucijos 38 str. 3 d. 

„Aš jums dar kartą aiškinu“, – bandė replikuoti Laisvės partijos iškeltas kandidatas, bet buvo pertrauktas R. Žemaitaičio, kuris jam liepė: „Skaityk!“. 

„Santuokoje yra dvi lytys, ne jūsų socialinės! Socialinių gali turėti 60, 50, kiek tik nori, gali turėti!“ – mėgino įrodinėti R. Žemaitaitis. 

Į kilusią diskusiją sureagavo ir konservatorių iškelta kandidatė I. Šimonytė. 

„Man atrodo, čia vienas apie ratus, kitas apie batus. (Tai), kas yra santuoka, Konstitucijoje yra apibrėžta, taip, tai yra vyro ir moters sąjunga. Tačiau, kas yra šeima, yra ne tik kad paaiškinta Konstitucinio Teismo, bet ir apskritai, man atrodo, bet kokiam sveiko proto žmogui yra suprantama, kad kas yra žmogui šeima, tai žmogus pats tą jaučia geriausiai, ir jokiu reguliavimu niekas negali parašyti, kad kažkokia šeima yra teisinga, o čia šita ne šeima arba ji neteisinga šeima“, – akcentavo I. Šimonytė. 

Savo požiūrį taip pat pakomentavo antrosios kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda. 

„Aš pasisakau už tai, kad teisiškai vienos lyties žmonių santykiai turi būti reglamentuoti. Bet aš keliu klausimą kiek kitaip. Šalia manęs sėdi bent du atstovai valdančiosios koalicijos – Laisvės partija delegavo poną Žalimą, Lietuvos krikščionys demokratai delegavo ponią Ingridą Šimonytę. Tai kur ta jūsų lyderystė, kad per ketverius metus, kalbėdami ir džiugindami jaunus žmones apie tai, kad jūs sprendžiate šitų porų klausimą, ir susilaukdami aplodismentų – sveikinu jus už tai, – kodėl jūs tų sprendimų neįgyvendinote, nors turite valdančiąją koaliciją, valdančiąją daugumą?“ – klausė šalies vadovas. 

Atsakydama į šią repliką, premjerė I. Šimonytė pabrėžė, kad taip yra todėl, nes dalis politikų Seime nevykdo savo programos. „Įskaitant ir prezidentą remiančią socialdemokratų partiją“, – tikino ji. 

Reaguodamas į šį atsakymą, prezidentas G. Nausėda paklausė: „Ponia Šimonyte, ar jūs nesakytumėt, kad ir jūsų frakcijoje yra bent keliolika tokių žmonių, kurie nevykdo...“. 

I. Šimonytė replikavo: „Aš žinau, kad mano partija šitos nuostatos programoje neturi. Man apmaudu, kad dalis mano kolegų už tai nebalsuoja, bet mes bent jau neturime šito savo partijos programoje“.
Naujesnė Senesni