Teismą netrukus pasieks byla dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų translytės karininkės sumušimo

Lvovo apygardos prokuratūra pranešė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų translytės karininkės sumušimo byloje įtariamajam pateikti kaltinimai dėl užpuolimo iš diskriminacinių paskatų. Apie tai praneša LGBTQ+ teisių centras „Mūsų šeima“ („Наш світ“). Organizacijos atstovai pabrėžia, kad tai pirmas atvejis Ukrainoje, kai veika kvalifikuojama būtent kaip neapykantos nusikaltimas dėl asmens lytinės tapatybės.

Asociatyvi „Tingey Injury Law Firm“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Translytės karininkės užpuolimas įvyko šių metų rugpjūtį Lvovo centre. Smurtautojas su auka anksčiau nebuvo pažįstami. 22-erių metų įtariamasis, skelbia prokurorai, priėjo prie karininkės, ėmė ją įžeidinėti, o tuomet keliskart smogė. Pareigūnai dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

LGBTQ+ teisių centro „Mūsų šeima“ atstovai viešai išplatintame pranešime akcentuoja, kad ši teismą netrukus pasieksianti byla – pirmoji, kurioje įtariamasis turės atsakyti pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už nusikaltimą, vykdomą siekiant išreikšti neapykantą dėl priklausymo LGBTQ+ bendruomenei.  

„Žinoma, nebūtų nieko ypatingo užbaigus nusikaltimo tyrimą nusiųsti kaltinamąjį aktą į teismą, jei tik tai būtų ne pirmas atvejis, kai prokuratūra išdrįso galutinai kvalifikuoti nusikaltimą dėl homofobijos/transfobijos pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 161 straipsnį <...>. Šis straipsnis yra vienintelis visame kodekse, kuris teoriškai leidžia atsižvelgti į LGBTQ žmonių diskriminacijos motyvą vykdant nusikaltimą, tačiau iki šiol tokiais atvejais praktiškai nebuvo pritaikytas, nes tiesiogine prasme kriminalizuojama tik diskriminacija <...> pagal atvirą požymių sąrašą, kuriame nenurodoma nei seksualinė orientacija, nei lytinė tapatybė“, – rašoma centro „Mūsų šeima“ išplatintame pranešime.

Naujesnė Senesni