Generalinis komisaras pripažino, kad pareigūnai LGBTQ+ mitinge nepasirodė „idealiai“

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pirmadienį pareiškė, kad pareigūnai galėjo išprašyti Seimo narį Petrą Gražulį ir Antaną Kandrotą, žinomą Celofano pravarde, iš LGBTQ+ bendruomenės mitingo, vykusio praėjusią savaitę prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, nes pastarieji trukdė šiam protestui. Anot R. Požėlos, kadangi tai padaryta nebuvo, policija nepasirodė „idealiai“.

Asociatyvi jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Galėjome geriau padaryti“

Netoli Seimo rūmų surengtame Lietuvos gėjų lygos (LGL) proteste neišvengta incidentų, tačiau pareigūnai kaltinami reagavę į juos vangiai.

Generalinis komisaras pabrėžė, kad Susirinkimų įstatymas numato teisę pareigūnams išprašyti asmenis, jeigu šie trukdo protestui.

„Jeigu manęs klausiate, ar mes viską padarėme idealiai, tai mano atsakymas – ne. Žinoma, kad galėjome geriau padaryti“, – naujienų agentūra ELTA cituoja R. Požėlą.

Generalinis komisaras teigė jau kalbėjęs apie šį atvejį su Vilniaus apskrities policijos vadovu ir jam išsakęs savo nuomonę.

Renatas Požėla | Policija.lrv.lt nuotr.

Pasak R. Požėlos, iš protesto dalyvių dėl šios situacijos buvo gautas skundas, todėl buvo pradėtas ir tyrimas. Anot R. Požėlos, jeigu pareigūnai butų veikę proaktyviau, galbūt nebūtų įvykę ir incidentų, dėl kurių pradėtas tyrimas.

Stebėjosi, kad policija nieko nedarė

Jarmo.net primena, kad LGL protestas, kuriame LGBTQ+ bendruomenės atstovai ragino politikus panaikinti diskriminacinę Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatą, vyko praėjusią savaitę ketvirtadienį. Mitingo dalyviai liudijo, kad pasijuto nesaugiai, kai pas juos atvyko ir kontrprotestuotojai.

„Prasidėjus kalboms į renginį įsibrovė grėsmingai nusiteikę vyrai, visas būrys ir organizuotai vienu metu, nešini kuolais, plūdosi necenzūriniais žodžiais, šaukė, filmavo siekdami įbauginti, pertraukinėjo kalbėtojus, stumdėsi, mindė atributiką, asmeninius daiktus ir pan.

Renginio organizatoriai paprašė šiuos žmones pasitraukti ir netrukdyti, tačiau jiems nepasitraukus, buvo paprašyta policijos pagalbos. Kaip bebūtų keista, policija, kuri buvo susirinkusi užtikrinti viešąją tvarką, stoviniavo ir jokių veiksmų nesiėmė, o paklaustas viešai per mikrofoną policijos pareigūnas atsakė, kad asmenys renginiui netrukdo“, – savo feisbuko paskyroje po protesto rašė Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Prašo pradėti tarnybinį patikrinimą

LGL vadovas Vladimiras Simonko po mitingo pranešė ketinantis kreiptis į vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę ir generalinį komisarą R. Požėlą. Anot jo, policijos pareigūnai, budėję mitinge, turėjo reaguoti į atvykusią asmenų grupę, trukdžiusią LGBTQ+ bendruomenės mitingui.

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius pranešė raštu kreipęsis į R. Požėlą ir A. Bilotaitę prašydamas pradėti „tarnybinį patikrinimą dėl policijos pareigūnų neveikimo įgyvendinant konstitucinę teisę į taikius susirinkimus“.


Pirmadienį politikas pakomentavo ir R. Požėlos pasisakymą. „<...> generalinis komisaras pripažįsta, kad praėjusį ketvirtadienį policijos pareigūnai LGBT mitingo metu savo neveikimu neužtikrino galimybių naudotis konstitucine teise į taikius susirinkimus.
 
Gerai būtų ne tik klaidas pripažinti, bet ir aiškiai pasakyti, kad bus daroma toliau, kad tokios situacijos nesikartotų“, – teigė Seimo narys. 

Naujesnė Senesni