V. Valkiūnui – griežtas įspėjimas dėl pasisakymo apie LGBTQ+ bendruomenę

Darbo partijos frakcijos Seime atstovas Valdemaras Valkiūnas rugsėjo 27-ąją sulaukė griežto Seimo etikos sargų įspėjimo dėl pasisakymo apie LGBTQ+ bendruomenę.

Valdemaras Valkiūnas | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Parlamentaras V. Valkiūnas birželį vykusio Seimo posėdžio metu pareiškė, kad LGBTQ+ bendruomenė gali būti laikoma nusikalstama arba teroristine organizacija

Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad V. Valkiūnas birželio 29 dieną rytiniame posėdyje išreiškė savo nuomonę, jog „LGBT homoseksualių santykių galimai propaguotojai spaudžia priimti jiems naudingas išvadas ir įstatymus, kad nebėra vyro ir moters lyties, kad nebėra tradicinės klasikinės šeimos. Aš manau, kad kol nebus LGBT paskelbta pasauliniu mastu kaip galimai teroristinė organizacija, galimai griaunanti viso pasaulio civilizaciją, tol nesibaigs, mano nuomone, šis galimas psichologinis teroras“.

V. Valkiūnas kelis kartus pavartojo žodį „galimai“ ir pabrėžė, kad išsakyti žodžiai yra jo nuomonė.

Dėl V. Valkiūno pasisakymų į Seimo etikos sargus kreipėsi Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas. Jo teigimu, toks V. Valkiūno pareiškimas žeidžia LGBTQ+ bendruomenės garbę ir orumą. 

„LGBT bendruomenė ir ją palaikančios organizacijos bei asmenys savo teisių užtikrinimo siekia teisėtais būdais, nesiekia įbauginti visuomenės bei neturi tikslų destabilizuoti ar sunaikinti svarbiausius valstybės konstitucinius, politinius, ekonominius ar socialinius darinius ar tarptautinę viešąją organizaciją“, – savo kreipimesi nurodė V. Mitalas. 

Pats V. Valkiūnas aiškino, kad jo pasisakymas buvo interpretuotas savaip. „<...> LGBT ir ją palaikančias politines grupes nesu įvardijęs ar prilyginęs teroristinei organizacijai, o tik išsakiau asmeninę nuomonę, kad LGBT, kaip ir kitos interesų grupės, galimai siekia daryti įtaką įstatymo leidėjui“, – dėstė V. Valkiūnas.

Etikos ir procedūrų komisija pažymėjo, jog Seimo posėdžiai yra transliuojami viešai, todėl Seimo narių kalbos yra prieinamos neapibrėžtam asmenų ratui ir gali turėti reikšmingos įtakos formuojant visuomenės nuomonę. 

„Seimo narių vartojamos frazės ar žodžiai, teiginiai, neturintys objektyvaus faktinio pagrindo ar insinuacijos gali suponuoti neigiamas visuomenės nuostatas tam tikrų asmenų grupių atžvilgiu, prisidėti prie nekorektiškų stereotipų platinimo“, – nurodoma komisijos išvadoje, kurioje pažymima, jog V. Valkiūnas birželio 29 d. Seimo posėdyje skleidė dviprasmiškus ir tam tikras asmenų grupes galimai įžeidžiančius teiginius.

„Komisija griežtai įspėja Seimo narį Valdemarą Valkiūną ir ragina savo nuomonę reikšti etiškai, pasisakymuose remtis patikrintais faktais ir vengti teiginių, kurie gali būti suprantami kaip menkinantys ar įžeidžiantys LGBT bendruomenei priklausančius asmenis“, – dėstoma išvadoje.
Naujesnė Senesni