Virš Kasčiūno galvos - kritikos debesis

Premjerei Ingridai Šimonytei paskelbus apie teikiamą Lauryno Kasčiūno kandidatūrą į Krašto apsaugos ministro postą, sujudo ne tik politikai, bet ir žmogaus teisių gynėjai. Konservatorius L. Kasčiūnas skeptiškai vertinamas dėl praeityje išreikštos pozicijos LGBTQ+ bendruomenės, Europos Sąjungos atžvilgiu, taip pat kritikuojamas už tai, jog 2018 m. pakvietė į Seimą ultradešiniųjų partiją iš Vokietijos.

Laurynas Kasčiūnas | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Laisvės partija atsiribojo 

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė antradienį paskelbtame „Facebook“ įraše tikino, kad partija neišreikš palaikymo L. Kasčiūnui.

„Nauja kandidato į ministrus L. Kasčiūno kandidatūra Laisvės partijos palaikymo neturi. Štai kodėl: mūsų politinės nuostatos dažnai yra priešingos, jis nuosekliai vykdė politiką, nesuderinamą su Laisvės partijos atstovaujamomis vertybėmis, ir sąmoningai blokavo Seime projektus, tokius, kaip Civilinė sąjunga ir pan. Tai yra premjerės ir TS-LKD sprendimas bei pasirinkimas, nuo kurio mes atsiribojame“, – rašė A. Armonaitė.

Sako, kad toks kandidatas netinka

Tuo metu Laisvės partijos narė, parlamentarė Ieva Pakarklytė priminė, kad L. Kasčiūnas 2003 metais pasisakė prieš Lietuvos stojimą į NATO, o 2016 m. pasirašė kreipimąsi prieš LGBTQ+ eitynes, teigiantį, kad LGBTQ+ eitynės prieštarauja Lietuvoje galiojantiems įstatymams.

I. Pakarklytė įvardijo ir tai, kad 2018 m. politikas pasikvietė į Seimą „Alternatyvai Vokietijai“ (AfD) - ultradešiniųjų partijai Vokietijoje - priklausančius parlamentarus.

„Nepalaikau šios kandidatūros. Šiuolaikinei vakarietiškai valstybei toks prieštaringai vertinamas radikalios dešinės politikas itin jautriose KAM ministro pareigose nėra tinkamas“, - įsitikinusi I. Pakarklytė.

Raskevičius: Kasčiūno matyti Vyriausybėje neturėtume  

„Žmogus, 2018 metais į Lietuvą kvietęs „Alternative für Deutschland“ (AfD) atstovus ir Seime subūręs Donaldo J. Trumpo draugų grupę, nėra žmogus, kurį turėtume matyti Vyriausybėje.
 
Taip pat tai žmogus, kuris 2016 metais pasirašė peticiją, kad Vilniuje neturėtų būti organizuojamos „Baltic Pride“ eitynės. Na, nes jis įsivaizduoja, kad konstitucinės žmogaus teisės turėtų būti užtikrinamos pagal principą „patinka“/„nepatinka“.
.
Ministrų skyrimas yra konstitucinė Premjerės ir Prezidento prerogatyva ir jie prisiima visas iš to išplaukiančias pasekmes“, - įsitikinęs Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius. 

Prisimena Kasčiūno akibrokštą migrantų stovykloje

Žurnalistas Karolis Vyšniauskas užsiminė: „2020 m. Kasčiūnas savo feisbuko sienoje skleidžia Šeimų maršo trolių paskelbtą melą, kad per „Black Lives Matter“ eitynes Vilniuje protestuotojai sumušė žmogų. Niekada už tai neatsiprašo ir šios informacijos nepatikslina“.

Žurnalistas paminėjo ir tai, kad L. Kasčiūnas niekada neatsiprašė ir už įžeidžią frazę migrantų vaikų atžvilgiu, kai TV3 televizijai duodamas interviu ištarė: „Dėl vaikų – turėkime galvoje, kad kultūroje, iš kurios atvyksta tie žmonės, vaikų vertė jokiu būdu nėra didelė“.

K. Vyšniauskas tikino, kad 2021 m. L. Kasčiūnas nuvyko į Vydenių stovyklą pas prieglobsčio prašytojus ir šaukė ant jų, kad jie gauna išmokas.

„Absurdas, kad tarp mūsų žmonių nebūtų kitų – mažiau skaldančių, mažiau karštakošiškų, mažiau populistiškų, mažiau reguliariai nudegančių – politikų stoti į vieną svarbiausių rolių karo fone. Man gėda, kad premjerė ir visa konservatorių partija piliečius pastatė į šią situaciją“, - rašė K. Vyšniauskas savo „Facebook“ paskyroje.

Kreipėsi tiesiai į prezidentą

LGBTQ+ teisių klausimais aktyviai pasisakantis režisierius Romas Zabarauskas socialiniame tinkle pažymėjo Gitaną Nausėdą ir paprašė jo netvirtinti L. Kasčiūno kandidatūros. 

R. Zabarauskas išvardijo argumentus: „Premjerė ką tik Krašto apsaugos ministru oficialiai pasiūlė buvusį neonacį (buvusį nacionaldemokratų partijos narį ir pavaduotoją Murzos, kuris, be kita ko, nuteistas dėl žydų diskriminacijos kurstymo; 2003) ir esamą homofobą (prieš partnerystę, nuolat žemina LGBT+ bendruomenę), dalyvavusį veikloje prieš Lietuvos stojimą į EU (2003), kvietusį į Lietuvą AFD nacionalistinius ir prorusiškus politikus (2018), buvusį laikinosios Trumpo draugų grupės Seime pirmininką (2018), dehumanizavusį prieglobsčio Lietuvoje ieškančius žmones ir jų vaikus (2021)“. 

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu. 
Naujesnė Senesni