Visuomenininkas A. Kaušpėdas: aš palaikau Stambulo konvenciją

„1998 metais patyriau traumą, kai iššokau iš balkono, nes mane bandė išprievartauti. Nuo to laiko judu vežimėliu“, – vaizdo pasakojimą pradeda architektas ir visuomenininkas Algirdas Kaušpėdas.

Algirdas Kaušpėdas | K. Kavolėlio/KAM nuotr.


manoteises.lt

info@manoteises.lt

Jame A. Kaušpėdas kartu su komike Violeta Mačiuliene skaito moters su negalia istoriją, kuri daugelį metų kentė fizinį, seksualinį ir psichologinį smurtą.


„Kai man buvo dvidešimt dveji, gyvenau su patėviu ir mama. Tada patėvis pradėjo mušti mamą, mane. Likdavau su mėlynėmis, sulaužyta nosim. Lįsdavo prie manęs, ne vieną kartą aš prabusdavau, jį rasdavau bandantį užsigulti, girtą. Mama mane gindavo, vesdavo jį į savo kambarį tų reikalų atlikti, kad jis nelįstų prie manęs“, – tęsia A. Kaušpėdas.

Skaitydami moterų, patyrusių smurtą, istorijas žinomi žmonės reiškia palaikymą smurtą patiriančioms moterims ir vaikams bei ragina visuomenę rimtai kovoti su smurtu.

„Neįtikėtina. Jaučiuosi, tarsi gyvenu kitame pasaulyje. Galvojau, kad tai yra istorija iš sovietmečio“, – savo susijaudinimo neslepia A. Kaušpėdas.

Architektas taip pat sako, kad Lietuvoje turi būti apsaugoti ir moterys, ir vaikai nuo prievartos. „Aš palaikau Stambulo konvenciją vien dėl to, kad ten yra užtikrinamos moterų žmogiškosios teisės. Ypač nuo prievartos“.

Kovo mėnesį Lietuvos žmogaus teisių centras skiria kovai su smurtu prieš moteris ir garsių žmonių lūpomis viešina tikras smurto Lietuvoje istorijas.

Jei jūs ar jūsų artimasis partiria smurtą artimoje aplinkoje, kreipkitės į Specializuotus kompleksinės pagalbos centrus, kurie veikia visoje Lietuvoje.
Naujesnė Senesni