Kazachstano politikai užsimojo drausti žurnalistams rašyti apie LGBTQ+ asmenis

Penktadienį Kazachstano partijos „Amanat“ frakcijos nariai Aschatas Aimagambetovas ir Žanarbekas Ašimžanovas pristatė Žiniasklaidos įstatymo pataisas, kurios draustų žiniasklaidos atstovams rašyti apie LGBTQ+ asmenis, praneša gays-ua.com

Asociatyvi Tyler Franta/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šią iniciatyvą portalui inbusiness.kz plačiau pakomentavo VšĮ „Legal Media Center“ teisininkė Gulmira Biržanova.

Pašnekovė priminė, kad Kazachstane galioja keletas įstatyminių nuostatų, kuriomis remiantis žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų veikla gali būti ribojama.

„Galiojantis Žiniasklaidos įstatymas numato pagrindą sustabdyti veiklą, jeigu platinamas įvairus draudžiamas turinys – kurstoma neapykanta, skatinamas ekstremizmas, terorizmas, propaguojamos savižudybės ir pan., reklamuojami neteisėti mitingai“, – tikino ji.

Anot jos, pagal pristatytas Žiniasklaidos įstatymo pataisas pateiktas siūlymas Baudžiamajame kodekse ir Administracinių nusižengimų kodekse šį sąrašą išplėsti įtraukiant į draudžiamą turinį „netradicinės orientacijos propagandą“.

Advokatės teigimu, toks pasiūlymas teisiniu požiūriu yra komplikuotas.

„Tokio pagrindo mes visiškai neturime, jokiame įstatyme jo nėra. Viskas, kas yra įstatyme, tikrai yra draudžiama informacija, numatyta Baudžiamajame kodekse.

Pavyzdžiui, jei televizija rodys Holivudo filmus <...>, tai ką, dabar turėtume sustabdyti šias transliacijas? Ir ne tik filmai, tai apima ir dainas, ir kitus aspektus, viską, ką galima priskirti tokiam turiniui“, – įsitikinusi ekspertė.

Jos nuomone, nors kai kuriose šalyse galioja informaciją apie LGBTQ+ ribojantys draudimai, jos nuomone, tai nėra gera praktika.

„Pataisos pristatytos tik šiandien. Kol kas deputatai jos nepriėmė. <...> Tačiau nepriėmimas dar nereiškia, kad jie jas atsiėmė ar atmetė, panaikino. Bet tikėkimės, kad pataisos nebus priimtos, nes jos būtų absoliučiai neteisėtos“, – pabrėžė G. Biržanova.

Kaip skelbia vietos žiniasklaida, netrukus pataisos turėtų atsidurti parlamento plenarinių posėdžių salėje, kur deputatai svarstys dėl jų įtraukimo į darbotvarkę.
Naujesnė Senesni