Po „Auksinių svogūnų“ - R. Zabarausko reakcija: „Tai yra homofobiška“

Šventinis melagių dienos vakaras pavirto skandalu. Balandžio 1-ąją televizija TV3 transliavo „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų ceremoniją, kuri pažymėta diskusijomis, kilusiomis dėl homofobiškų juokelių.

Aktorius, vadinęs T. V. Raskevičių | TV3 stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Po to, kai renginys buvo transliuojamas vienoje žiūrimiausių šalies televizijų, LGBTQ+ aktyvistai ėmė kelti klausimus apie homofobiją televizijos eteryje.

Žinomas režisierius Romas Zabarauskas savo „Facebook“ paskyroje pažymėjo, kad net jei juokai „Auksiniuose svogūnuose“ ir buvo nukreipti į Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, jie vis tiek neišvengiamai turėtų būti vertinami rimtai.

Romas Zabarauskas | Eglės Norvilytės nuotr.

„Ar „Auksiniai svogūnai“, apdovanoję „metų atsisveikinimo“ svogūnu Raskevičių dėl atsisveikinimo su partneryste – homofobiški?

Visų pirma reikia pasakyti, kad jei tyčiotis iš Laisvės partijos – homofobiška, tai čia laimi pati partija, išdavusi savo ryškiausius pažadus, pernelyg prisitaikiusi ten, kur reikėjo principingumo, o kitais atvejais atvirkščiai, kėlusi skandalus lygioje vietoje“, - rašė R. Zabarauskas.

Tačiau labiausiai režisierius atkreipė dėmesį į „Auksinių svogūnų“ vedėjo Arūno Valinsko ir aktoriaus, vaidinusio T. V. Raskevičių, pasisakymus.

„Vis dėlto taip, „Auksiniuose svogūnuose“ homofobijos būta, labiausiai – vedėjo Arūno Valinsko ir aktoriaus, vaidinusio Raskevičių, komentaruose. Aktorius atsiimdamas apdovanojimą, flirtuodamas komentavo: „Jūs su Justinu tokie šaunuoliai, kad iš jūsų ne tik svogūną, bet ir česnaką paimčiau.“ Valinskas atšovė: „Čiuptelkit svogūną – už apačios laikykit, jūs gi pratęs.“

Tai yra homofobiška, nes paverčia dviejų vyrų seksą pajuokos objektu ir kuria stereotipą, jog homoseksualūs vyrai prie visų kabinėjasi.

Homofobiška, kaip bežiūrėsi – ar per televizijos ekranus, darančius įtaką visoje Lietuvoje, ar per prabangų „Lenovo Legion Pro 7“ kompiuterį, už mokesčių mokėtojų pinigus pirktą Valinsko sūnaus, konservatoriaus Seimo nario.

Tiesa, 2658 eurų seimūnas kilus „Skaidrinam“ akcijai grąžino – bet tokia suma tai dar ne metų atsisveikinimas!

Kita vertus, Raskevičius taip pat ne sykį, mano vertinimu, homofobiškai ginklavosi dviejų vyrų meilės įvaizdžiu siekdamas pažeminti oponentus – pavyzdžiui, bučiuodamas protestuojantį Celofaną. Tad reiktų ir Seimo nariui liautis taip daryti, ir „Auksiniams svogūnams“ paieškoti išmintingesnio sąmojo“, - tikino R. Zabarauskas.

Naujesnė Senesni