Seimas svarstys siūlymą įtvirtinti naują prevencinę priemonę – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Seimui pristatė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisas.

Asociatyvi Nadine Shaabana/Unsplash


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Seimo išplatintame pranešime pažymima, kad nauja įstatymo redakcija siekiama valstybės lygiu mažinti smurtą artimoje aplinkoje, sustiprinant apsaugą nuo smurto artimoje aplinkoje, smurto artimoje aplinkoje prevenciją bei specializuotos kompleksinės pagalbos teikimą smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriantiems asmenims ar smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims.

„Po truputį einame ta linkme, kad smurtas visose aplinkose, nesvarbu, prieš vaikus, prieš moteris, neįgaliuosius ar pagyvenusius asmenis taptų nebetoleruotinas, o smurto aukos būtų geriau apsaugotos. Labai tikiuosi, kad priėmus šį įstatymo projektą bus užtikrinta greita smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančių asmenų ir smurtą patyrusių asmenų apsauga, taip pat užtikrinta efektyvi ir kokybiška specializuota kompleksinė pagalba, sustiprintas bendradarbiavimas nacionaliniu ir vietos lygmeniu, kad institucijos, teikiančios paslaugas asmenims geriau bendradarbiautų tarpusavyje, taip pat suteikiama ir galimybė keisti smurtinį elgesį, o tai irgi yra labai svarbu“, – pristatydama projektą sakė ministrė.

Monika Navickienė/Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


Projektu siūloma įtvirtinti naują prevencinę apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonę – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį. Juo pilnametis smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo būtų įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena kartu su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu, nesilankyti šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo, nebendrauti, neieškoti ryšių su juo.

„Ką šis įstatymas suteiks gero – mes turėsime galimybę įrodyti, kad tos aukos, kurios paskambina, kurios kreipiasi, jos iš karto gauna ir paslaugas, nėra paliekamos likimo valiai, suteikiamos konsultacijos. Šio įstatymo pagalba ir teikiamų paslaugų pagalba mes įrodysime žmonėms, kad kreiptis verta, net tada, kai yra patiriama rizika, yra grasinama“, – sakė M. Navickienė.

Lydimajame Administracinių nusižengimų kodekso pataisų projekte numatoma administracinė atsakomybė už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą. Siūloma nustatyti, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. už apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiu nustatytų įpareigojimų nesilaikymą galėtų būti baudžiama nuo aštuoniasdešimt iki trijų šimtų dvidešimt eurų, pakartotinai nusižengus – nuo trijų šimtų iki septynių šimtų aštuoniasdešimt eurų. Už šiuos nusižengimus taip pat galėtų būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Projektams po pateikimo pritarė 100, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du Seimo nariai. Pagrindiniu svarstyti šiuos klausimus paskirtas Žmogaus teisių komitetas. Projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti gruodžio 14 d.

Policijos departamento prie vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2020 m. policijoje buvo registruota 58 553 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje. 79,8 proc. suaugusių nukentėjusiųjų buvo moterys, 10,5 proc. visų nukentėjusiųjų – vaikai iki 18 metų
Naujesnė Senesni