B. Sabatauskaitė dėl Stambulo konvencijos siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą

Seime ir visuomenėje nesutariant dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė dėl šio tarptautinio dokumento rekomenduoja kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), praneša naujienų agentūra BNS.

Birutė Sabatauskaitė | Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasak B. Sabatauskaitės, Seimo nariai gali kreiptis į KT prašydami išaiškinti, ar Stambulo konvencijos nuostatos gali prieštarauti Konstitucijai. Taip bus pašalinti arba patvirtinti dvejojimai, per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė B. Sabatauskaitė.

Kaip praneša BNS, siūlymas ratifikuoti Europos Tarybos (ET) konvenciją dėl smurto prieš moteris prevencijos yra įrašytas tarp Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos rekomendacijų 2021 metinės veiklos ataskaitoje, penktadienį pristatytoje Seime.

„Raginame ratifikuoti Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo. Tiesą pasakius, šią rekomendaciją turbūt jau atsibodo kartoti ir nevyriausybinėms organizacijoms, ir mums. <...> Galbūt raginčiau tada bent suformuluoti tą kreipimąsi, jei neketinama ratifikuoti konvencijos greitu metu“, – sakė lygių galimybių kontrolierė, rašo BNS.

Kalbėdama apie Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos rekomendacijas, B. Sabatauskaitė akcentavo, kad KT verdiktas leistų pasistūmėti dėl Stambulo konvencijos, kuri yra įstrigusi Seime.

Ratifikuoti Seimui Stambulo konvenciją yra pateikusi dar kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau kilus ažiotažui dėl kai kurių Stambulo konvencijoje minimų sąvokų, politikams trūksta valios ją ratifikuoti.

ET ekspertai pažymi, kad Stambulo konvencijoje numatyti patarimai pažabojant smurtą artimoje aplinkoje būtų itin naudingi Lietuvai. Tačiau Katalikų Bažnyčios atstovai ir dalis jai prijaučiančių politikų aiškina, kad dėl konvencijos Lietuvoje reikės keisti ir lyties sampratą, esą diegti tradicinių vertybių gynėjams nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

Stambulo konvencijos ratifikavimo šalininkai pažymi, kad nuo smurto artimoje aplinkoje dažniausiai nukenčia moterys, todėl joje numatytos priemonės padėtų su tuo kovoti.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni