Dėl kaltinimų Kremliaus homofobijos skleidimu Kauno kunigas dievagojasi: esą tik skelbia krikščioniškąją tiesą

„Kas Dievo – Dievui, kas ciesoriaus – ciesoriui“, – toks biblinis pasisakymas gali būti interpretuojamas taip: žemiškoji politika neturėtų kištis į žmonių dvasinius įsitikinimus, o religiniai lyderiai negalėtų diktuoti politikams, kokius sprendimus priimti. Tačiau Lietuvos žmogaus teisių aktyvistai ne kartą yra pastebėję, kad Katalikų bažnyčia mėgina nurodinėti, kokius įstatymus palaiminti, o kokius – atmesti. Be to, pastaruoju metu hierarchai kaltinami skleidžiantys Kremliaus homofobiškas nuostatas.

Kęstutis Kėvalas | Juozo Kamensko nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ginasi Kremliaus propagandisto etiketės

Dalis LGBTQ+ bendruomenės narių mano, kad kai kurie Lietuvos katalikų bažnyčios atstovai mėgsta aiškinti tiek politikams, tiek ir visuomenei, pagal kokias normas reikia gyventi, kokie žmonės atitinka „Kūrėjo planą“, o kokie jam trukdo. Neretai iš Dievo namų reiškiama ir negatyvi nuomonė apie homoseksualumą, išskirtinai aukštinama tik vyro ir moters sąjunga.

Nepaisant Bažnyčios kritikos, valdantieji žada, kad šioje Seimo pavasario sesijoje bus svarstomas Partnerystės įstatymo projektas, kuriame būtų numatytas ir tos pačios lyties porų teisinių santykių sureguliavimas.

Dalis krikščionimis besiskelbiančių veikėjų nuolat mėgina priešintis tam, ką jie vadina „LGBT propaganda“. Praėjusiais metais pavyko – Partnerystės įstatymas net nepraėjo teikimo stadijos. Tačiau dabar vėl kalbant apie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą save krikščionimis vadinantys žmonės eilinį kartą kyla į kovą.

Pirmadienį Krikščionių profsąjunga išplatino žiniasklaidai pranešimą, kuriame dalijasi interviu su Kauno arkivyskupu metropolitu Kęstučiu Kėvalu. Pastarasis dėstė savo mintis apie homoseksualumą bei ažiotažą sukėlusius Maskvos patriarcho Kirilo žodžius.

Žiniasklaidai išplatintame profsąjungos pranešime konstatuojama, kad Rusijai vykdant plataus masto invaziją į Ukrainą vyksta propagandinė kova. Čia pat minimas Maskvos patriarchas Kirilas, kuris pareiškė, kad karas Ukrainoje karas vyksta dėl gėjų paradų.

Rusijos stačiatikių lyderis | Nuotraukos šaltinis: pravoslavie.ru


Nors vis garsiau prabylama apie tai, jog tie, kurie pasisako prieš LGBTQ+ asmenų teises, taip palaiko Kremliaus režimo nuostatas ir net pasitarnauja Rusijai keldami Lietuvos visuomenėje susipriešinimą, tačiau K. Kėvalas tokius kaltinimus kategoriškai neigia. „Lietuvoje irgi supaprastintai argumentuojama, kad štai visi, kurie krikščionišką tiesą skelbia, yra kone Kremliaus ruporai“, – apgailestavo jis.

Interviu parengusi žurnalistė Regina Statkuvienė, užduodama klausimą Dievo tarnui, išdėstė savo požiūrį, kad „anksčiau buvo bandymų tuos, kurie nepritaria progesyvistinei ideologijai, sieti su prorusiškumu“, taip pat ji pridūrė, kad „patriarcho pasisakymas, neva vyksta kova tarp krikščioniškas vertybes atstovaujančios Rusijos ir homoseksualumo propagandos iš Vakarų buvo pasigautas ir Lietuvoje“.

Išplatintame interviu nebuvo apibrėžta tai, kas yra taip vadinama „progresyvistinė ideologija“. O tuo metu K. Kėvalas ėmė aiškinti, kaip homoseksualumas kenkia vyro ir moters sąjungai, tiesa, kaip tiksliai, taip pat nepatikslino.

„Dievas žmogų sukūrė kaip vyrą ir kaip moterį. Jie yra skirtingi ir tame grožis. Vyro ir moters tarpusavio trauka reikalinga, kad gimtų nauja karta. Tai labai natūralu ir atpažįstama. Norintys tą skirtingumą eliminuoti tam tikra prasme sukyla prieš Kūrėjo planą“, – savas krikščioniškas tiesas bandė įrodinėti K. Kėvalas.

Nejaugi dvasininkas mano, kad homoseksualios poros mėgina „eliminuoti“ vyro ir moters „trauką“? 

EŽTT: homoseksualios poros vadovaujasi šeimos vertybėmis, o ne jas niekina

Verta paminėti, kad Katalikų bažnyčia nuosekliai aiškina, kad šeimą galima sudaryti išskirtinai tik vyrų ir moters santuokos pagrindu. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) su tokia pozicija nesutinka.

2017 metų birželio 20-ąją paskelbtame sprendime Bayev ir kiti prieš Rusiją EŽTT nesutiko, jog egzistuoja priešprieša tarp „šeimos vertybių“ ir homoseksualumo pripažinimo. Daug tos pačios lyties porų, anot teismo, ne prieštarauja, o kaip tik vadovaujasi šeimos vertybėmis – jie siekia susituokti, įsivaikinti, tapti tėvais, rašo manoteises.lt

Asociatyvi Dave Goudreau/Unsplash nuotr.


Putiną vadina panišku homofobu

Be to, EŽTT konstatavo, kad Rusijoje galioja įstatymai, draudžiantys LGBTQ+ asmenų saviraišką, informacijos apie homoseksualumą prieinamumą, o tai prieštarauja nediskriminavimo principui. EŽTT pasmerkė Rusijos pareigūnų veiksmus, kai taikių protestų metu buvo sulaikinėjami LGBTQ+ aktyvistai. Nepaisant to, 2013 metais Kremliaus įvestas „gėjų propagandą“ draudžiantis įstatymas iki šiol galioja.

VDU profesorius Gintautas Mažeikis, apibūdindamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretą, dėstė, kad šis neabejotinai yra homofobas.

„Po 2000 metų pasaulyje atsirado didžiulis skaičius V. Putino gerbėjų. <...> Daugelis analitikų, sėkmingai ir nesėkmingai įveikdami TV manipuliaciją, išskyrė jo bruožus: įžūli drąsa, minimalūs folkloriniai ir muzikiniai gebėjimai, itin paviršutiniškas istorijos žinojimas, niekuo neapribota savimyla, absoliutus nesugebėjimas pripažinti savo klaidų kerštingumas, tapatinimasis su savo grupuote, didžiulis turtų – blizgesio, rūmų, aukso troškimas, visiška panieka ne savo rato žmonėms, mizoginija – panieka moterims, homofobija – paniškas nerimas dėl homoseksualumo ir pedofilijos. Štai kodėl įtariamas jo paties polinkis pedofilijai, kaip vidinis, slepiamas kompleksas. Senatvėje dar prisidėjo jo religinis sektantiškumas, polinkis okultinėms apeigoms, karinis ir ideologinis infantilizmas, neapykantos isterijos priepuoliai“, – šiais metais rašė jis savo „Facebook“ paskyroje.

Vladimiras Putinas | Dimitro Sevastopol/pixabay.com nuotr.


Politologai pažymi, kad V. Putinas yra apsiskelbęs tradicinių vertybių gynėju, vyro ir moters sąjungos šalininku, nekenčiančiu homoseksualių asmenų ir besivadovaujančiu Dievo mokymu.

Nors rusai nėra pamaldūs tradicine prasme, daugelis jų neįtikėtinai palaiko pravoslavų bažnyčią, turinčią ir politinę galią, kaip Putino valdžios sąjungininkė, ir kaip didžiosios gyventojų dalies nacionalinio pasididžiavimo simbolis, rašo technologijos.lt

Pravoslavų bažnyčios galva patriarchas Kirilas yra pasisakęs prieš taip jo vadinamas „socialines negalias“, tokias kaip alternatyvios seksualinės orientacijos.

Kišasi į pasaulietinius reikalus?

O štai 2020 metais pontifikas Pranciškus išreiškė paramą civilinei tos pačios lyties asmenų partnerystei bei teigė, kad Katalikų bažnyčia homoseksualumo nuodėme jokiu būdu nelaiko. Tiesa, jau 2021 metais iš Vatikano nuskambėjo kitas pareiškimas – vienalyčių porų santuokų katalikų kunigai nelaimins.

Kunigas pranciškonas Julius Sasnauskas naujienų portalui tv3.lt taip pat yra sakęs, kad Bažnyčia nemano, kad homoseksualumas yra nuodėmė.

Tuo metu Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovas Vladimiras Simonko, komentuodamas Vatikano pareiškimą, kad bažnyčia homoseksualių santuokų nepripažins, teigė, jog ši pozicija yra kategoriška, o Lietuvos katalikai net ir į tos pačios lyties asmenų partnerystę (ne santuoką) žvelgia išskirtinai neigiamai.

V. Simonko teigė stebėjęs, kaip Lietuvos katalikų bažnyčia smarkiai kritikavo 2019 metų Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo remiantis ir tos pačios lyties asmenų poros gali būti pripažįstamos šeima. 

„Ne daug kas sureagavo ir pastebėjo, kad Bažnyčia proaktyviai kišasi į mūsų bendruomenės gyvenimą. Aš tada keliu klausimą, kaip LGBT bendruomenės atstovas, kodėl Bažnyčia kišasi į mūsų bendruomenę taip, kad kyla klausimas, ar Lietuva sekuliari valstybė, ar ne. <...> Manau, kad tai yra nuoseklus Bažnyčios bandymas apibrėžti savo ratą, kur ji dar nori daryti įtaką“, – samprotavo V. Simonko, rašo tv3.lt

Homofobija susijusi su Kremliaus įtaka

Humanitarinių mokslų daktarė savo apžvalgoje „Šeimos gynimas Kremliaus stiliumi, arba kodėl nereikėtų atidėti Partnerystės įstatymo svarstymo“ pažymi, kad Lietuvoje LGBTQ+ teisių klausimai yra susiję su Rusijos įtaka.

Rasa Navickaitė | Doda.Studio nuotr.


„Lietuvoje iki šiol galiojanti, 2010-aisiais metais priimta Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo redakcija , kuri jau ne kartą buvo naudojama siekiant riboti informaciją apie LGBT žmones, buvo įkvėpta Rusijos pavyzdžio. Lietuvoje praėjusiais metais vykęs, prieš LGBT žmonių teises akivaizdžiai nukreiptas „Didysis šeimos gynimo maršas“ buvo organizuojamas veikėjų, susijusių su Putino režimu, o kalbose neretai buvo kartojamos Kremliaus propagandos klišės apie supuvusius Vakarus. Tai tik keli pavyzdžiai, tačiau jie puikiai paaiškina, kodėl Lietuvoje, kaip ir kitose Rytų Europos regiono šalyse, taip sunku pastaraisiais dešimtmečiais pasiekti bet kokio progreso LGBT teisių klausimais. Ne dėl mūsų moralinių aukštumų, bet dėl šalių nesugebėjimo atsispirti Rusijos įtakai, kuri sėkmingai kiršina tarpusavyje skirtingas visuomenės grupės ir netgi nukreipia šeimos narius vieną prieš kitą“, – pažymėjo R. Navickaitė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni