Per 2021 metus – 8 skundai dėl galimos diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu, tačiau homofobijos atvejų realybėje gali būti kur kas daugiau

Praėjusiais metais buvo gauti 8 skundai dėl galimos diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu, šių metų kovo mėnesį paskelbtoje ataskaitoje praneša Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. Prisimenamas ir vienas tyrimų, kuris buvo atliktas po skandalingos reklamos su Petru Gražuliu, nufilmuotu su kitais vyriškiais, kurie šoko ir dainavo homoseksualius asmenis niekinančius žodžius.

Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ataskaitoje teigiama, kad nors 2021 metais buvo gauta 6 skundais daugiau nei 2020 metais, galima pastebėti, kad žmonės vis tik retai apsisprendžia teikti skundus dėl nevienodo traktavimo lytinės orientacijos pagrindu.

„Vertinant visuomenės tyrimus ir kitus duomenis pabrėžtina, kad gaunamas labai mažas kreipimųsi dėl mažiau palankaus elgesio lytinės orientacijos (ypač homoseksualios) pagrindu skaičius jokiu būdu nepatvirtina fakto, kad žmonės faktiškai nesusiduria su diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu apraiškomis“, – pažymima ataskaitoje

2021 metais buvo gauti 24 paklausimai raštu dėl lygių galimybių užtikrinimo nepaisant lytinės orientacijos.

„Galima pastebėti, kad žmonės drąsiau linkę teikti paklausimus dėl lygių galimybių užtikrinimo nepaisant lytinės orientacijos, nes paklausimus jie dažnai teikia anonimiškai, juose neprašoma atlikti konkrečių tyrimų, kurių baigtis galėtų sukelti neigiamas pasekmes paklausėjams. Tikėtina, kad toks kreipimosi būdas daug kam atrodo „saugesnis“ kalbėti apie vienodą traktavimą nepaisant lytinės orientacijos, ypač homoseksualios orientacijos“, – pažymi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialistai.

Praneša ir apie žeminančius komentarus 

Skaičiuojama, kad dėl galimos diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu per tarnybos paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ gauta 12 pasiteiravimų ir fiksuota 10 kreipimųsi telefonu dėl galimo žmogaus teisių suvaržymo. 

Šiomis komunikavimo priemonėmis asmenys dažnai pranešė apie viešojoje erdvėje pastebėtus netinkamus, neetiškus, žeminančius komentarus apie LGBTI+ asmenis. 

Tarnyba pagal Lygių galimybių kontrolieriui suteiktą kompetenciją tokių komentarų vertinti negali, todėl pataria pareiškėjams kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Menkino ir neįgaliuosius, ir homoseksualus

Ataskaitoje minima, kad tarnyboje buvo gauti 3 skundai, kuriais pranešta, kad 2021 metais Klaipėdoje veikianti įmonė „Kangoo Club Lietuva“ socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino reklamą, kuri yra nukreipta prieš „LGBT+ Lietuvos bendruomenę“. Viename gautame anoniminiame skunde pažymėta, kad reklama išreiškia pažeminimą negalios ir lytinės orientacijos pagrindais. Nustatyta, kad „Kangoo Club Lietuva“ publikuotas vaizdo klipas, kuriame buvo užgauliai ir niekinamai terminu „pyd*ras“ apibūdinami homoseksualūs asmenys, vaizdo klipą paviešino mažoji bendrija „Šok į batą“. 

Tyrimo metu nenustatyta, kad vaizdo klipu protestuojama prieš Vyriausybės priimtus karantino ribojimus, priešingai nei tarnybai teigė bendrijos vadovas. 

Vaizdo klipe skambėjo dainos žodžiai: „kas nešokinės, tas pyd*ras“.

Tyrimo metu pažymėta, kad, vertinant vaizdo klipe nuskambėjusios dainos žodžius, kuriais aiškiai pasakoma, kad „tas, kas nešokinės, tas pyd*ras“, žodis „pyd*ras“ yra žodžio „ped*rastas“ sinonimas, vartojamas šnekamojoje kalboje, nepagarbiai atsiliepiant apie homoseksualius asmenis. 

Bendrijai skirtas įspėjimas dėl netinkamo Lygių galimybių įstatyme įtvirtintos prekių pardavėjo ir paslaugų teikėjo pareigos vykdymo. Nagrinėjant anoniminį skundą taip pat pripažinta, kad reklama netiesiogiai diskriminavo ir asmenis su negalia. Vaizdo klipo veikėjai akivaizdžiai demonstravo, kad tik sportuojantys ir šokinėjantys visuomenėje yra laikomi vertingais asmenimis, o visi kiti yra prastesni už juos ir vadinami menkinančiais žodžiais.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni