Premjerė nežada keršto laisviečiams, o Armonaitė tikina: civilinė sąjunga – ne prekė

Konservatorių prezidiumui nusprendus, kad Laisvės partija pažeidė koalicijos sutartį ir sugriovė pasitikėjimą, pasigirdo svarstymų, jog konservatoriai gali neberemti Civilinės sąjungos įstatymo. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė jokių keršo akcijų sako neplanuojanti. Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžia: civilinė sąjunga – ne prekė, kad ją pasitelkus būtų galima suvesti sąskaitas.

Aušrinė Armonaitė | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė nėra linkusi sutikti, kad koalicijos sutartis sulaužyta. Ketvirtadienį ji kalbėjo, kad „laisviečių“ pozicija PVM lengvatos klausimu buvo nuosekli ir aiški. Pasak jos, Ekonomikos ir inovacijų ministerija apie PVM lengvatų pratęsimą diskutavo nuo birželio, šis klausimas buvo keltas ir susirinkimuose, teiktos išvados bei komentarai

Tvirtinant biudžetą daugelis Laisvės partijos narių balsavo už PVM lengvatos pratęsimą maitinimo įstaigoms dar vieneriems metams, nors tokiam Mykolo Majausko pasiūlymui premjerė Ingrida Šimonytė griežtai prieštaravo.

„Apskritai, siūlau susitelkti į darbus. Iššūkių, kuriuos Lietuva patyrė, tikrai įveikėme ne vieną kartu. Siūlau toliau koncentruotis į ateitį, o ne į priešų paieškas“, – sakė A. Armonaitė, rašo lrt.lt

Naujienų agentūros „Elta“ vyriausiasis redaktorius Vytautas Bruveris sakė, kad Laisvės partijai svarbūs projektai, tarp jų – civilinės sąjungos įteisinimas, gali būti palaidoti. Esą taip TS-LKD nubaus mažuosius koalicijos partnerius. 

Paklausta apie tokias prognozes, A. Armonaitė kalbėjo, kad klausimas svarbus visiems ir neturėtų būti laikomas preke.

„Civilinės sąjungos įstatymas ar visų porų lygybė prieš įstatymą nėra prekė ant prekystalio, kuria mainikaujama politiškai. Žmonės, kurie balsuoja už šituos įstatymus, nes tiki, kad to reikia Lietuvai, o ne dėl to, kad Laisvės partija yra koalicijoje“, – įsitikinusi ministrė.

„Šitas įstatymas yra reikalingas Lietuvos žmonėms, o ne Laisvės frakcijai Seime. <...> Klausimas, ar kažkas kažkaip kerštaus – ne man“, – pridūrė A. Armonaitė.

Laisvės partijos pirmininkė teigė laukianti konservatorių kvietimo pasikalbėti ir aptarti situaciją, susiklosčiusią tvirtinant biudžetą. „Ne teismais už akių yra kalbamasi, jeigu yra lygiavertis požiūris į koalicijos partnerius ir į partnerystę“, – sakė ji

A. Armonaitė komentavo, kad apie ją nustebinusį konservatorių prezidiumo sprendimą sužinojusi iš žiniasklaidos: „Aš tai perskaičiau spaudoje“.

Po konservatorių sprendimo, kad esą Laisvės partija sulaužė sutartį, ji teigė nei su premjere Ingrida Šimonyte, nei su Gabrieliumi Landsbergiu iki šiol nekalbėjusi.

Premjerė I. Šimonytė skuba nuraminti – esą „laisviečiams“ nebus kerštaujama už tai, kad šie kartu su ministrų kabinetui priklausančia A. Armonaite balsavo už PVM lengvatos pratęsimą maitinimo sektoriui, nors tam prieštaravo Vyriausybė.

„Čia nėra dantis už dantį principas. Jeigu tu pradeda taikyti dantis už dantį principą koalicijoje, tai kokia yra koalicija? Dantis už dantį – ne politika“, – sakė premjerė. 

Tiesa, Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad jai ši situacija „nėra smagi“, nes esą ministrai susitarė dėl kompromiso. 

„Jeigu tas kompromisas netiko, būtų buvę geriau, jeigu apie tai būtume pasikalbėję Vyriausybėje. Dabar tai yra vakarykščiai barščiai“, – kalbėjo I. Šimonytė.
Naujesnė Senesni